Witam. Z dniem 30sierpnia brat wyprowadził się z mieszkania wynajmowanego gdzie miał umowę najmu podpisana do 30.09. Właściciel mieszkania pobrał wcześniej kaucję do tej pory jej nie oddał i domaga się od brata aby ten jemu zapłacił czynsz za wrzesień i grozi że podejmie odpowiednie kroki. Czy właściciel może tak zrobić?
anonim cytuj
18-10-2021
To zależy od umowy. Teoretycznie jeśli w umowie nie ma jasno napisane co w jakiej kolejności pokrywa kaucja (np. 1.Zalegly czynsz, 2. Uszkodzenia itd) to kaycej powinien zwrócić . Nie zmienia to faktu że jeśli nie doszło do rozwiązania umowy za porozumieniem stron to brat nadal musi zapłacić pełna kwotę za wynajem i opłaty za ten okres
anonim cytuj
18-10-2021
Z postu wynika, że umowa była zawarta do 30 września, zatem za czynsz i opłaty są należne wynajmującemu również za wrzesień . Kaucja natomiast jest na rekompensatę ewentualnych strat/uszkodzeń, powinien być spisany protokół zdawczo odbiorczy po zakończeniu umowy. Właściciel ma czas 30 dni od zakończenia umowy na zwrot kaucji lub jej części, w zależności od ustaleń w/w protokołu.
anonim cytuj
18-10-2021
Witam, mam taki problem, odnośnie zwrotu kaucji (1700zł).
Wyprowadziliśmy się z mieszkania które wynajmowaliśmy.
Przy wyprowadzeniu się właścicielka mieszkania obejrzeła mieszkanie i powiedziała że mieszkanie jest w bardzo dobrym stanie tylko za malowanie ścian weźmie z kaucji 300zł. i wróci kaucję w ciągu 30dni. Minęło kilka dni i ona napisała że znalazła uszkodzenia których nie zauważyła (np. pleśń którą nie mogliśmy specjalnie zrobić bo to zjawisko naturalne, przegniły spód materasa ale nie mogliśmy do tego specjalnie doprowadzić) , gdy my się wyprowadzałiśmy i wysłała zdjęcia tych uszkodzeń, przy tym zmieniła kwotę za malowanie ścian na 400zł. Od piątku ona wynajmowała mieszkanie innym ludziom ( my się wyprowadziliśmy w czwartek) i być może te uszkodzenia zostawili oni, bo wiadomość odnośnie uszkodzeń dostaliśmy w poniedziałek, czyli 3 dni po przeprowadzce. I chciałbym się dowiedzieć czy można jakoś oskarżyć to, i wrócić chociaż by część kaucji, i czy to nie wygłąda jak oszustwo?
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...
Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie.
Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle.
Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód.
Zarzuca mi zn...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: