Właściciel mieszknia nie oddał kaucji

Witam. Z dniem 30sierpnia brat wyprowadził się z mieszkania wynajmowanego gdzie miał umowę najmu podpisana do 30.09. Właściciel mieszkania pobrał wcześniej kaucję do tej pory jej nie oddał i domaga się od brata aby ten jemu zapłacił czynsz za wrzesień i grozi że podejmie odpowiednie kroki. Czy właściciel może tak zrobić?
anonim cytuj
18-10-2021
To zależy od umowy. Teoretycznie jeśli w umowie nie ma jasno napisane co w jakiej kolejności pokrywa kaucja (np. 1.Zalegly czynsz, 2. Uszkodzenia itd) to kaycej powinien zwrócić . Nie zmienia to faktu że jeśli nie doszło do rozwiązania umowy za porozumieniem stron to brat nadal musi zapłacić pełna kwotę za wynajem i opłaty za ten okres

anonim cytuj
18-10-2021
Z postu wynika, że umowa była zawarta do 30 września, zatem za czynsz i opłaty są należne wynajmującemu również za wrzesień . Kaucja natomiast jest na rekompensatę ewentualnych strat/uszkodzeń, powinien być spisany protokół zdawczo odbiorczy po zakończeniu umowy. Właściciel ma czas 30 dni od zakończenia umowy na zwrot kaucji lub jej części, w zależności od ustaleń w/w protokołu.

anonim cytuj
18-10-2021
Witam, mam taki problem, odnośnie zwrotu kaucji (1700zł).
Wyprowadziliśmy się z mieszkania które wynajmowaliśmy.
Przy wyprowadzeniu się właścicielka mieszkania obejrzeła mieszkanie i powiedziała że mieszkanie jest w bardzo dobrym stanie tylko za malowanie ścian weźmie z kaucji 300zł. i wróci kaucję w ciągu 30dni. Minęło kilka dni i ona napisała że znalazła uszkodzenia których nie zauważyła (np. pleśń którą nie mogliśmy specjalnie zrobić bo to zjawisko naturalne, przegniły spód materasa ale nie mogliśmy do tego specjalnie doprowadzić) , gdy my się wyprowadzałiśmy i wysłała zdjęcia tych uszkodzeń, przy tym zmieniła kwotę za malowanie ścian na 400zł. Od piątku ona wynajmowała mieszkanie innym ludziom ( my się wyprowadziliśmy w czwartek) i być może te uszkodzenia zostawili oni, bo wiadomość odnośnie uszkodzeń dostaliśmy w poniedziałek, czyli 3 dni po przeprowadzce. I chciałbym się dowiedzieć czy można jakoś oskarżyć to, i wrócić chociaż by część kaucji, i czy to nie wygłąda jak oszustwo?

anonim cytuj
05-07-2022

Sugerowane Tematy

przedawnienie pożyczki
Witam czy pożyczka z prowidenta z 2008 r z wyrokiem sądu z tego roku ulega przedawnieniu...
Dług
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?...
Darowizna dla rodziców.
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem. Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000. Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....
Wycinka drzewa i kontrola po terminie.
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...

Wyszukiwarka