Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów?
Możliwość roszczenia zwrotu nakładów:
W polskim prawie istnieje możliwość dochodzenia roszczeń z tytułu nakładów dokonanych na rzecz cudzej nieruchomości. Jest to oparte na przepisach Kodeksu cywilnego dotyczących bezpodstawnego wzbogacenia (art. 405 i nast. Kodeksu cywilnego). Jeśli Pani dokonała nakładów na nieruchomość będącą własnością siostry i tych nakładów by nie dokonała na rzecz własnej nieruchomości, wówczas Pani może mieć roszczenie zwrotu nakładów od siostry.
W odniesieniu do leków i opłat:
Jeżeli Pani dokonywała płatności na rzecz rodziców, ale te płatności nie były związane z nieruchomością, wówczas roszczenie w tym zakresie nie będzie się kierować w stosunku do siostry, chyba że istniały konkretne ustalenia między Panią a siostrą w tej kwestii.
Czy tu nie zachodzi możliwość rażącej niewdzięczności? I jest szansa na wrócenie darowizny? Co w przypadku gdy np. mam nagranie telefoniczne gdzie siostra przyznaje, że wolą taty było podzielenie się ze mną po równo?
Rażąca niewdzięczność jako przesłanka do odwołania darowizny:
Zgodnie z art. 895 Kodeksu cywilnego, darczyńca może żądać odwołania darowizny w razie rażącej niewdzięczności obdarowanego. Jednak wskazane jest, aby ocena, czy w danej sytuacji zachodzi rażąca niewdzięczność, była dokonana przez sąd. Nagranie telefoniczne może być dowodem, ale konieczne jest spełnienie pewnych warunków formalnych związanych z legalnością uzyskania takiego nagrania.
W odniesieniu do stwierdzenia nieważności czynności prawnej:
Jeżeli byłyby podstawy do przypuszczenia, że przy zawarciu darowizny doszło do wady oświadczenia woli jednego z rodziców lub obu, wówczas czynność prawna (w tym przypadku darowizna) może być nieważna. Aby jednak stwierdzić nieważność, konieczne jest postępowanie sądowe i udowodnienie istnienia takiej wady.
Podsumowując, w przedstawionej sytuacji kluczowe jest uzyskanie odpowiednich dowodów oraz ocena sytuacji przez sąd. Na podstawie dostarczonych informacji jest kilka kierunków postępowania, które Pani może rozważyć, ale wybór odpowiedniego kierunku zależy od konkretnych okoliczności przypadku.