Pisze w imieniu koleżanki.
Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia.
Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ze znajomą wykonuje wiele obowiązków każdego dnia, jest "rzucana" z zadania na zadanie.
Czy pracodawca miał prawo wpisać naganę bez informowania pracownika? Jak wygląda kwestia wypowiedzenia w przypadku otrzymania nagany? Koleżanka jutro idzie rozmawiać z pracodawcą i nie wie co wyjdzie z tej rozmowy. Będę wdzięczna za rady dla niej.
anonim cytuj
08-12-2020
Nie, pracodawca powinien zastosować karę dyscyplinarną dopiero po wysłuchaniu pracownika.
+1
anonim cytuj
08-12-2020
czy mogę prosić o podstawę prawną. Dziewczyna się załamała, przygotowuje ją na jutrzejszą rozmowę
anonim cytuj
08-12-2020
Art. 109 par. 2 kodeksu pracy.
Art. 112. § 1. Jeżeli zastosowanie kary nastąpiło z naruszeniem przepisów prawa, pracownik może w ciągu 7 dni od dnia zawiadomienia go o ukaraniu wnieść sprzeciw. O uwzględnieniu lub odrzuceniu sprzeciwu decyduje pracodawca po rozpatrzeniu stanowiska reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej. Nieodrzucenie sprzeciwu w ciągu 14 dni od dnia jego wniesienia jest równoznaczne z uwzględnieniem sprzeciwu.
§ 2. Pracownik, który wniósł sprzeciw, może w ciągu 14 dni od dnia zawiadomienia o odrzuceniu tego sprzeciwu wystąpić do sądu pracy o uchylenie zastosowanej wobec niego kary.
anonim cytuj
08-12-2020
dziękuję bardzo za odpowiedź
anonim cytuj
08-12-2020
Proszę uprzejmie! Proszę jeszcze jej dodać że i wnoszenie sprzeciwu i wniosek do sądu pracy są wolne od opłat.
anonim cytuj
08-12-2020
a jeśli jutro dowie się od pracodawcy, że wpisał naganę, to w jakiej formie powinna wynieść sprzeciw? Na piśmie napisać do pracodawcy?
anonim cytuj
08-12-2020
Na piśmie, koniecznie, do pracodawcy, drugi egzemplarz do potwierdzenia przez pracodawcę odbioru pisma.
anonim cytuj
08-12-2020
A jeśli pracodawca odmówi przyjęcia pisma i co za tym idzie podpisu drugiego egzemplarza ? Generalnie to ciężki człowiek, mocno kręci i kombinuje.
anonim cytuj
08-12-2020
To wysłać poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
5 października miałam wypadek samochodowy, który nie był z mojej winy. Laweta zabrała auto do serwiu a tam uznali, że auto to szkoda całkowita i zajęli się odzyskiwaniem pieniędzy w wysokości wartości auta.
Do dnia dzisiejszego, tj. 7 listopada ubezpieczalnia nie przysłała rzeczoznawcy do wyceny auta, tłumacząc się, ze nie mają czasu lub nie odbierają telefonu.
W jaki sposób mogę przyspieszyć cały ten proces lub gdzie się udać z prośbą o pomo...
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie został...
Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: