Pisze w imieniu koleżanki.
Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia.
Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ze znajomą wykonuje wiele obowiązków każdego dnia, jest "rzucana" z zadania na zadanie.
Czy pracodawca miał prawo wpisać naganę bez informowania pracownika? Jak wygląda kwestia wypowiedzenia w przypadku otrzymania nagany? Koleżanka jutro idzie rozmawiać z pracodawcą i nie wie co wyjdzie z tej rozmowy. Będę wdzięczna za rady dla niej.
anonim cytuj
08-12-2020
Nie, pracodawca powinien zastosować karę dyscyplinarną dopiero po wysłuchaniu pracownika.
+1
anonim cytuj
08-12-2020
czy mogę prosić o podstawę prawną. Dziewczyna się załamała, przygotowuje ją na jutrzejszą rozmowę
anonim cytuj
08-12-2020
Art. 109 par. 2 kodeksu pracy.
Art. 112. § 1. Jeżeli zastosowanie kary nastąpiło z naruszeniem przepisów prawa, pracownik może w ciągu 7 dni od dnia zawiadomienia go o ukaraniu wnieść sprzeciw. O uwzględnieniu lub odrzuceniu sprzeciwu decyduje pracodawca po rozpatrzeniu stanowiska reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej. Nieodrzucenie sprzeciwu w ciągu 14 dni od dnia jego wniesienia jest równoznaczne z uwzględnieniem sprzeciwu.
§ 2. Pracownik, który wniósł sprzeciw, może w ciągu 14 dni od dnia zawiadomienia o odrzuceniu tego sprzeciwu wystąpić do sądu pracy o uchylenie zastosowanej wobec niego kary.
anonim cytuj
08-12-2020
dziękuję bardzo za odpowiedź
anonim cytuj
08-12-2020
Proszę uprzejmie! Proszę jeszcze jej dodać że i wnoszenie sprzeciwu i wniosek do sądu pracy są wolne od opłat.
anonim cytuj
08-12-2020
a jeśli jutro dowie się od pracodawcy, że wpisał naganę, to w jakiej formie powinna wynieść sprzeciw? Na piśmie napisać do pracodawcy?
anonim cytuj
08-12-2020
Na piśmie, koniecznie, do pracodawcy, drugi egzemplarz do potwierdzenia przez pracodawcę odbioru pisma.
anonim cytuj
08-12-2020
A jeśli pracodawca odmówi przyjęcia pisma i co za tym idzie podpisu drugiego egzemplarza ? Generalnie to ciężki człowiek, mocno kręci i kombinuje.
anonim cytuj
08-12-2020
To wysłać poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
Mam sytuację taka że z mężem od prawie dwóch lat nam się nie układa( on alkoholik) dwa miesiące temu kupiliśmy auto...umowa na mnie ( on nie ma prawa jazdy) OC na mnie, przerejestrowany na mnie. Jego rodzice dali mu jakieś pieniądze na ten samochód . A teraz się wyprowadził i chce zabrać mi auto...jak to wygląda prawnie? Bo mam horror z nim o ten samochód !! Dodam że będę składać pozew o rozwód....
Kolejny raz w tym roku tata zabrał dziecko na weekend i nie oddał. Mamy postanowienie o zabezpieczeniu pieczy przy mnie. Nie wiem gdzie jest syn. Nie został zawieziony do przedszkola. Tata napisał tylko, że wyjeżdża z Nim na kilka dni. Kuratorka poinformowana. W jaki sposób mam ustalić miejsce pobytu dziecka? Dziecko w spektrum, bez terapii ze względu na to, co się stało- gdyby to miało znaczenie.
Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić w takie...
Dzień dobry,
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Zastanawia mnie moja sytuacja.
Pozostawałem na zasiłku chorobowym do dnia 15 marca b.r. Następnie dnia 16 marca podjąłem umowę o pracę i pracowałem do 3 kwietnia. Następnego dnia (tj. 4 kwietnia) pojawiły się silne objawy choroby i lekarz wystawił zwolnienie. Czy w takiej sytuacji należy mi się prawo do zasiłku chorobowego?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: