nagana od pracodawcy

Pisze w imieniu koleżanki.
Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia.
Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ze znajomą wykonuje wiele obowiązków każdego dnia, jest "rzucana" z zadania na zadanie.
Czy pracodawca miał prawo wpisać naganę bez informowania pracownika? Jak wygląda kwestia wypowiedzenia w przypadku otrzymania nagany? Koleżanka jutro idzie rozmawiać z pracodawcą i nie wie co wyjdzie z tej rozmowy. Będę wdzięczna za rady dla niej.
anonim cytuj
08-12-2020
Nie, pracodawca powinien zastosować karę dyscyplinarną dopiero po wysłuchaniu pracownika.
+1  
anonim cytuj
08-12-2020
czy mogę prosić o podstawę prawną. Dziewczyna się załamała, przygotowuje ją na jutrzejszą rozmowę

anonim cytuj
08-12-2020
Art. 109 par. 2 kodeksu pracy.
Art. 112. § 1. Jeżeli zastosowanie kary nastąpiło z naruszeniem przepisów prawa, pracownik może w ciągu 7 dni od dnia zawiadomienia go o ukaraniu wnieść sprzeciw. O uwzględnieniu lub odrzuceniu sprzeciwu decyduje pracodawca po rozpatrzeniu stanowiska reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej. Nieodrzucenie sprzeciwu w ciągu 14 dni od dnia jego wniesienia jest równoznaczne z uwzględnieniem sprzeciwu.
§ 2. Pracownik, który wniósł sprzeciw, może w ciągu 14 dni od dnia zawiadomienia o odrzuceniu tego sprzeciwu wystąpić do sądu pracy o uchylenie zastosowanej wobec niego kary.

anonim cytuj
08-12-2020
dziękuję bardzo za odpowiedź

anonim cytuj
08-12-2020
Proszę uprzejmie! Proszę jeszcze jej dodać że i wnoszenie sprzeciwu i wniosek do sądu pracy są wolne od opłat.

anonim cytuj
08-12-2020
a jeśli jutro dowie się od pracodawcy, że wpisał naganę, to w jakiej formie powinna wynieść sprzeciw? Na piśmie napisać do pracodawcy?

anonim cytuj
08-12-2020
Na piśmie, koniecznie, do pracodawcy, drugi egzemplarz do potwierdzenia przez pracodawcę odbioru pisma.

anonim cytuj
08-12-2020
A jeśli pracodawca odmówi przyjęcia pisma i co za tym idzie podpisu drugiego egzemplarza ? Generalnie to ciężki człowiek, mocno kręci i kombinuje.

anonim cytuj
08-12-2020
To wysłać poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Wyprawka szkolna do zerówki
Czy rodzic jest zobowiązany prawnie do kupna przyborów szkolnych (kredek, farb, ryzy papieru do ksero) i podręczników do zerówki? Czy to powinno być w gestii szkoły?...
Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...
Sprawy alimentacyjne
Cześć! Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych? Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci. Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...

Wyszukiwarka