nagana od pracodawcy

Pisze w imieniu koleżanki.
Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia.
Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ze znajomą wykonuje wiele obowiązków każdego dnia, jest "rzucana" z zadania na zadanie.
Czy pracodawca miał prawo wpisać naganę bez informowania pracownika? Jak wygląda kwestia wypowiedzenia w przypadku otrzymania nagany? Koleżanka jutro idzie rozmawiać z pracodawcą i nie wie co wyjdzie z tej rozmowy. Będę wdzięczna za rady dla niej.
anonim cytuj
08-12-2020
Nie, pracodawca powinien zastosować karę dyscyplinarną dopiero po wysłuchaniu pracownika.
+1  
anonim cytuj
08-12-2020
czy mogę prosić o podstawę prawną. Dziewczyna się załamała, przygotowuje ją na jutrzejszą rozmowę

anonim cytuj
08-12-2020
Art. 109 par. 2 kodeksu pracy.
Art. 112. § 1. Jeżeli zastosowanie kary nastąpiło z naruszeniem przepisów prawa, pracownik może w ciągu 7 dni od dnia zawiadomienia go o ukaraniu wnieść sprzeciw. O uwzględnieniu lub odrzuceniu sprzeciwu decyduje pracodawca po rozpatrzeniu stanowiska reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej. Nieodrzucenie sprzeciwu w ciągu 14 dni od dnia jego wniesienia jest równoznaczne z uwzględnieniem sprzeciwu.
§ 2. Pracownik, który wniósł sprzeciw, może w ciągu 14 dni od dnia zawiadomienia o odrzuceniu tego sprzeciwu wystąpić do sądu pracy o uchylenie zastosowanej wobec niego kary.

anonim cytuj
08-12-2020
dziękuję bardzo za odpowiedź

anonim cytuj
08-12-2020
Proszę uprzejmie! Proszę jeszcze jej dodać że i wnoszenie sprzeciwu i wniosek do sądu pracy są wolne od opłat.

anonim cytuj
08-12-2020
a jeśli jutro dowie się od pracodawcy, że wpisał naganę, to w jakiej formie powinna wynieść sprzeciw? Na piśmie napisać do pracodawcy?

anonim cytuj
08-12-2020
Na piśmie, koniecznie, do pracodawcy, drugi egzemplarz do potwierdzenia przez pracodawcę odbioru pisma.

anonim cytuj
08-12-2020
A jeśli pracodawca odmówi przyjęcia pisma i co za tym idzie podpisu drugiego egzemplarza ? Generalnie to ciężki człowiek, mocno kręci i kombinuje.

anonim cytuj
08-12-2020
To wysłać poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

Czy mogę przepisać dom na jedno z dzieci?
Mam dom na wsi, który był wspólnie z mężem. Mąż zmarł i teraz bym chciała to uregulować i przepisać na jedno z dzieci które jest, ze mną ,jak to wygląda prawnie, zaznaczam że pozostałe dzieci się mną nie interesują i w niczym nie pomagają, czy jest taka możliwość że można przepisać tylko na jedno z dzieci....
Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
sprzedaż samochodu (płatność ratalna)
Witam. Sprzedałem samochód i na odwrocie umowy napisaliśmy że płatność ratalna. Niestety nie mam kontaktu z klientem i przestał płacić raty. W jaki sposób mogę odzyskać pieniądze lub auto?...

Wyszukiwarka