Źle naliczone koszty uzyskania przychodów w PIT-11.

Witam, pracowałem na umowę zlecenie przez okres 3 miesięcy. Otrzymałem PIT- dochody znacznie się różnią od rzeczywistych. Wypłata była do ręki. Co teraz zrobić ? Pracodawca twierdzi ze tak ma być.
anonim cytuj
23-02-2024
Jeśli przez "dochody rzeczywiste" rozumie Pan wynagrodzenie, które Pan otrzymywał "do ręki" to prawie zawsze będą się one różnic od wynagrodzenia brutto wskazanego w PIT.

anonim cytuj
23-02-2024
Dochody w picie 850 zł, a każdego miesiąca zarabiałem po 3500 zł.

anonim cytuj
23-02-2024
A podpisywał Pan jakieś rachunki?

anonim cytuj
23-02-2024
Nie, wysyłaliśmy tylko liczbę godzin i podpisywaliśmy listę.

anonim cytuj
23-02-2024
A co ma Pan wpisane odnośnie wynagrodzenia do umowy - zlecenia?

anonim cytuj
23-02-2024
Wypłaty powinny być na podstawie rachunków wystawianych przez Pana lub zaakceptowanych przez Pana. Pit powinien uwzględniać pełny przychód, koszty, składkę zdrowotną, odliczenia składek na ubezpieczenia społeczne, jeśli były i zaliczki na podatek dochodowy.

anonim cytuj
23-02-2024
Otrzymałeś PIT dobrze go przeczytaj i będziesz wiedział czy odprowadzono składki zdrowotne , składki społeczne . Jak nie ma składek społecznych to nie pracowałeś na emeryturę
Teraz już i tak nic nie zrobisz . Jedynie sąd ale to możesz sam siebie wpędzić w koszty.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...
Urlop macierzyński, w tym czasie podwyżki które mnie ominęły. Czy mogę ubiegać się o wyrównanie stawki?
Witam. Pracuje w firmie 8 lat. Ostatni rok bylam na macierzyńskim. W tym czasie były podwyżki, które mnie ominęły. Po powrocie poszłam o wyrównanie stawki do wysokości stawki pracowników, którzy mają przepracowane podobne lata na tym samym stanowisku. Usłyszałam od szefa odpowiedź " w ostatnim roku nie przyczyniła się Pani do rozwoju firmy." Zaznaczę, że moja stawka równa jest z osobami, które pracują od roku. Czy taka odpowiedź szef...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Witam, otóż parę dni temu moja mama otrzymała list z firmy Centrum Badan Opinii Publicznej z działu windykacji z wezwaniem do zapłaty za materac którego nie mamy. Sprawa jest z 31.08.2015 czyli prawie 10 lat, czytałem o tej firmy w Internecie i słyszałem ze to są naciągacze, ale nie wiem jak się ustosunkować do tego. Pan z windykacji wysłał mi na maila umowę kupna tego materaca z podpisem mojej mamy na kwotę 118 zł, a w liście dostałem 118 zł+ 6 ...
Zwrot podatku a masa upadłościowa.
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku ? Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...

Wyszukiwarka