Źle naliczone koszty uzyskania przychodów w PIT-11.
Witam, pracowałem na umowę zlecenie przez okres 3 miesięcy. Otrzymałem PIT- dochody znacznie się różnią od rzeczywistych. Wypłata była do ręki. Co teraz zrobić ? Pracodawca twierdzi ze tak ma być.
Jeśli przez "dochody rzeczywiste" rozumie Pan wynagrodzenie, które Pan otrzymywał "do ręki" to prawie zawsze będą się one różnic od wynagrodzenia brutto wskazanego w PIT.
anonim cytuj
23-02-2024
Dochody w picie 850 zł, a każdego miesiąca zarabiałem po 3500 zł.
anonim cytuj
23-02-2024
A podpisywał Pan jakieś rachunki?
anonim cytuj
23-02-2024
Nie, wysyłaliśmy tylko liczbę godzin i podpisywaliśmy listę.
anonim cytuj
23-02-2024
A co ma Pan wpisane odnośnie wynagrodzenia do umowy - zlecenia?
anonim cytuj
23-02-2024
Wypłaty powinny być na podstawie rachunków wystawianych przez Pana lub zaakceptowanych przez Pana. Pit powinien uwzględniać pełny przychód, koszty, składkę zdrowotną, odliczenia składek na ubezpieczenia społeczne, jeśli były i zaliczki na podatek dochodowy.
anonim cytuj
23-02-2024
Otrzymałeś PIT dobrze go przeczytaj i będziesz wiedział czy odprowadzono składki zdrowotne , składki społeczne . Jak nie ma składek społecznych to nie pracowałeś na emeryturę
Teraz już i tak nic nie zrobisz . Jedynie sąd ale to możesz sam siebie wpędzić w koszty.
Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?...
Dzień dobry,
pod koniec miesiąca wygasa moja umowa pracę i nie będzie ona kontynuowana.
Obecnie przebywam na urlopie wypoczynkowym do zakończenia umowy.
Czy jeśli pójdę na l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent pienięzny za urlop który będzie wstrzymany przez l4?...
Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić m...
Witam.
Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: