Zwolnienie lekarskie.

Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?
#L4
anonim cytuj
24-09-2023
Możesz.

anonim cytuj
24-09-2023
A mam jeszcze takie pytanie, bo zwolnienie wypadkowe mam od 11.08.2023 do 30.09.2023, z tym, że ZUS, musi uznać to za wypadek przy pracy, bo inaczej będzie to liczone jako zwykłe chorobowe, i teraz mam pytanie jak to jest jak ZUS jakimś cudem nie uzna tego za wypadek przy pracy to normalnie mogę chorować 3 miesiące, a jak to będzie uznane za wypadek to jak ten okres będzie uznany za zwolnienie wypadkowe to mogę iść na 3 miesiące zwykłego chorobowego, bo nie wiem czy wpadkowe pokrywa się ze zwykłym chorobowym.

anonim cytuj
24-09-2023
ZUS opiera sie na podstawie protokołu powypadkowego sporządzonego przez zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę. Protokół powinien być sporządzony najpóźniej do 14 dnia od wypadku
Uznanie przez zespół powypadkowy twojego zdarzenia za wypadek przy pracy i zatwierdzenie przez pracodawcę protokołu powypadkowego stanowi podstawę do wypłacenia zasiłku chorobowego w wysokości 100%
Jeżeli otrzymujesz 80 % podstawy to ta zostanie wyrównana po zatwierdzeniu dokumentacji powypadkowej przez pracodawcę

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Rękojmia a gwarancja.
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z bad pixelami w przypadku rękojmi? Przy gwarancji (która nie jest żadnym wymogiem prawnym z tego co wiem) producent określa jaka ilość i jaki rodzaj takich defektów obowiązuje przy wymianie. Natomiast czy sprzedawca może się trzymać tych samych zasad określonych przez producenta, gdy klient użyje rękojmi? Czy już jeden martwy piksel nie powinien skutkować pozytywny rozpatrzeniem ręko...
Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....
Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
Dzień dobry. Mam pilne pytanie w sprawie prawa pracy. 8.04 kończy mi się urlop rodzicielski. Chcę odejść z obecnej pracy. Muszę zrobić to już, ponieważ mam nowa pracę. Czy mogę zamknąć /skrócić urlop rodzicielski na tzw. już. I z datą kolejnego dnia złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron bez zachowania okresu wypowiedzenia?...
Dożywotnia służebność.
Jestem właścicielem mieszkania, które zamierzam sprzedać ale w księdze wieczystej tego lokalu jest wpis w dziale 3 KW odnośnie ograniczonego prawa rzeczowego o nieodpłatnej dożywotnej służebności osobistej dla mojego dziadka i babci, którzy już zmarli. Mam pytanie czy sama muszę wyprostować te zmiany w księdze wieczystej czy podczas sprzedaży zrobi to notariusz....

Wyszukiwarka