Po śmierci męża ( rok temu ) był nacisk rodziny aby to sprzedać. Miało się to odbyc zaraz po żniwach. Z uwagi na to że posiadam nieletnie dziecko wystąpiłam do sądu o zgodę i ja otrzymałam.
Mając udział w spadku, mają Państwo prawo do wpływania na decyzje dotyczące nieruchomości wchodzącej w skład tego spadku, a także do ewentualnych korzyści z niej płynących.
Co do Państwa pytań:
Jeśli chodzi o możliwość ingerencji w sprzedaż, muszą Państwo wyrazić zgodę na sprzedaż tej części nieruchomości, która przypada na Państwa udział. Oznacza to, że nie może dojść do sprzedaży całej nieruchomości bez Państwa zgody.
Jeżeli pole będzie dzierżawione, mają Państwo prawo do otrzymania adekwatnej części z tej dzierżawy, proporcjonalnej do Państwa udziału w nieruchomości. Jeśli dzierżawa przyniesie zysk, to przysługuje Państwu część tego zysku odpowiadająca 1/8 wartości całkowitej dzierżawy.
W związku z powyższym, są Państwo w pełni uprawnieni do uczestniczenia w decyzjach dotyczących sprzedaży czy dzierżawy nieruchomości oraz do korzyści z niej płynących.