Czas pracy na gospodarstwie rolnym rodziców.

Witam.
Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę. Będąc niepełnoletnią uczennicą pracowałam w okresie szkolnym 4-6 godzin dziennie od poniedziałku do piątku. W weekendy, wakacje i ferie czas pracy był dłuższy i wynosił nawet ponad 8 godzin. Przygotowując się do napisania tego pisma natrafiłam na informację że osoba niepełnoletnia nie może pracować w okresie zajęć szkolnych powyżej 2h dziennie i 12 godzin tygodniowo. Czy w świetle takich przepisów mogę w piśmie wykazać dłuższy czas pracy? Nie chce żeby rodzice mieli przez takie coś problemy.
anonim cytuj
01-09-2023
Nie ma obowiązku wskazywania ilości godzin pracy , nie ma też obowiązku składania dodatkowych wyjaśnień
Jeżeli złożyłaś zaświadczenie z gminy to nic więcej nie potrzeba.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 3. 1. Na wniosek zainteresowanej osoby właściwy urząd gminy jest obowiązany stwierdzić, zgodnie z art. 1, okresy jej pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym, wydając stosowne zaświadczenie w celu przedłożenia w zakładzie pracy.
2. Jeżeli organ, o którym mowa w ust. 1, nie dysponuje dokumentami uzasadniającymi wydanie zaświadczenia o pracy zainteresowanej osoby w indywidualnym gospodarstwie rolnym, zawiadamia ją o tej okoliczności na piśmie.
3. W wypadku, o którym mowa w ust. 2, okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym mogą być udowodnione zeznaniami co najmniej dwóch świadków zamieszkujących w tym czasie na terenie, na którym jest położone to gospodarstwo rolne.
Ustawa z dnia 20.07.1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy
Mimo wszystko kadry Izby Administracji Skarbowej po konsultacjach z prawnikiem stwierdziły że mam złożyć takie dokumenty wyjaśniające, w których opisze jakie prace wykonywałam i w jakim czasie. Co mam teraz z tym zrobić? Kadry stwierdziły że sprawą zajmą się dopiero po otrzymaniu tego dodatkowego pisma. Nie ukrywam, że wolałabym sprawę załatwić polubownie, stąd moja chęć spełnienia tego warunku i moje pytanie na forum. Dla kontekstu, takie złożyłam dokumenty dotychczas:
-postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia z gminy,
-oświadczenie w sprawie braku dokumentów,
-zeznania dwóch świadków,
-zaświadczenie o zameldowaniu z gminy,
-zaświadczenie o posiadaniu gruntów rolnych przez rodziców

Gmina wydaje takie postanowienie z tego względu że nie prowadzi ewidencji pracy domowników w gospodarstwach. Dlatego dodałam zeznania dwóch świadków z miejscowości w której mieści się gospodarstwo z stwierdzoną zgodnością z podpisem przez Burmistrza. Jest taka możliwość, mówi o tym pkt. 3 Art.3 tej ustawy.

anonim cytuj
01-09-2023
y w gospodarstwie rolnym rodziców oraz do sposobu wskazywania okresów tej pracy.

Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę.

Jeżeli chodzi o wskazanie czasu pracy, przepisy dotyczące pracy niepełnoletnich rzeczywiście mówią o ograniczeniu czasu pracy do 2 godzin dziennie w okresie zajęć szkolnych i do 12 godzin tygodniowo. Jednakże, trzeba pamiętać, że przepisy te dotyczą głównie formy zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w ramach stosunku pracy, a nie koniecznie pracy w gospodarstwie rolnym rodziców. Jeżeli jednak masz obawy co do ewentualnych konsekwencji dla rodziców, warto być ostrożnym i nie wskazywać w piśmie czasu pracy wykraczającego poza te limity.

Mimo wszystko kadry Izby Administracji Skarbowej po konsultacjach z prawnikiem stwierdziły że mam złożyć takie dokumenty wyjaśniające, w których opisze jakie prace wykonywałam i w jakim czasie.

Odpowiadając na Twoje pytanie: jeśli zostałaś poproszona o dostarczenie dodatkowych informacji, warto spełnić to wymaganie, aby nie opóźniać dalszej procedury. W opisie prac, które wykonywałaś, możesz skupić się na charakterze pracy, jej rodzaju, np. prace polowe, opieka nad zwierzętami itp. Jeśli chodzi o wskazanie czasu pracy, jeżeli boisz się o ewentualne konsekwencje dla Twoich rodziców, możesz wskazać bezpieczny limit, zgodny z przepisami dotyczącymi pracy niepełnoletnich.

Co do składanych dokumentów, zacytowany przez Ciebie Art. 3 Ustawy o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy precyzyjnie określa wymagane dokumenty i procedurę. Jeśli dostarczyłaś już wymienione przez siebie dokumenty, które są zgodne z przepisami tej ustawy, to wydaje się, że spełniłaś wszystkie formalne wymagania.

Jeżeli kadry Izby Administracji Skarbowej nadal będą miały wątpliwości, warto zwrócić się z prośbą o dokładne wskazanie, na jakiej podstawie prawnej opierają swoje wymagania oraz jakie konkretne informacje są od Ciebie wymagane.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Mąż nas zadłuża.
Dzień dobry. Jestem emerytką. Mój mąż z którym faktycznie już tylko mieszkamy w jednym domu, tzw. pożycie dawno ustało, gospodarstwa też prowadzimy osobne chociaż pod jednym dachem ma problem alkoholowy i to duży co było jedną z przyczyn naszego rozstania. Formalnie jednak pozostajemy małżeństwem i mamy wspólnotę majątkową. Mąż też jest emerytem. Ostatnio dowiedziałam się, że mąż trafił w dziwne towarzystwo z którym pije i pod jego wpływem zaczą...
Jak przysposobić dziecko?
Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie: Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci. Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dok...
Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?
Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady....

Wyszukiwarka