y w gospodarstwie rolnym rodziców oraz do sposobu wskazywania okresów tej pracy.
Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę.
Jeżeli chodzi o wskazanie czasu pracy, przepisy dotyczące pracy niepełnoletnich rzeczywiście mówią o ograniczeniu czasu pracy do 2 godzin dziennie w okresie zajęć szkolnych i do 12 godzin tygodniowo. Jednakże, trzeba pamiętać, że przepisy te dotyczą głównie formy zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w ramach stosunku pracy, a nie koniecznie pracy w gospodarstwie rolnym rodziców. Jeżeli jednak masz obawy co do ewentualnych konsekwencji dla rodziców, warto być ostrożnym i nie wskazywać w piśmie czasu pracy wykraczającego poza te limity.
Mimo wszystko kadry Izby Administracji Skarbowej po konsultacjach z prawnikiem stwierdziły że mam złożyć takie dokumenty wyjaśniające, w których opisze jakie prace wykonywałam i w jakim czasie.
Odpowiadając na Twoje pytanie: jeśli zostałaś poproszona o dostarczenie dodatkowych informacji, warto spełnić to wymaganie, aby nie opóźniać dalszej procedury. W opisie prac, które wykonywałaś, możesz skupić się na charakterze pracy, jej rodzaju, np. prace polowe, opieka nad zwierzętami itp. Jeśli chodzi o wskazanie czasu pracy, jeżeli boisz się o ewentualne konsekwencje dla Twoich rodziców, możesz wskazać bezpieczny limit, zgodny z przepisami dotyczącymi pracy niepełnoletnich.
Co do składanych dokumentów, zacytowany przez Ciebie Art. 3 Ustawy o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy precyzyjnie określa wymagane dokumenty i procedurę. Jeśli dostarczyłaś już wymienione przez siebie dokumenty, które są zgodne z przepisami tej ustawy, to wydaje się, że spełniłaś wszystkie formalne wymagania.
Jeżeli kadry Izby Administracji Skarbowej nadal będą miały wątpliwości, warto zwrócić się z prośbą o dokładne wskazanie, na jakiej podstawie prawnej opierają swoje wymagania oraz jakie konkretne informacje są od Ciebie wymagane.