Kable energetyczne na działce.

Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od dewelopera taka sprawa jest rozwiązywana wcześniej (między deweloperem a energetyką) lub w ogóle nie zgłaszana?
anonim cytuj
08-12-2023
Czy przedmiotowe kable są (były) widoczne na mapie ewidencyjnej kiedy kupowałaś przedmiotową działkę, czy w ogóle działki są (geodezyjnie) wydzielone czy tylko lokale?

anonim cytuj
08-12-2023
Tak, działki są geodezyjnie wydzielone (wpisy w księgach wieczystych itd.) i z tego co pamiętam to instalacje były widoczne na szkicach, które otrzymaliśmy razem z umową przedwstępną, aczkolwiek nie potrafię odpowiedzieć dlaczego wówczas nie zwróciliśmy dokładnej uwagi na rozwiązanie i projekt samej instalacji elektrycznej.

anonim cytuj
08-12-2023
Czy ktoś mógłby udzielić mi jeszcze pomocy?

anonim cytuj
08-12-2023
Co do zasady skoro umowa obejmowała właśnie taki stan na który się zgodziliście w umowie przedwstępnej to nie nie widzę tu podstaw do roszczeń. Czytać, czytać i jeszcze raz co się podpisuje zwłaszcza jak jest to umowa na kilkaset tysięcy, im bardziej ponaglają tym bardziej zwalniać.

anonim cytuj
08-12-2023
Miałem bardzo podobną sytuację. Błąd był całkowicie po mojej stronie, bo nie doczytałem umowy. Dopiero radca prawny pomógł mi to zrozumieć.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie na urlopie
Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym, po którym planowałam przejść na urlop wychowawczy (wnioski o oba urlopy złożone jednocześnie u pracodawcy). Właśnie dostałam wypowiedzenie - powód: likwidacja stanowiska. Czy po ustaniu zatrudnienia jedynym wyjściem jest rejestracja w urzędzie pracy? Czy w przypadku gdy nie znajdę opieki do dziecka (na ten moment brak) będę bezrobotna, bez ubezpieczenia (bo nie będę mogła podjąć zatrudnienia)?...
Zwrot nadpłaty alimentów.
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Tato kupił auto od handlarza, okazało się, że auto ma usterkę o której nie został poinformowany. Jak to wygląda z punktu prawnego?
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok. Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Zakup na odległość.
Pokusiłam się na zakup na odległość na transmisji. Była to tzw. transmisja wyprzedażowa i Pani podkreślała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi bo i tak to są super ceny i możemy odsprzedawać między sobą. Otrzymałam paczkę, połowa zakupionego towaru to poliester, którego nie cierpię. O tym, że to jest poliester sprzedająca nie powiedziała w czasie transmisji. Gdy zapytałam o adres do zwrotu Pani mi odpisała, że towar z wyprzedaży nie podle...

Wyszukiwarka