Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od dewelopera taka sprawa jest rozwiązywana wcześniej (między deweloperem a energetyką) lub w ogóle nie zgłaszana?
Czy przedmiotowe kable są (były) widoczne na mapie ewidencyjnej kiedy kupowałaś przedmiotową działkę, czy w ogóle działki są (geodezyjnie) wydzielone czy tylko lokale?
anonim cytuj
08-12-2023
Tak, działki są geodezyjnie wydzielone (wpisy w księgach wieczystych itd.) i z tego co pamiętam to instalacje były widoczne na szkicach, które otrzymaliśmy razem z umową przedwstępną, aczkolwiek nie potrafię odpowiedzieć dlaczego wówczas nie zwróciliśmy dokładnej uwagi na rozwiązanie i projekt samej instalacji elektrycznej.
anonim cytuj
08-12-2023
Czy ktoś mógłby udzielić mi jeszcze pomocy?
anonim cytuj
08-12-2023
Co do zasady skoro umowa obejmowała właśnie taki stan na który się zgodziliście w umowie przedwstępnej to nie nie widzę tu podstaw do roszczeń. Czytać, czytać i jeszcze raz co się podpisuje zwłaszcza jak jest to umowa na kilkaset tysięcy, im bardziej ponaglają tym bardziej zwalniać.
anonim cytuj
08-12-2023
Miałem bardzo podobną sytuację. Błąd był całkowicie po mojej stronie, bo nie doczytałem umowy. Dopiero radca prawny pomógł mi to zrozumieć.
Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku.
Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci.
W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, al...
Będąc panną podpisałam umowę deweloperską na lokal mieszkalny, byłam wskazana jedynym nabywcą. Oddanie miało nastąpić do połowy 2021r. Do tego czasu wpłaciłam 100% kwoty za mieszkanie na rachunek powierniczy, wpłaty szły z mojego osobistego konta, nie brałam kredytu. Do tej pory deweloper opóźnia się z oddaniem.
Co w przypadku jeśli wezmę teraz ślub i będę miała z mężem ustrój wspólności majątkowej? Czy jeżeli po ślubie deweloper przeniesie na ...
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Chciałabym wynająć mieszkanie rodzinie z Białorusi. Zamierzałam podpisać umowę najmu okazjonalnego, w której najemcy w razie potrzeby egzekucji wskazują miejsce, do którego mogą się udać. Jednak rodzina ta nie ma w Polsce nikogo kto mógłby poświadczyć, ze ich przyjmie.
Czy jest w takim wypadku jeszcze jakiś sposób, który może ochronić mnie jako wynajmującego przed scenariuszem, w którym najemcy przestają płacić a ja nie mogę ich usunąć z mieszk...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: