Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od dewelopera taka sprawa jest rozwiązywana wcześniej (między deweloperem a energetyką) lub w ogóle nie zgłaszana?
Czy przedmiotowe kable są (były) widoczne na mapie ewidencyjnej kiedy kupowałaś przedmiotową działkę, czy w ogóle działki są (geodezyjnie) wydzielone czy tylko lokale?
anonim cytuj
08-12-2023
Tak, działki są geodezyjnie wydzielone (wpisy w księgach wieczystych itd.) i z tego co pamiętam to instalacje były widoczne na szkicach, które otrzymaliśmy razem z umową przedwstępną, aczkolwiek nie potrafię odpowiedzieć dlaczego wówczas nie zwróciliśmy dokładnej uwagi na rozwiązanie i projekt samej instalacji elektrycznej.
anonim cytuj
08-12-2023
Czy ktoś mógłby udzielić mi jeszcze pomocy?
anonim cytuj
08-12-2023
Co do zasady skoro umowa obejmowała właśnie taki stan na który się zgodziliście w umowie przedwstępnej to nie nie widzę tu podstaw do roszczeń. Czytać, czytać i jeszcze raz co się podpisuje zwłaszcza jak jest to umowa na kilkaset tysięcy, im bardziej ponaglają tym bardziej zwalniać.
anonim cytuj
08-12-2023
Miałem bardzo podobną sytuację. Błąd był całkowicie po mojej stronie, bo nie doczytałem umowy. Dopiero radca prawny pomógł mi to zrozumieć.
Dzień dobry.
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.
Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.
Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł.
Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody.
Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%.
Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty?
Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...
Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może w...
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu.
Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie.
Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: