Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od dewelopera taka sprawa jest rozwiązywana wcześniej (między deweloperem a energetyką) lub w ogóle nie zgłaszana?
Czy przedmiotowe kable są (były) widoczne na mapie ewidencyjnej kiedy kupowałaś przedmiotową działkę, czy w ogóle działki są (geodezyjnie) wydzielone czy tylko lokale?
anonim cytuj
08-12-2023
Tak, działki są geodezyjnie wydzielone (wpisy w księgach wieczystych itd.) i z tego co pamiętam to instalacje były widoczne na szkicach, które otrzymaliśmy razem z umową przedwstępną, aczkolwiek nie potrafię odpowiedzieć dlaczego wówczas nie zwróciliśmy dokładnej uwagi na rozwiązanie i projekt samej instalacji elektrycznej.
anonim cytuj
08-12-2023
Czy ktoś mógłby udzielić mi jeszcze pomocy?
anonim cytuj
08-12-2023
Co do zasady skoro umowa obejmowała właśnie taki stan na który się zgodziliście w umowie przedwstępnej to nie nie widzę tu podstaw do roszczeń. Czytać, czytać i jeszcze raz co się podpisuje zwłaszcza jak jest to umowa na kilkaset tysięcy, im bardziej ponaglają tym bardziej zwalniać.
anonim cytuj
08-12-2023
Miałem bardzo podobną sytuację. Błąd był całkowicie po mojej stronie, bo nie doczytałem umowy. Dopiero radca prawny pomógł mi to zrozumieć.
Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym, po którym planowałam przejść na urlop wychowawczy (wnioski o oba urlopy złożone jednocześnie u pracodawcy). Właśnie dostałam wypowiedzenie - powód: likwidacja stanowiska.
Czy po ustaniu zatrudnienia jedynym wyjściem jest rejestracja w urzędzie pracy?
Czy w przypadku gdy nie znajdę opieki do dziecka (na ten moment brak) będę bezrobotna, bez ubezpieczenia (bo nie będę mogła podjąć zatrudnienia)?...
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok.
Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Pokusiłam się na zakup na odległość na transmisji. Była to tzw. transmisja wyprzedażowa i Pani podkreślała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi bo i tak to są super ceny i możemy odsprzedawać między sobą. Otrzymałam paczkę, połowa zakupionego towaru to poliester, którego nie cierpię. O tym, że to jest poliester sprzedająca nie powiedziała w czasie transmisji. Gdy zapytałam o adres do zwrotu Pani mi odpisała, że towar z wyprzedaży nie podle...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: