Potrącenie z wynagrodzenia.

Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy.
Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super.
Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlujnie włożone w a'la foliowe opakowanie).
O potrąceniu nie zostałam wcześniej osobiście poinformowana, dopiero przy wpływie środków na koncie w tytule przelewu był zapis: -30% za pognieciony strój.
Czy zleceniodawca mógł zrobić mi takie potrącenie?
W umowie jest zapis: ,,W przypadku naruszenia przez Zleceniobiorcę wizerunku Organizatora Wydarzenia, Zleceniodawca ma prawo odstąpić od Umowy ze skutkiem natychmiastowym. W takim przypadku Zleceniobiorcy nie przysługuje wynagrodzenie. " oraz: ,,Zleceniodawca zobowiązuje się odpowiednio przygotować swój wygląd: założenie otrzymanego stroju kapitana, schludny i świeży wygląd" ORAZ: ,,wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności".
anonim cytuj
26-01-2024
Skoro umowa nie przewidywała kary umownej za niewłaściwy wygląd to zleceniodawca nie mógł dokonać żadnego potrącenia.

anonim cytuj
26-01-2024
Zleceniodawca tłumaczy się, że i przez te ,pogniecione" ubrania sam dostał mniej pieniędzy, więc i ja mam tak samo. I podobno nie raz już tak robili. Co teraz robić?

anonim cytuj
26-01-2024
Zażądać wypłaty pozostałej kwoty, jeżeli się nie uda to do sadu sprawą wygrana, tak więc nie na się czego bać.

anonim cytuj
26-01-2024
Rozmawiałam z firmą i nie ma mowy o wypłacie reszty pieniędzy.
Chciałabym uniknąć sądów. Przez Inspekcję Pracy nic nie zdziałam?

anonim cytuj
26-01-2024
Wyślij im przedsądowe wezwanie do zapłaty. Daj im 7 dni od daty odebrania pisma na zapłatę brakującej części wynagrodzenia. Jak nie zapłacą o niestety sąd. Tak w ogóle te 30% to jakiego rzędu kwota, jeśli oczywiście można spytać?

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Spłata kredytu po rozwodzie.
Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę...
Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Przelewy za czynsz.
Dzień dobry, od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu. Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz o...
Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...

Wyszukiwarka