Potrącenie z wynagrodzenia.

Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy.
Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super.
Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlujnie włożone w a'la foliowe opakowanie).
O potrąceniu nie zostałam wcześniej osobiście poinformowana, dopiero przy wpływie środków na koncie w tytule przelewu był zapis: -30% za pognieciony strój.
Czy zleceniodawca mógł zrobić mi takie potrącenie?
W umowie jest zapis: ,,W przypadku naruszenia przez Zleceniobiorcę wizerunku Organizatora Wydarzenia, Zleceniodawca ma prawo odstąpić od Umowy ze skutkiem natychmiastowym. W takim przypadku Zleceniobiorcy nie przysługuje wynagrodzenie. " oraz: ,,Zleceniodawca zobowiązuje się odpowiednio przygotować swój wygląd: założenie otrzymanego stroju kapitana, schludny i świeży wygląd" ORAZ: ,,wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności".
anonim cytuj
26-01-2024
Skoro umowa nie przewidywała kary umownej za niewłaściwy wygląd to zleceniodawca nie mógł dokonać żadnego potrącenia.

anonim cytuj
26-01-2024
Zleceniodawca tłumaczy się, że i przez te ,pogniecione" ubrania sam dostał mniej pieniędzy, więc i ja mam tak samo. I podobno nie raz już tak robili. Co teraz robić?

anonim cytuj
26-01-2024
Zażądać wypłaty pozostałej kwoty, jeżeli się nie uda to do sadu sprawą wygrana, tak więc nie na się czego bać.

anonim cytuj
26-01-2024
Rozmawiałam z firmą i nie ma mowy o wypłacie reszty pieniędzy.
Chciałabym uniknąć sądów. Przez Inspekcję Pracy nic nie zdziałam?

anonim cytuj
26-01-2024
Wyślij im przedsądowe wezwanie do zapłaty. Daj im 7 dni od daty odebrania pisma na zapłatę brakującej części wynagrodzenia. Jak nie zapłacą o niestety sąd. Tak w ogóle te 30% to jakiego rzędu kwota, jeśli oczywiście można spytać?

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...
Problem z firmą windykacyjną.
Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja ? Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ... ...
Podatek od sprzedaży mieszkania ze spadku.
Witam sprzedałam mieszkanie które nabyłam w spadku po rodzicach ustawowo nastąpiło to w 2012 roku a sądownie 2019 czy muszę zapłacić podatek od sprzedaży....
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...

Wyszukiwarka