Potrącenie z wynagrodzenia.

Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy.
Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super.
Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlujnie włożone w a'la foliowe opakowanie).
O potrąceniu nie zostałam wcześniej osobiście poinformowana, dopiero przy wpływie środków na koncie w tytule przelewu był zapis: -30% za pognieciony strój.
Czy zleceniodawca mógł zrobić mi takie potrącenie?
W umowie jest zapis: ,,W przypadku naruszenia przez Zleceniobiorcę wizerunku Organizatora Wydarzenia, Zleceniodawca ma prawo odstąpić od Umowy ze skutkiem natychmiastowym. W takim przypadku Zleceniobiorcy nie przysługuje wynagrodzenie. " oraz: ,,Zleceniodawca zobowiązuje się odpowiednio przygotować swój wygląd: założenie otrzymanego stroju kapitana, schludny i świeży wygląd" ORAZ: ,,wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności".
anonim cytuj
26-01-2024
Skoro umowa nie przewidywała kary umownej za niewłaściwy wygląd to zleceniodawca nie mógł dokonać żadnego potrącenia.

anonim cytuj
26-01-2024
Zleceniodawca tłumaczy się, że i przez te ,pogniecione" ubrania sam dostał mniej pieniędzy, więc i ja mam tak samo. I podobno nie raz już tak robili. Co teraz robić?

anonim cytuj
26-01-2024
Zażądać wypłaty pozostałej kwoty, jeżeli się nie uda to do sadu sprawą wygrana, tak więc nie na się czego bać.

anonim cytuj
26-01-2024
Rozmawiałam z firmą i nie ma mowy o wypłacie reszty pieniędzy.
Chciałabym uniknąć sądów. Przez Inspekcję Pracy nic nie zdziałam?

anonim cytuj
26-01-2024
Wyślij im przedsądowe wezwanie do zapłaty. Daj im 7 dni od daty odebrania pisma na zapłatę brakującej części wynagrodzenia. Jak nie zapłacą o niestety sąd. Tak w ogóle te 30% to jakiego rzędu kwota, jeśli oczywiście można spytać?

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Uszkodzenie wypożyczonego pojazdu.
Proszę o pomoc, wypożyczyłem skuter wodny, którym podczas użytkowania wjechałem na mieliznę. Elementy silnika i napędowe zassały kamieni i mułu i skuter nie chciał odpalić. Wpłynięcie na mieliznę oczywiście nie było celowe, z uwagi na niski stan jeziora nie wiedziałem że jest tam tak płytko. Nie mam patentu na korzystanie z tego typu pojazdów. Po całym zajściu spisaliśmy oświadczenie, że pokryję koszty naprawy. Proszę o informację czy wypożycza...
Zasiedzenie gruntów rolnych.
Mam taki problem. Mój ojciec wydzierżawiał ziemię sąsiadowi. Umowa dzierżawy wygasła a sasiad dalej użytkuje pole mojego ojca. Trwa to już kilka lat. Podatek rolny płaci mój ojciec. 1.Czy mogę mój ojciec może żądać odszkodowania? 2.Czy to co posiali na polu mojego ojca jest własnością mojego ojca? 3.Czy jest możliwość żeby pobierali oni dotacje? 4.Czy jest ryzyko zasiedzenia ziemi mojego ojca przez sąsiada?...
opieka nad zdrowym dzieckiem
Dwa dni opieki nad zdrowym dzieckiem- czy pracodawca ma prawo odmówić udzielenia dnia wolnego/ wolnych godzin w ciągu dnia?...
Zameldowanie a opłata za gospodarowanie odpadami.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie opłaty za wywóz śmieci. Czy jeżeli osoba jest zameldowana, ale nie mieszka, wyjechała do innego miasta - ja nie wiem czy ona tam opłaca wywóz śmieci. Czy ja mogę u siebie ją wykreślić z opłat ? (Mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej)....

Wyszukiwarka