Potrącenie z wynagrodzenia.

Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy.
Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super.
Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlujnie włożone w a'la foliowe opakowanie).
O potrąceniu nie zostałam wcześniej osobiście poinformowana, dopiero przy wpływie środków na koncie w tytule przelewu był zapis: -30% za pognieciony strój.
Czy zleceniodawca mógł zrobić mi takie potrącenie?
W umowie jest zapis: ,,W przypadku naruszenia przez Zleceniobiorcę wizerunku Organizatora Wydarzenia, Zleceniodawca ma prawo odstąpić od Umowy ze skutkiem natychmiastowym. W takim przypadku Zleceniobiorcy nie przysługuje wynagrodzenie. " oraz: ,,Zleceniodawca zobowiązuje się odpowiednio przygotować swój wygląd: założenie otrzymanego stroju kapitana, schludny i świeży wygląd" ORAZ: ,,wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności".
anonim cytuj
26-01-2024
Skoro umowa nie przewidywała kary umownej za niewłaściwy wygląd to zleceniodawca nie mógł dokonać żadnego potrącenia.

anonim cytuj
26-01-2024
Zleceniodawca tłumaczy się, że i przez te ,pogniecione" ubrania sam dostał mniej pieniędzy, więc i ja mam tak samo. I podobno nie raz już tak robili. Co teraz robić?

anonim cytuj
26-01-2024
Zażądać wypłaty pozostałej kwoty, jeżeli się nie uda to do sadu sprawą wygrana, tak więc nie na się czego bać.

anonim cytuj
26-01-2024
Rozmawiałam z firmą i nie ma mowy o wypłacie reszty pieniędzy.
Chciałabym uniknąć sądów. Przez Inspekcję Pracy nic nie zdziałam?

anonim cytuj
26-01-2024
Wyślij im przedsądowe wezwanie do zapłaty. Daj im 7 dni od daty odebrania pisma na zapłatę brakującej części wynagrodzenia. Jak nie zapłacą o niestety sąd. Tak w ogóle te 30% to jakiego rzędu kwota, jeśli oczywiście można spytać?

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak zabezpieczyć rodzinę na wypadek swojej śmierci?
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...
Kupujący chce obciążyć mnie naprawą auta.
Witam, opisując moją sytuację. Sprzedałem swój samochód który był zarejestrowany na moją znajomą i po ponad pół roku odzywa się kupujący twierdząc, że zepsuł się silnik lub rozrząd i chce się podzielić kosztami lub podać do sądu. Co mam zrobić jeśli wiem że samochód sprzedałem bez żadnych wad ukrytych i to że był zarejestrowany na znajomą jak to może wyglądać w sądzie w takiej sytuacji ?...
Kradzież
Witam. Jest mi strasznie wstyd za to co zrobiłam Ale nie wiem co mam roni. Dokonałam kradzieży za Granica. W sklepie odzieżowym za kwotę 60€. Wezwali policję, tylko spisali moje dane Jednak to sklep dał mi mandat na 150€ Policja powiedziała ze mam czekać na telefon od tłumacza.. Nie umiałam języka wiec nie wiele zrozumiałam. Jakie mogą być tego konsekwencje ? ...
Nie chce zgodzić się na rozwód.
Witam mam pytanie. Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć....

Wyszukiwarka