Potrącenie z wynagrodzenia.

Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy.
Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super.
Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlujnie włożone w a'la foliowe opakowanie).
O potrąceniu nie zostałam wcześniej osobiście poinformowana, dopiero przy wpływie środków na koncie w tytule przelewu był zapis: -30% za pognieciony strój.
Czy zleceniodawca mógł zrobić mi takie potrącenie?
W umowie jest zapis: ,,W przypadku naruszenia przez Zleceniobiorcę wizerunku Organizatora Wydarzenia, Zleceniodawca ma prawo odstąpić od Umowy ze skutkiem natychmiastowym. W takim przypadku Zleceniobiorcy nie przysługuje wynagrodzenie. " oraz: ,,Zleceniodawca zobowiązuje się odpowiednio przygotować swój wygląd: założenie otrzymanego stroju kapitana, schludny i świeży wygląd" ORAZ: ,,wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności".
anonim cytuj
26-01-2024
Skoro umowa nie przewidywała kary umownej za niewłaściwy wygląd to zleceniodawca nie mógł dokonać żadnego potrącenia.

anonim cytuj
26-01-2024
Zleceniodawca tłumaczy się, że i przez te ,pogniecione" ubrania sam dostał mniej pieniędzy, więc i ja mam tak samo. I podobno nie raz już tak robili. Co teraz robić?

anonim cytuj
26-01-2024
Zażądać wypłaty pozostałej kwoty, jeżeli się nie uda to do sadu sprawą wygrana, tak więc nie na się czego bać.

anonim cytuj
26-01-2024
Rozmawiałam z firmą i nie ma mowy o wypłacie reszty pieniędzy.
Chciałabym uniknąć sądów. Przez Inspekcję Pracy nic nie zdziałam?

anonim cytuj
26-01-2024
Wyślij im przedsądowe wezwanie do zapłaty. Daj im 7 dni od daty odebrania pisma na zapłatę brakującej części wynagrodzenia. Jak nie zapłacą o niestety sąd. Tak w ogóle te 30% to jakiego rzędu kwota, jeśli oczywiście można spytać?

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Dział spadku.
Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje...
Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary?
Witam zakupiłem samochód 4 listopada Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary? Da się zapłacić internetowo? Proszę o nie ocenianie z góry po prostu pierwszy samochód i na śmierć zapomniałem o tym. ...
Zmiana nazwiska dziecka.
Witam. Ojciec dziecka dobrowolnie wyraził zgodę na zmianę nazwiska dziecka na nazwisko matki. Jest tylko jeden problem.. ojciec mieszka ponad 600km od dziecka i nie przyjedzie. Czy jest możliwość załatwienia tej sprawy "zdalnie"??...
Kto dziedziczy długu po żonie?
Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?...

Wyszukiwarka