Właściciel wymienił zamki w drzwiach

Dzień dobry.
Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić właścicielowi jako zastaw.
anonim cytuj
29-01-2021
Właściciel prawdopodobnie dopuścił się przestępstwa z art. Art. 191 kk
§ 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 1a. Tej samej karze podlega, kto w celu określonym w § 1 stosuje przemoc innego rodzaju uporczywie lub w sposób istotnie utrudniający innej osobie korzystanie z zajmowanego lokalu mieszkalnego. I to należy zgłosić policji

anonim cytuj
29-01-2021
Ok dziękuję bardzo. Tak zrobię, dziś mi się kończy kwarantanna więc pojadę i tak to załatwię

anonim cytuj
29-01-2021
Pytanie czy ma Pan umowę najmu, aby policji i ślusarzowi pokazać? Jeśli nie to trzeba będzie własnymi siłami

anonim cytuj
29-01-2021
Mam w mieszkaniu razem z wszystkimi dokumentami

anonim cytuj
29-01-2021
No właśnie tak się domyślałam. Nie wiem czy jakikolwiek ślusarz zgodzi się na rozwiercenie zamków bez żadnego dokumentu potwierdzającego Pana prawo do mieszkania.

anonim cytuj
29-01-2021
Przecież dokumenty mam i mogę je okazać po wejściu do mieszkania

anonim cytuj
29-01-2021
Proszę też pamiętać, że będzie Pan musiał przywrócić stan poprzedni, zatem z tymi drzwiami to spokojnie

anonim cytuj
29-01-2021
Przecież dokumenty mam i mogę je okazać po wejściu do mieszkania

Pan to wie, ale ślusarz nie i może nie zgodzić się na udział w działaniach potencjalnie bezprawnych. Proszę próbować

anonim cytuj
29-01-2021
Ok, dziękuję rozumiem

anonim cytuj
29-01-2021
Natomiast posiadanie może Pan przywrócić samemu, dzięki art 343 kc § 2. Posiadacz nieruchomości może niezwłocznie po samowolnym naruszeniu posiadania przywrócić własnym działaniem stan poprzedni; nie wolno mu jednak stosować przy tym przemocy względem osób. Posiadacz rzeczy ruchomej, jeżeli grozi mu niebezpieczeństwo niepowetowanej szkody, może natychmiast po samowolnym pozbawieniu go posiadania zastosować niezbędną samopomoc w celu przywrócenia stanu poprzedniego.

anonim cytuj
29-01-2021
Jeśli nie jesteś w stanie skontaktować się z właścicielem mieszkania, możesz spróbować skorzystać z pomocy policji i ślusarza, ale koniecznie upewnij się, że jesteś w pełni zgodny z prawem. W takim przypadku lepiej mieć przy sobie dokumenty potwierdzające Twoją tożsamość i fakt, że jesteś najemcą mieszkania.

anonim cytuj
23-02-2023

Sugerowane Tematy

Problem z wynajmowanym mieszkaniem - kto odpowiada za awarię?
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji. Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury ...
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego" Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u...
Jak uchylić sądowy zakaz zbliżania? A najlepiej jak go uniknąć?
Szanowni Państwo, jestem osobą pokrzywdzoną przestępstwem stalkingu zagrożonym obecnie karą pozbawienia wolności do lat ośmiu. W trakcie postępowania bliska mi osoba przyznała się do winy. Byłem wściekły więc nie cofnąłem wniosku o ściganie i ukaranie sprawcy. Minęło jednak trochę czasu, szczerze porozmawialiśmy, wyjaśniliśmy sobie wszystko, ta osoba wyraziła skruchę, więc jej wybaczyłem i staramy się odbudować nasze relacje. Z racji iż nękan...

Wyszukiwarka