Sprzedaż produktu zakupionego na raty.

Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł).
Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty.
Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?
anonim cytuj
29-09-2023
Tak. Możesz go sprzedać. Mogła byś nawet wtedy, gdybyś nie zapłaciła ani jednej raty.

anonim cytuj
29-09-2023
Nieraz bank się zabezpiecza przewłaszczeniem na zabezpieczenie kredytowanego towaru. Tzn. z chwilą sprzedaży przez Ciebie aparatu przed jego całkowitą spłatą, własność może przejść nie na kupującego ale na bank. Pytanie czy podpisywałaś umowę przewłaszczenia?
Nie podpisywałam umowy przewłaszczenia.

No to nie masz problemu.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Wytoczenie sprawy o odzyskanie praw rodzicielskich po 11 latach, wcześniej całkowicie odebrane
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę... Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko. Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że; 1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego . 2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Jak uzyskać odszkodowanie za linie energetyczną nad działką?
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Zyski z adsense a podatki
Mam małą stronkę internetową, na której co prawda nic nie robię, ale są tam reklamy od google (adsense), i co miesiąc mam z tego tytułu ok. 500zł. Czy w zwiazku z tym jestem zobowiazany do rozliczania sie z dochodu, placic podatki, albo zalozyc dzialalnosc gospodarcza?...

Wyszukiwarka