udostępnianie wizerunku

Dzień dobry. Witam wszystkich serdecznie. Mam takie pytanie. Czy jest jakiś konkretny paragraf na udostępnianie czyjegoś wizerunku? Bez pozwolenia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
anonim cytuj
02-11-2020
prawo autorskie
Art. 81 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

anonim cytuj
02-11-2020

Sugerowane Tematy

Zapisy w umowie deweloperskiej.
Kupuję za kredyt mieszkanie u dewelopera. Pewne wątpliwości wzbudziły u mnie zapisy w projekcie umowy deweloperskiej. Mianowicie: - niskie kary umowne za przekroczenie terminu oddania nieruchomości rzędu 0,01% za dzień wartości umowy - maksymalnie do 2% wartości umowy - niemożliwość niepodpisania protokołu odbioru jeżeli usterki nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu lokalu - deweloper nie pozwala wybrać notariusza tylko forsuje swojego ...
Zalecenie pracy zdalnej.
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony, w systemie pracy hybrydowej, dwa dni w tygodniu muszę pracować z biura. Pracodawca uznaje całkowitą prace z domu w przypadku opieki nad dzieckiem do lat 3, opieki nad osobą niepełnosprawną oraz po zaleceniu od lekarza aby wykonywać prace zdalnie. Jak rozumiem w zgodzie z prawem pracy Rz. Polskiej. Chciałem postarać się o zalecenie lekarskie o wykonywaniu pracy zdalnej, Czy może to zrobić ...
Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
Uciążliwi sąsiedzi.
Od roku wynajmujemy mieszkanie w bloku. Niestety sąsiedzi, którzy mieszkają nad Nami są alkoholikami i codziennie się awanturują, jakby było mało nocą również. Mamy małe dziecko, które póki co całkiem nieźle sypia, ale niedługo zapewne może stać się to dla niego uciążliwe, dla mnie i partnera już jest i pomimo interwencji naszej czy policji (nic z tym nie mogą zrobić, bo oni ,, są u siebie'') jest to samo. Rozmawialiśmy z sąsiadami, którzy mieszk...

Wyszukiwarka