Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody

Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopać i wyciąć?
anonim cytuj
24-11-2021
Zgłoś się do gminy - oni musieli wyrazić zgodę na budowę i dowiedz się kto i kiedy wyraziła na to zgodę jeżeli gmina nic nie wie i nie ma takiej zgody i projektu wezwać wykonawcę do usunięcia.

anonim cytuj
24-11-2021
trzeba jeszcze sprawdzić czy Projektant przy projektowaniu owego kable nie wystąpił do Starosty o wydanie zgody za Pana zgodnie z art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami. Stosuje się ta procedurę jak właściciele działki są nieosiągalni pod adresem z EGIB a inwestycja jest istotna dla lokalnego społeczeństwa.

anonim cytuj
24-11-2021
Dzień dobry,

Wprowadzenie jakichkolwiek zmian na Twojej działce bez Twojego pozwolenia, w tym wykopanie rowu i położenie kabli internetowych, stanowi naruszenie Twojego prawa własności, które jest chronione przez Konstytucję Rzeczpospolitej Polskiej (art. 21 i 64) oraz Kodeks cywilny (art. 140 i 144 k.c.).

Jeżeli chodzi o prawo energetyczne, warto zwrócić uwagę na art. 49 Ustawy Prawo energetyczne. Według niego, jeśli operator chce zainstalować sieć na nieruchomości, powinien zawrzeć z właścicielem umowę o ustanowieniu służebności przesyłu. Jeżeli taka umowa nie została zawarta, a operator wszedł na działkę bez zgody, jest to niezgodne z prawem.

Jednak jak słusznie zauważono, mogło dojść do sytuacji, gdy ze względu na brak możliwości skontaktowania się z właścicielem nieruchomości, starosta wydał zgodę na realizację inwestycji. Wymieniony przepis (art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami) pozwala na to w przypadku inwestycji o znaczeniu dla lokalnej społeczności, jednak powinniście Państwo otrzymać odszkodowanie.

Pomimo możliwości istnienia takiej zgody, zalecam skontaktowanie się z lokalnym samorządem oraz firmą, która wykonała prace, aby uzyskać więcej informacji. Jeżeli Twoje prawa zostały naruszone, powinieneś skonsultować się z adwokatem w celu zbadania możliwości dochodzenia swoich praw, w tym odszkodowania za naruszenie praw własności.

Zgodnie z art. 222 § 1 Kodeksu cywilnego, jako właściciel nieruchomości, masz prawo żądać od osoby, która bezprawnie naruszyła posiadanie Twojej nieruchomości, aby zaprzestała naruszeń, przywróciła stan poprzedni, a także naprawiła szkodę wynikłą z naruszenia.

Podsumowując, z punktu widzenia prawa, to, co się wydarzyło, wydaje się być niezgodne z prawem, chyba że istnieją okoliczności, o których nie wiem. Aby dokładnie rozwiązać tę sytuację, zalecam skonsultowanie się z lokalnym samorządem i firmą, która zainstalowała kable.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy.
Znajoma uległa wypadkowi w pracy. Pracuje w Dziale gdzie sterylizuje się narzędzia do operacji. Po sterylizacji, niektóre narzędzia musi dostarczyć do innego budynku. W tym celu musi wyjść z jednego budynku szpitala i przejść na terenie szpitala do drugiego budynku. W dniu, w którym uległa wypadkowi ( jest na zwolnieniu ponieważ poważnie uszkodziła sobie między innymi staw skokowy) była gołoledź, było bardzo ślisko a teren należący do szpitala ni...
Brak ciągłości ubezpieczenia na samochód.
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC. Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego. Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...
Zdarzenie na drodze.
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni. Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.
Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie....

Wyszukiwarka