Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?

Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
anonim cytuj
24-08-2022
Kobieta w ciąży jest chroniona przez zwolnieniem od 1 dnia ciąży. Jednak jeśli pracodawca ma powody do wypowiedzenie ciąży a ona nie zostanie potwierdzona przez lekarza to może dojść do wypowiedzenia. Może poinformować już, a później donieść zaświadczenie. Wtedy ewentualne wypowiedzenie powinno zostać wycofane.

anonim cytuj
25-08-2022
A dlaczego żona chce poinformować pracodawcę jak najszybciej?
Nie ma prawnego obowiązku, najlepiej aby ciąża była najpierw potwierdzona przez lekarza, ponieważ z testami różnie bywa.
Pracodawca może zwolnić żonę dyscyplinarnie jeśli ma do tego powód, ewentualnie w przypadku likwidacji/upadłości firmy.

anonim cytuj
27-08-2022
Ponieważ nie chcę tego ukrywać. I pracować możliwie jak najdłużej zdrowie pozwoli.

anonim cytuj
28-08-2022
Rozumiem. Najlepiej poinformować tak jak wspomniałam jak ciąża będzie potwierdzona badaniami USG przez lekarza i tyle w temacie. Dużo zdrowia dla Was!

anonim cytuj
29-08-2022
Dziękuję za podpowiedź

anonim cytuj
31-08-2022
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?

Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę kobiety w ciąży, ani za jej okres, chyba że istnieją powody do zwolnienia dyscyplinarnego lub pracodawca ogłasza upadłość albo likwidację. Oznacza to, że jeśli pracodawca dowiedziałby się o ciąży pracownicy i postanowiłby ją zwolnić, byłoby to działanie niezgodne z prawem.

Ponadto, aby skorzystać z ochrony przed wypowiedzeniem, pracownica powinna dostarczyć pracodawcy zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę. Dlatego, jeżeli twoja żona chce być pewna ochrony, powinna najpierw zasięgnąć opinii lekarza i dostarczyć stosowne zaświadczenie pracodawcy.

Pracodawca może zwolnić żonę dyscyplinarnie jeśli ma do tego powód, ewentualnie w przypadku likwidacji/upadłości firmy.

To prawda. Jak już wspomniałem, jedynym wyjątkiem od ochrony pracownic w ciąży przed zwolnieniem jest sytuacja, gdy pracodawca ma podstawy do zwolnienia dyscyplinarnego lub w przypadku ogłoszenia upadłości/likwidacji firmy.

Podsumowując, zalecam, aby twoja żona najpierw potwierdziła ciążę za pomocą zaświadczenia lekarskiego, a następnie poinformowała o tym pracodawcę. Dzięki temu będzie miała pewność, że korzysta z ochrony przewidzianej w Kodeksie pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
podatek przy zakupie psa
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam ...
Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?
Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?...
Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....

Wyszukiwarka