Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?

Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
anonim cytuj
24-08-2022
Kobieta w ciąży jest chroniona przez zwolnieniem od 1 dnia ciąży. Jednak jeśli pracodawca ma powody do wypowiedzenie ciąży a ona nie zostanie potwierdzona przez lekarza to może dojść do wypowiedzenia. Może poinformować już, a później donieść zaświadczenie. Wtedy ewentualne wypowiedzenie powinno zostać wycofane.

anonim cytuj
25-08-2022
A dlaczego żona chce poinformować pracodawcę jak najszybciej?
Nie ma prawnego obowiązku, najlepiej aby ciąża była najpierw potwierdzona przez lekarza, ponieważ z testami różnie bywa.
Pracodawca może zwolnić żonę dyscyplinarnie jeśli ma do tego powód, ewentualnie w przypadku likwidacji/upadłości firmy.

anonim cytuj
27-08-2022
Ponieważ nie chcę tego ukrywać. I pracować możliwie jak najdłużej zdrowie pozwoli.

anonim cytuj
28-08-2022
Rozumiem. Najlepiej poinformować tak jak wspomniałam jak ciąża będzie potwierdzona badaniami USG przez lekarza i tyle w temacie. Dużo zdrowia dla Was!

anonim cytuj
29-08-2022
Dziękuję za podpowiedź

anonim cytuj
31-08-2022
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?

Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę kobiety w ciąży, ani za jej okres, chyba że istnieją powody do zwolnienia dyscyplinarnego lub pracodawca ogłasza upadłość albo likwidację. Oznacza to, że jeśli pracodawca dowiedziałby się o ciąży pracownicy i postanowiłby ją zwolnić, byłoby to działanie niezgodne z prawem.

Ponadto, aby skorzystać z ochrony przed wypowiedzeniem, pracownica powinna dostarczyć pracodawcy zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę. Dlatego, jeżeli twoja żona chce być pewna ochrony, powinna najpierw zasięgnąć opinii lekarza i dostarczyć stosowne zaświadczenie pracodawcy.

Pracodawca może zwolnić żonę dyscyplinarnie jeśli ma do tego powód, ewentualnie w przypadku likwidacji/upadłości firmy.

To prawda. Jak już wspomniałem, jedynym wyjątkiem od ochrony pracownic w ciąży przed zwolnieniem jest sytuacja, gdy pracodawca ma podstawy do zwolnienia dyscyplinarnego lub w przypadku ogłoszenia upadłości/likwidacji firmy.

Podsumowując, zalecam, aby twoja żona najpierw potwierdziła ciążę za pomocą zaświadczenia lekarskiego, a następnie poinformowała o tym pracodawcę. Dzięki temu będzie miała pewność, że korzysta z ochrony przewidzianej w Kodeksie pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kara pieniężna za zerwanie umowy abonenckiej.
Mój chłopak dostał karę nałożoną przez operatora komórkowego w kwocie prawie 4000 zł. Wcześniej przed rozwiązaniem umowy przed czasem był stacjonarnie w i został poinformowany, że tak jak jest w umowie kara może wynieść 1000 zł, więc chłopak przemyślał i przeniósł się telefonicznie. Przeczytaliśmy regulamin i jest tam napisane, że jeśli umowa została rozwiązana telefonicznie to o karze powinien zostać poinformowany telefonicznie, SMS-owo, mailow...
Kto płaci przy wyroku administracyjnym?
Złożyłam do wsa skargę na dyrektora szkoły. Sad uznał skargę i zasadził od dyrektora zwrot kosztów. Mam pytanie czy dyrektor płaci z własnej kieszeni czy z pieniędzy publicznych. I jakie są regulacje bo słyszałam gdzieś ze nie można za kogoś płacić wyroków tylko przegrany musi zapłacić sam. Dostałam przekazem pieniądze za dwa wyroki ale nadawca jest nie dyrektor z imienia i nazwiska tylko szkoła. Czy to jest zgodne z prawem?...
darownina częci auta
Witam. Czy darowizna części samochodu (udział 10%) w I grupie podatkowej poniżej progu 9637 zł wymaga zgłoszenia do US? Chodzi o możliwość dopisania Obdarowanego do dowodu rejestracyjnego celem obniżenia składki OC/AC. ...
Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...

Wyszukiwarka