Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.

W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym.
W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa.
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny.
Jestem w szoku.
Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ...
Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwanie do zapłaty i pewnie komornika za rogiem.
anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

Na pierwszej po nakazowym byłem.
Na drugiej tylko przesłuchanie świadka, sędzia informuje że nie muszę się stawiać.
Trzecia nie była oznaczona jako wyrok, dodatkowo obecność nieobowiązkowa.
Czekałem na list z sądu, żeby ewentualnie złożyć apelację.
Pogoglowałem i piszą, że sąd nie musi informować o zakończeniu sprawy .... Serio ???
To, że o uzasadnienie wyroku muszę złożyć wniosek, jest mi wiadome, ale że po ostatniej rozprawie sąd nie informuje stron o jej zakończeniu, to chyba jakaś kpina?
Żadna kpina, wystarczyło przeczytać przepisy, ew. zasięgnąć porady przed. Jeśli wyrok zapada na rozprawie (jawnie), to sąd nikogo nie informuje, bo po co? Tylko jeśli wyrok zapada na posiedzeniu niejawnym sąd wysyła go pocztą.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Cofnięcie umowy dożywocia.
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Nie mogę wyegzekwować sfinalizowania umowy o dzieło.
Mam problem z wyegzekwowaniem pieniędzy z umowy o dzieło. Miesiąc temu wykonałem dla pewnej niewielkiej firmy (w zasadzie kilkuosobowej) sklep internetowy. W późniejszej rozmowie dowiedziałem się, że fajnie fajnie, ale jeszcze trzeba będzie wprowadzić tam jakieś dane dotyczące firmy, które ta osoba miała mi dostarczyć mailowo. Do tego momentu ich nie otrzymałem, a produkt jest gotowy. Na maile nie dostaję żadnej odpowiedzi, zaś w momencie, gdy si...
Co zrobić gdy żona nie chce mnie wpuścić do domu?
Witam, odszedłem od żony do innej kobiety ale nadal jesteśmy małżeństwem, ale ona pozmieniała zamki w drzwiach i nie mam wstępu do domu, chociaż to wspólnota majątkowa. Jak to rozwiązać ?...
Chcę odejść od partnerki z którą mam dwójkę dzieci, lecz ona robi problemy
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...

Wyszukiwarka