Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.

W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym.
W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa.
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny.
Jestem w szoku.
Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ...
Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwanie do zapłaty i pewnie komornika za rogiem.
anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

Na pierwszej po nakazowym byłem.
Na drugiej tylko przesłuchanie świadka, sędzia informuje że nie muszę się stawiać.
Trzecia nie była oznaczona jako wyrok, dodatkowo obecność nieobowiązkowa.
Czekałem na list z sądu, żeby ewentualnie złożyć apelację.
Pogoglowałem i piszą, że sąd nie musi informować o zakończeniu sprawy .... Serio ???
To, że o uzasadnienie wyroku muszę złożyć wniosek, jest mi wiadome, ale że po ostatniej rozprawie sąd nie informuje stron o jej zakończeniu, to chyba jakaś kpina?
Żadna kpina, wystarczyło przeczytać przepisy, ew. zasięgnąć porady przed. Jeśli wyrok zapada na rozprawie (jawnie), to sąd nikogo nie informuje, bo po co? Tylko jeśli wyrok zapada na posiedzeniu niejawnym sąd wysyła go pocztą.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy chcę spłacić zadłużenie?
Mam dług za telefon sprzed paru lat. Komornik nic na adres zameldowania nie wysyła, sprawdziłam w BIK i w BIG i też nic nie ma. Co zrobić, gdy chcę spłacić zadłużenie?...
Aktualizacja treści księgi wieczystej.
Bardzo proszę o pomoc. W wyniku działu spadku zrzekłam się bez obowiązku spłaty domu oraz przynależącej do niej działki na rzecz siostry. I tu mam problem bo nie figuruje jako współwłaściciel tych działek o 2022 roku! A Pani z urzędu dzwoniła ze nie są zmienione księgi wieczyste i jest problem z naliczeniem podatku? A ja nie chce się wpisać jako współwłaściciel bo mim nie jestem. Działka jest na osobnej księdze wieczystej i jest tylko ona w niej...
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne?
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne? Czy nie ma tam zapisu na moją niekorzyść? Wynajmowałam mieszkanie przez rok. Teraz właściciel sprzedaje mieszkanie i dał wypowiedzenie umowy najmu mieszkania do podpisania powołując się na ten art. 673 kc ...
abonamentu za TV,
Witam, mój tata dostał pismo z Urzędu skarbowego o pobraniu kwoty z tytułu braku opłacania abonamentu za TV, kwota naliczona jest za okres 09.2015 do 09.2021. czyli za 5 lat. Tylko że kwota została naliczona za okres kiedy mój tata pod tym adresem już nie mieszka od 10 lat, czyli od 2011 r. Pismo dostał na adres gdzie teraz mieszka. Pytanie czy można się od tego odwołać? Jeśli tak gdzie kierować takie pismo, do Urzędu skarbowego czy do Poczty po...

Wyszukiwarka