Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.

W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym.
W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa.
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny.
Jestem w szoku.
Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ...
Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwanie do zapłaty i pewnie komornika za rogiem.
anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

Na pierwszej po nakazowym byłem.
Na drugiej tylko przesłuchanie świadka, sędzia informuje że nie muszę się stawiać.
Trzecia nie była oznaczona jako wyrok, dodatkowo obecność nieobowiązkowa.
Czekałem na list z sądu, żeby ewentualnie złożyć apelację.
Pogoglowałem i piszą, że sąd nie musi informować o zakończeniu sprawy .... Serio ???
To, że o uzasadnienie wyroku muszę złożyć wniosek, jest mi wiadome, ale że po ostatniej rozprawie sąd nie informuje stron o jej zakończeniu, to chyba jakaś kpina?
Żadna kpina, wystarczyło przeczytać przepisy, ew. zasięgnąć porady przed. Jeśli wyrok zapada na rozprawie (jawnie), to sąd nikogo nie informuje, bo po co? Tylko jeśli wyrok zapada na posiedzeniu niejawnym sąd wysyła go pocztą.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania a wada ukryta.
Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?...
Odrzucenie spadku po zmarłym.
Witam. Będę pisała do sądu pismo z prośbą o zrzeczenie się spadku w imieniu syna po dziadku. Czy jest może ktoś to by mi podpowiedział w jaki sposób mam takie pismo napisać, byłabym ogromnie wdzięczna....
Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Windykacja komornicza.
Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę. Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?...

Wyszukiwarka