Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.

W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym.
W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa.
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny.
Jestem w szoku.
Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ...
Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwanie do zapłaty i pewnie komornika za rogiem.
anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

anonim cytuj
24-08-2023
Obecność nieobowiązkowa, ale warto było dopytać telefonicznie co się działo na rozprawach i jaki zapadł wyrok. A tak pewnie terminy na odwołanie już upłynęły.

Na pierwszej po nakazowym byłem.
Na drugiej tylko przesłuchanie świadka, sędzia informuje że nie muszę się stawiać.
Trzecia nie była oznaczona jako wyrok, dodatkowo obecność nieobowiązkowa.
Czekałem na list z sądu, żeby ewentualnie złożyć apelację.
Pogoglowałem i piszą, że sąd nie musi informować o zakończeniu sprawy .... Serio ???
To, że o uzasadnienie wyroku muszę złożyć wniosek, jest mi wiadome, ale że po ostatniej rozprawie sąd nie informuje stron o jej zakończeniu, to chyba jakaś kpina?
Żadna kpina, wystarczyło przeczytać przepisy, ew. zasięgnąć porady przed. Jeśli wyrok zapada na rozprawie (jawnie), to sąd nikogo nie informuje, bo po co? Tylko jeśli wyrok zapada na posiedzeniu niejawnym sąd wysyła go pocztą.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...
Podział majątku przy rozwodzie.
Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na s...
Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...
Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?
Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?...

Wyszukiwarka