Rozwód a podział majątku.

Dzień dobry
Dowiedziałem się że żona mnie zdradzała. Przyznała się do tego. Wiadomo sprawa bardzo ciężka, ale postanowiłem wziąć rozwód. Chcę to jak najszybciej skończyć, więc pewnie zrobimy rozwód za porozumieniem stron.
Mamy wspólny dom, który żona dostała w darowiźnie (2019 r. wartość w akcie notarialnym 150 tys.). Wykończyliśmy go na wysoki standard. W tych szalonych czasach powiedziałbym że jest wart około 1 mln. Z tego mojego włożenia było około 400 tys. plus dużo włożonej mojej pracy w wykończenia.
Powoli to dogadujemy, że ona mnie spłaci (czyli ok. 500 tys.) tym że weźmie kredyt lub to sprzedamy (tylko na razie ma duże przywiązanie do domu i nie chce go sprzedać). Wg aktu to jest jej, moje jest tylko włożenie pieniędzy które już miałem przed ślubem i włożyłem do wykończenia.
Zapewnia mnie że to podzielimy przy rozwodzie, tylko mam wątpliwości czy jej zaufać.
Proszę o doradztwo, czy da się np. w pozwie rozwodowym to uwzględnić żeby nie uciekło, czy zrobić teraz dopis mnie do aktu na 50% wartości i dopiero sprawa rozwodowa? Dopis do aktu do koszt pewnie około 2-3 tys. A wiadomo człowiek nie chciałby wydawać niepotrzebnie pieniędzy, jeśli jest szansa załatwić to inaczej.
anonim cytuj
14-08-2023
Zapewnia mnie że to podzielimy przy rozwodzie, tylko mam wątpliwości czy jej zaufać.

Generalnie nakładu z majątku osobistego na osobisty nie rozlicza się w sprawie o podział majątku wspólnego a więc także i nie rozlicza się w sprawie o rozwód, która to może swoim zakresem objąć majątek wspólny, można złożyć wniosek o takie rozliczenie w toku tych spraw o ile nakład na majątek osobisty był dokonany zarówno z majątku wspólnego jaki i z majątku osobistego drugiego małżonka. Wydaje się, że najlepiej gdyby to było rozliczone umową notarialną ewentualnie umową majątkową małżeńską (też akt notarialny) o rozszerzeniu majątkowej na tę nieruchomość.

anonim cytuj
14-08-2023
Proszę o doradztwo, czy da się np. w pozwie rozwodowym to uwzględnić żeby nie uciekło

Tak, można przeprowadzić podział majątku przy rozwodzie ale wyłącznie na zgodny wniosek stron. Nieruchomość jest jej. Tobie przysługuje rozliczenie nakładów na nieruchomość albo z majątku wspólnego albo z osobistego (o tym nie piszesz). Nakłady należy wykazać poprzez faktury, rachunki imienne czy umowy cywilne. Twoja praca nie będzie brana pod uwagę.
czy zrobić teraz dopis mnie do aktu?

Dopisać nie da się. Może uczynić darowiznę na Twoją rzecz lub wprowadzić ten składnik majątku osobistego do majątku wspólnego. Dla Ciebie lepsze uzyskanie prawa własności. Dla niej rozliczenie nakładów.
Jak najkorzystniej, najszybciej i najtaniej to zrobić? Darowizna wg mojej wiedzy to koszt około 2000-3000 zł w zależności jaką wartość wpiszemy w akt notarialny. A jak wygląda sprawa z przeniesieniem majątku osobistego na wspólny? Jaka procedura? Jaka cena za to?

Pytaj notariusza, to on sporządza akt. Stroną decyzyjną jest Twoja małżonka. Ty nie masz praw do nieruchomości. Możesz jedynie rozliczyć nakłady, albo przy albo po rozwodzie.

anonim cytuj
14-08-2023
Kwestia nieruchomości zdobytej przez jedno z małżonków w trakcie trwania małżeństwa przez darowiznę należy do majątku osobistego tego małżonka. Tak stanowi art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Jednakże, gdy drugi małżonek dokonał nakładów na ten majątek, ma prawo żądania od pierwszego małżonka zwrotu tych nakładów, chyba że zostały zużyte na zaspokojenie bieżących potrzeb rodziny. W przypadku Twojej sytuacji, skoro inwestowałeś w nieruchomość, masz prawo żądania zwrotu tych nakładów.

Jeśli obawiasz się, że Twoja żona może nie dotrzymać słowa, zastanów się nad sporządzeniem umowy majątkowej notarialnej, w której uwzględnicie, jak zostaną rozliczone Twoje nakłady na nieruchomość. Zgodnie z art. 36 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, małżonkowie mogą w umowie majątkowej określić swój majątkowy stosunek małżeński inaczej niż wynika to z przepisów o wspólnym majątku małżeńskim.

Jeśli chodzi o Twoje wątpliwości dotyczące dodania się do aktu - trudno będzie wprowadzić zmiany w istniejącym akcie notarialnym dotyczącym darowizny. Jednakże możecie rozważyć sporządzenie nowej umowy dotyczącej nieruchomości, np. umowy sprzedaży udziału w nieruchomości.

Odnośnie drugiego postu:
Dokładnie, jak wspomniałeś, nakłady z majątku osobistego na majątek osobisty drugiego małżonka mogą być rozliczane, ale trzeba to odpowiednio udokumentować. Wskazane jest zawarcie umowy notarialnej, w której określone zostaną zasady tego rozliczenia. Umowa majątkowa małżeńska jest jednym ze sposobów, aby uregulować kwestie majątkowe między małżonkami.

Odnośnie postu 3:
Jeśli Twoja żona zdecyduje się na przeniesienie części majątku na Ciebie poprzez darowiznę, koszty notarialne z tego tytułu mogą wynieść, jak sam podałeś, około 2000-3000 zł. Jeśli chodzi o przeniesienie majątku osobistego na majątek wspólny, jest to możliwe poprzez zawarcie odpowiedniej umowy majątkowej między małżonkami. Procedura obejmuje sporządzenie aktu notarialnego, który będzie wiązał się z kosztami notarialnymi oraz opłatami związanymi z wpisem do księgi wieczystej. Konkretna wysokość opłat zależy od wartości nieruchomości oraz stawek notarialnych.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Urząd pracy.
Witam na ile miesięcy wyrzucają z urzędu pracy jak się nie stawi w terminie?...
Zmiana pracy a urlop
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa urlopu przy zmianie pracy. W dotychczasowej jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ośmiu lat. Normalnie przysluguje mi 20 dni urlopu na rok. Z obecnej pracy planuje odejść z ostatnim dniem lutego, by nową rozpocząć dokładnie 1 Marca. Chce się dowiedzieć, czy dotychczasowy pracodawca powinien mi udzielic czterech dni urlopu lub za tyle zaplacić ? Chcialabym tez wiedziec jak w tak...
praca w swieta w niemczech
Pracuje w Niemczech Jak to wygląda z pracą w niedzielę i święta?? Normalnie pracujesz bo musisz ?Czy należy się za to jakiś dodatek? I czy mozna zwolnić pracownika ma zwolnieniu lekarskim??? W razie czego proszę pytać jak coś nie jasne zaraz odpowiem...
Ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop.
Witam, mam problem z byłym pracownikiem. W okresie swojej pracy wykorzystał 5 dni urlopu wypoczynkowego w tym 1 dzień na żądanie. Na świadectwie księgowa wpisała że wykorzystał 20 dni. Został naliczony ekwiwalent za 15 dni nie wykorzystanych. On nie chce przyjąć tego świadectwa i karze je poprawić bo on chce mieć napisane że wykorzystał 5 dni nie 20. Czy ma takie prawo i księgowa musi to poprawić ?...

Wyszukiwarka