Zatrudnianie pracowników młodocianych.

Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wypłacane ma 550zł miesięcznie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i informacje.
anonim cytuj
24-02-2024
To co pani opisuje kwalifikuje się do zgłoszenia PIP.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopytam do pewności , czyli nie musi pracować soboty i całe wakacje dwa miesiące? Ferie całe dwa tygodnie pracowała a powinna 1 tydzień tak? Czy z wakacjami tez tak jest ze jeden miesiąc lipiec albo sierpień a drugi ma wakacje?

anonim cytuj
24-02-2024
Urlop młodocianego pracownika reguluje art.205 KP z pani postu wynika, że szefowa łamie ten przepis, co do soboty to jest luka muszą przypadać 48h nieprzerwalnego odpoczynku obowiązkowo Niedziela a drugi dzień wolny może być to sobota lub poniedziałek w linku, który podałem z PIP jest to opisane. Z postu jasno wynika, że szefowa młodocianego łamie prawo więc warto zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy, a jeżeli dziewczyna podpisuje listy obecności niech je sfotografuje, po za tym powinna też poinformować szkołę o łamaniu prawa.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...
Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...
Błąd w akcie ślubu.
Witam. Jakie powinno być nazwisko matki w akcie małżeństwa mojego męża jeśli kilka lat po jego narodzinach ponownie wyszła za mąż? Powinno tam być wpisane nazwisko matki widniejące w akcie urodzenia mojego męża czy jej aktualne nazwisko? Z góry dziękuję za odpowiedź....
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....

Wyszukiwarka