Zatrudnianie pracowników młodocianych.

Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wypłacane ma 550zł miesięcznie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i informacje.
anonim cytuj
24-02-2024
To co pani opisuje kwalifikuje się do zgłoszenia PIP.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopytam do pewności , czyli nie musi pracować soboty i całe wakacje dwa miesiące? Ferie całe dwa tygodnie pracowała a powinna 1 tydzień tak? Czy z wakacjami tez tak jest ze jeden miesiąc lipiec albo sierpień a drugi ma wakacje?

anonim cytuj
24-02-2024
Urlop młodocianego pracownika reguluje art.205 KP z pani postu wynika, że szefowa łamie ten przepis, co do soboty to jest luka muszą przypadać 48h nieprzerwalnego odpoczynku obowiązkowo Niedziela a drugi dzień wolny może być to sobota lub poniedziałek w linku, który podałem z PIP jest to opisane. Z postu jasno wynika, że szefowa młodocianego łamie prawo więc warto zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy, a jeżeli dziewczyna podpisuje listy obecności niech je sfotografuje, po za tym powinna też poinformować szkołę o łamaniu prawa.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Odsetki za opóźnienie w spłacie.
Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Na ile mogę pozwać rodziców o alimenty
Hej, czy jest ktoś tutaj kto pozywał jednego ze swoich rodziców o alimenty do sądu i chciałby dać znać jakie kwoty miał przydzielone? Raczej chodzi mi o kwoty nie na małe dziecko, a na studenta. Ewentualnie jakieś rady jak tę kwotę wywalczyć najwyższą mile widziane....
Bon na zasiedlenie.
Dzień dobry, Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...

Wyszukiwarka