Zatrudnianie pracowników młodocianych.

Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wypłacane ma 550zł miesięcznie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i informacje.
anonim cytuj
24-02-2024
To co pani opisuje kwalifikuje się do zgłoszenia PIP.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopytam do pewności , czyli nie musi pracować soboty i całe wakacje dwa miesiące? Ferie całe dwa tygodnie pracowała a powinna 1 tydzień tak? Czy z wakacjami tez tak jest ze jeden miesiąc lipiec albo sierpień a drugi ma wakacje?

anonim cytuj
24-02-2024
Urlop młodocianego pracownika reguluje art.205 KP z pani postu wynika, że szefowa łamie ten przepis, co do soboty to jest luka muszą przypadać 48h nieprzerwalnego odpoczynku obowiązkowo Niedziela a drugi dzień wolny może być to sobota lub poniedziałek w linku, który podałem z PIP jest to opisane. Z postu jasno wynika, że szefowa młodocianego łamie prawo więc warto zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy, a jeżeli dziewczyna podpisuje listy obecności niech je sfotografuje, po za tym powinna też poinformować szkołę o łamaniu prawa.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...
Postępowanie wyjaśniające fikcyjność zatrudnienia
Czy ZUS ma prawo żądać od pracownika świadectw pracy, świadectw szkolnych w trakcie postępowania wyjaśniającego fikcyjność zatrudnienia? Zdaje się, że od takich rzeczy Inspekcja pracy....
Sąsiad donosi na policje że mój pies szczeka od rana do wieczora. jak mam się bronić?
Cześć Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem, Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody. Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa....
kwarantanna (zasiłek)
Dzień dobry. Czy jeżeli osoba zatrudniona na trzy różne umowy zlecenie zostanie wysłana na kwarantanne należy jej się jakiś zasiłek na ten okres? Osoba nie opłaca składek chorobowych od 3 miesięcy, ponieważ do końca września pracowala na podstawie umowy o pracę....

Wyszukiwarka