Zatrudnianie pracowników młodocianych.

Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wypłacane ma 550zł miesięcznie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i informacje.
anonim cytuj
24-02-2024
To co pani opisuje kwalifikuje się do zgłoszenia PIP.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopytam do pewności , czyli nie musi pracować soboty i całe wakacje dwa miesiące? Ferie całe dwa tygodnie pracowała a powinna 1 tydzień tak? Czy z wakacjami tez tak jest ze jeden miesiąc lipiec albo sierpień a drugi ma wakacje?

anonim cytuj
24-02-2024
Urlop młodocianego pracownika reguluje art.205 KP z pani postu wynika, że szefowa łamie ten przepis, co do soboty to jest luka muszą przypadać 48h nieprzerwalnego odpoczynku obowiązkowo Niedziela a drugi dzień wolny może być to sobota lub poniedziałek w linku, który podałem z PIP jest to opisane. Z postu jasno wynika, że szefowa młodocianego łamie prawo więc warto zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy, a jeżeli dziewczyna podpisuje listy obecności niech je sfotografuje, po za tym powinna też poinformować szkołę o łamaniu prawa.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Podział mieszkania po zmarłym.
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...
Zwrot pożyczki.
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania. Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość. Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają wypoczynek dzienny
Proszę o pomoc.... jestem właścicielem mieszkania z lat 50-tych. Mieszkanie nade mną jest non stop wynajmowane. Problemem są cienkie stropy, w tym trzeszcząca podłoga. Od momentu zakupu mieszkania czuję się jak "więzień" we własnym lokum. Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają mi wypoczynek dzienny (bieganie non-stop, głośne stukanie/ walenie/ rzucanie o podłogę różnych przedmiotów) i nocny (sąsiad chodzi po trzeszczącej podłodze/ tup...

Wyszukiwarka