zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu

Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielki tego mieszkania. Muszę teraz odkupić jej te rzeczy nowe?
anonim cytuj
29-09-2020
Definiuje to art. 675 KC
Art. 675. § 1. Po zakończeniu najmu najemca obowiązany jest zwrócić rzecz w stanie niepogorszonym; jednakże nie ponosi odpowiedzialności za zużycie rzeczy będące następstwem prawidłowego używania.
§ 2. Jeżeli najemca oddał innej osobie rzecz do bezpłatnego używania lub w podnajem, obowiązek powyższy ciąży także na tej osobie.
§ 3. Domniemywa się, że rzecz była wydana najemcy w stanie dobrym i przydatnym do umówionego użytku.

anonim cytuj
29-09-2020
Bardzo proszę zapoznać się również z art. 6b ustawy o ochronie praw lokatorów. Jeśli strony nie zawarły w umowie odmiennych od ustawowych postanowień te w zadanym zakresie obowiązują.

anonim cytuj
29-09-2020
Po to są kaucje (zwrotne lub nie) w razie znoszenia właściciel nie oddaje kaucji na poczet znieść on ych rzeczy

anonim cytuj
29-09-2020
No niezbyt rozsądnie Pani postąpiła wyrzucając nie swoje rzeczy i nawet nie poinformować o tym właścielki. Co z tego że Pani płaciła odstępne? To nie uprawnia Panią żeby tak postąpić... Płacenie odstępnego to Pani obowiązek w przypadku najmu mieszkania. Informowała Pani kiedykolwiek w ciągu tych 5 lat właścicielkę o uszkodzonych rzeczach? Czy tak poprostu to Pani zadecydowała o tym by to wyrzucić?

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania?
Hej ? Mam takie pytanie - czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania? Teoretycznie znam różnice, ale chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda to w przypadku rozliczenia się ze skarbówką? Która umowa jest bezpieczniejsza dla wynajmującego? Dziękuję i pozdrawiam...
Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Czy notariusz może mnie oszukać?
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
Jak sprawdzić dewelopera?
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić? I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....

Wyszukiwarka