zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu

Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielki tego mieszkania. Muszę teraz odkupić jej te rzeczy nowe?
anonim cytuj
29-09-2020
Definiuje to art. 675 KC
Art. 675. § 1. Po zakończeniu najmu najemca obowiązany jest zwrócić rzecz w stanie niepogorszonym; jednakże nie ponosi odpowiedzialności za zużycie rzeczy będące następstwem prawidłowego używania.
§ 2. Jeżeli najemca oddał innej osobie rzecz do bezpłatnego używania lub w podnajem, obowiązek powyższy ciąży także na tej osobie.
§ 3. Domniemywa się, że rzecz była wydana najemcy w stanie dobrym i przydatnym do umówionego użytku.

anonim cytuj
29-09-2020
Bardzo proszę zapoznać się również z art. 6b ustawy o ochronie praw lokatorów. Jeśli strony nie zawarły w umowie odmiennych od ustawowych postanowień te w zadanym zakresie obowiązują.

anonim cytuj
29-09-2020
Po to są kaucje (zwrotne lub nie) w razie znoszenia właściciel nie oddaje kaucji na poczet znieść on ych rzeczy

anonim cytuj
29-09-2020
No niezbyt rozsądnie Pani postąpiła wyrzucając nie swoje rzeczy i nawet nie poinformować o tym właścielki. Co z tego że Pani płaciła odstępne? To nie uprawnia Panią żeby tak postąpić... Płacenie odstępnego to Pani obowiązek w przypadku najmu mieszkania. Informowała Pani kiedykolwiek w ciągu tych 5 lat właścicielkę o uszkodzonych rzeczach? Czy tak poprostu to Pani zadecydowała o tym by to wyrzucić?

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...
Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.
Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić po...
pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu
Witam, mam pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu: wynagrodzenie zasadnicze 1000 zł brutto + premia brutto do 400 zł. Czy w tym wypadku premia wlicza się jakoś w wynagrodzenie zasadnicze? W mojej ocenie minimalne zasadnicze wynagrodzenie powinno wynosić 1400 zł brutto + ewentualne premie. Poproszę o poradę czy taki zapis jest zgodny z prawem. Pozdrawiam...
Nie zapłacona faktura Vat, wezwanie do zapłaty nie poskutkowało. Jakie kroki podjąć w dalszej kolejności?
Witam. Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm . Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa) Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą. Bez rezultatu . 6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało . Jakie kroki mogę podjąć...

Wyszukiwarka