Dziedziczenie mieszkania.

Mieszkanie spółdzielcze, własnościowe. W akcie własności wpisani: matka i ojciec. Matka nie żyje. Czy żeby móc w przyszłości dziedziczyć to mieszkanie, muszę zostać wpisany w akt własności?
Pozdrawiam
anonim cytuj
14-01-2023
Poświadczenie dziedziczenia po matce masz mieć.
A co ojciec zrobi ze swoją połową to tego nikt nie wie.

anonim cytuj
14-01-2023
Chce bym dziedziczył po nim.

anonim cytuj
14-01-2023
To nic nie musisz robić o ile jesteś jedynakiem a tato nie ma drugiej żony.

anonim cytuj
14-01-2023
Jestem jedynym dzieckiem, ojciec nie ma drugiej żony. Dziękuje za odpowiedz.

anonim cytuj
14-01-2023
O ile tata nie spisze testamentu żeby było inaczej to tak jak wyżej, nic Pan nie musi robić. Jest kolejność dziedziczenia więc automatycznie uzyska Pan prawo dziedziczenia po rodzicach jako ich syn (tutaj w całości jako jedynak). W ciągu pół roku po śmierci danego rodzica można przyjąć lub odrzucić spadek. Sprawa u notariusza i akt notarialny poświadczający przyjęcie spadku. Po upływie tego terminu następuje automatyczne nabycie spadku (jeżeli się nie odrzuci).

anonim cytuj
14-01-2023
W zeszłym roku z bratem odziedziczyliśmy własnościowe mieszkanie spółdzielcze gdy mama zmarła, (tata wtedy niestety już nie żył). Ja i brat mamy dzieci ale one są w kolejce po nas. Pierwsze są dzieci po rodzicach później wnuki itp. Będzie Pan musiał zanieść akt notarialny i zgłosić nabycie spadku w skarbówce, sądzie, spółdzielni. Mam nadzieję że pomogłam.

anonim cytuj
14-01-2023
Super, raz jeszcze dzięki za obszerne, merytoryczne objaśnienie.

anonim cytuj
14-01-2023
Wszystkie informacje dotyczące dziedziczenia znajdziesz na www.Dziedziczymy.com

anonim cytuj
23-11-2023
W przypadku mieszkania spółdzielczego własnościowego, akty własności określają, kto jest właścicielem mieszkania. Jeśli matka i ojciec byli wspólnie wpisani w akt własności, to wspólnie posiadali to mieszkanie. Po śmierci matki, jej udział w nieruchomości może być dziedziczony zgodnie z przepisami prawa spadkowego.

anonim cytuj
29-12-2023

Sugerowane Tematy

Uzasadnienie wyroku.
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?...
Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...
Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...
Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.
Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?...

Wyszukiwarka