Mieszkanie spółdzielcze, własnościowe. W akcie własności wpisani: matka i ojciec. Matka nie żyje. Czy żeby móc w przyszłości dziedziczyć to mieszkanie, muszę zostać wpisany w akt własności?
Pozdrawiam
Poświadczenie dziedziczenia po matce masz mieć.
A co ojciec zrobi ze swoją połową to tego nikt nie wie.
anonim cytuj
14-01-2023
Chce bym dziedziczył po nim.
anonim cytuj
14-01-2023
To nic nie musisz robić o ile jesteś jedynakiem a tato nie ma drugiej żony.
anonim cytuj
14-01-2023
Jestem jedynym dzieckiem, ojciec nie ma drugiej żony. Dziękuje za odpowiedz.
anonim cytuj
14-01-2023
O ile tata nie spisze testamentu żeby było inaczej to tak jak wyżej, nic Pan nie musi robić. Jest kolejność dziedziczenia więc automatycznie uzyska Pan prawo dziedziczenia po rodzicach jako ich syn (tutaj w całości jako jedynak). W ciągu pół roku po śmierci danego rodzica można przyjąć lub odrzucić spadek. Sprawa u notariusza i akt notarialny poświadczający przyjęcie spadku. Po upływie tego terminu następuje automatyczne nabycie spadku (jeżeli się nie odrzuci).
anonim cytuj
14-01-2023
W zeszłym roku z bratem odziedziczyliśmy własnościowe mieszkanie spółdzielcze gdy mama zmarła, (tata wtedy niestety już nie żył). Ja i brat mamy dzieci ale one są w kolejce po nas. Pierwsze są dzieci po rodzicach później wnuki itp. Będzie Pan musiał zanieść akt notarialny i zgłosić nabycie spadku w skarbówce, sądzie, spółdzielni. Mam nadzieję że pomogłam.
anonim cytuj
14-01-2023
Super, raz jeszcze dzięki za obszerne, merytoryczne objaśnienie.
anonim cytuj
14-01-2023
Wszystkie informacje dotyczące dziedziczenia znajdziesz na www.Dziedziczymy.com
anonim cytuj
23-11-2023
W przypadku mieszkania spółdzielczego własnościowego, akty własności określają, kto jest właścicielem mieszkania. Jeśli matka i ojciec byli wspólnie wpisani w akt własności, to wspólnie posiadali to mieszkanie. Po śmierci matki, jej udział w nieruchomości może być dziedziczony zgodnie z przepisami prawa spadkowego.
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swój samochód od mechanika?
Sytuacja wygląda tak że oddałem samochód do warsztatu, na serwis skrzyni biegów (rutynowa wymiana sprzęgła/olej/filtry)
Podczas jazdy próbnej/ testowej pojawiły się problemy. Nie odebrałem wtedy auta i od 3 tygodni samochód stoi w krzakach a ja jestem zbywany. Kontakt został praktycznie znikomy Chce zabrać auto do innego serwisu. Jednak jak wygląda to z perspektywy prawne...
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Jestem na stażu i rozwaliłem sobie staw skokowy w drodze do pracy na podwórku. Świadkiem tego była osoba, która pracuję w tym samym miejscu i mieszka niedaleko mnie. Aktualnie mam sporządzoną kartę wypadku przez bhpowca, byłem też wcześniej na SOR ze względu na długie kolejki oraz u prywatnego ortopedy. Największym problemem dla mnie jest to, że musiałem płacić za prywatne wizyty (mam paragony oczywiście) bo terminy były dość dalekie i mam pytani...
Witam, proszę o pomoc.
Jakiś czas temu moja mam dostal nakaz sadowy plus odsetki. Został napisany sprzeciw od nakazu. Dlug został splacony w całości plus odsetki i koszty. Powód cofnął pozew, tylko nie wiadomomo czy w calości. Kuzyn napisał pismo o umorzenie sprawy i zeby ewentulane koszty sprawy w tym zastepstwa zwocił powod i zeby sprawa miala tryb niejawny.
Mama się nie chce stresować bo na logikę nie wiemy co mecenas napisał. wierzycielem w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: