Wypowiedzenie umowy zlecenie na L4.

Jestem zatrudniona na umowie zlecenie bezterminowej. Od dwóch dni jestem na L4 (dobrowolne składki chorobowe odprowadzane). Dziś szef poinformował mnie ze mnie zwalnia. Czy to oznacza że zostaje bez ubezpieczenia? Mam zaplanowaną operacje i nie wiem czy będę mieć ubezpieczenie.
anonim cytuj
01-02-2023
Nie szef ale zleceniodawca. Zwolnić może w tym przypadku w 2 sytuacjach.
Jeżeli umowa się końca (nie możemy nazwać tego zwolnieniem)
Lub w przypadku gdy zleceniobiorca powróci do pracy i otrzyma wypowiedzenie umowy.

anonim cytuj
01-02-2023
Czyli póki jest się na L4 to umowa obowiązuje?

anonim cytuj
01-02-2023
Po prostu dziś zadzwonił i powiedział że mnie zwalnia a wypowiedzenie zostanie wysłane do domu.

anonim cytuj
01-02-2023
Jeśli dobrze pamiętam, to ubezpieczenie zdrowotne przestaje obowiązywać po 30 dniach kalendarzowych od dnia zakończenia pracy. Jeśli nic w tej kwestii się nie zmieniło, to łatwo obliczyć czy ubezpieczenie będzie obowiązywać.

anonim cytuj
01-02-2023
Na umowie zlecenie nie ma ochrony przed zwolnieniem. Możesz się zarejestrować w urzędzie pracy i będziesz mieć ubezpieczenie.

anonim cytuj
01-02-2023
UP to nie jest darmowa ubezpieczalnia, a rejestracja w UP oznacza gotowość do podjęcia pracy. Dwa na l4 nikt jej nie zarejestruje.

anonim cytuj
01-02-2023

Sugerowane Tematy

Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Umowa o prace i zlecenie u innego pracodawcy
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie....
Alimenty - informacja o przysposobieniu.
Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka? Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu....

Wyszukiwarka