Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz otrzymałem informacje o złapaniu sprawców oraz o wezwaniu na rozpoznanie ich, (okazanie) czy w związku, z tym że nie było potrzeby leczenia powyżej 7 dni, mogę ubiegać się o zadośćuczynienie od sprawców? (auto nie moje tylko firmy, która osobno zakłada sprawę) chodzi mi typowo o mnie z rozpoznaniem S01 mogę się wg o coś starać? Z góry dzięki za pomoc!
Oczywiście zwrot kosztów leczenia, uraz psychiczny, niezdolność do pracy ...
anonim cytuj
28-02-2023
Tak naprawdę leczenia nie było no bo był tylko powierzchowny uraz głowy ten uraz psychiczny to, kto wycenia i na jaką wysokość?
anonim cytuj
28-02-2023
Odszkodowanie stanowi sumę, która pokryje poniesione różnego rodzaju straty na podstawie orzeczenia Sądu.
anonim cytuj
28-02-2023
I to też pewnie wygląda tak, że to będą musieli zapłacić sprawcy tak? Więc pewnie będzie czekania rok albo lepiej, zanim to zapłacą.
anonim cytuj
28-02-2023
Zasądzony jest również czas zapłaty.
anonim cytuj
28-02-2023
Ale i tak myślę, że nic nie ugram, skoro nie było leczenia.
anonim cytuj
28-02-2023
Nie musiało być nawet leczenia. Obowiązek spełnia uraz głowy, jak również może to być rekompensata za poniesione szkody moralne czy nawet za niezdolność do pracy. Kwestia właściwej interpretacji.
anonim cytuj
28-02-2023
Jak najbardziej możesz się ubiegać o zadośćuczynienie, które jest rekompensatą za poniesione szkody psychiczne.
anonim cytuj
28-02-2023
Oczywiście. Odszkodowanie polega na naprawieniu uszczerbku na majątku (na podstawie art. 444 kc.). Zadośćuczynienie (na podstawie art. 445 kc.) natomiast polega na zapłacie za doznaną krzywdę, która jest tu niewątpliwa. Jeśli będziesz miał na nich wyrok karny, to w ogóle się nie wahaj, tylko uderzaj po to zadośćuczynienie, bo sprawa będzie wygrana, a oni jako przegrani poniosą koszty sądowe.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie.
Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów.
Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić.
Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normal...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: