Czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin?

Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki.
anonim cytuj
16-09-2022
Pracownik ma obowiązek wykonania polecenia pracy w godzinach nadliczbowych (z paroma wyjątkami, m.in. gdy jest rodzicem dziecka do lat 4, ciąża, przekroczony limit nadgodzin).

anonim cytuj
17-09-2022
A jeśli taka sytuacja ciągnie się już miesiącami? Dziecko mam 8 letnie. Czyli wychodzi na to że dziecko ma stać pod szkołą i czekać aż ja skończę nadgodziny?

anonim cytuj
17-09-2022
Limit nadgodzin został wyczerpany?

anonim cytuj
17-09-2022
Niestety nie bo rozlicza nas system

anonim cytuj
17-09-2022
No to skoro nie jesteś w grupie, którą obejmuje zakaz pracy w godzinach nadliczbowych + nie został przekroczony limit + pracodawca wydaje Ci takie polecenie, gdyż ma szczególne potrzeby, to nie możesz odmówić pracy w nadgodzinach.

anonim cytuj
17-09-2022

Sugerowane Tematy

Kolejność spłaty wierzycieli.
Witam, odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza. Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań. Odziedziczony majątek to 10.000 zł. Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom. Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwoś...
Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...
Uznany za trupa
Potrzebuje porady/pomocy prawnej pro bona 29 kwietnia 2025 bylem w Londynskim konsulacie odnowic paszport , boten mi wygasa 7 go Maja 2025. Tam sie dowiedzialem ze decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego, mimo ze zyje 10 lat temu tez w tym konsulacie wyrabialem biometryczny paszport, ten ktory obecnie posiadam, ktory wyrabialem na podstawie paszportu wyrobionego w konsulacie wieden w 2004. W konsulacie otrzymalem sig...
Osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów.
Witam ktoś może mi udzielić informacji dlaczego osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów, ojczymowi zmarła mama, przekazałam w nim ważne informacje dotyczące spadku. Ojczym telefonicznie poinformował mnie że nie dostawał listów, sam do mnie je wysyła, dobrze się sprawuje, wychodzi na zwolnieniu warunkowym wkrótce prawdopodobnie. Bardzo mi zależy na odpisaniu sytuacji spadkowej ojczymowi. Telefonicznie nie chcą udzielić mi informacji....

Wyszukiwarka