Alimenty na rodzica.

Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marcu dowiedziałam się od jednej z sióstr, że własnościowe mieszkanie nasza mama przepisała w całości w testamencie trzeciej siostrze, całkowicie pomijając naszą dwójkę. Od tego czasu zaprzestałam płacić z własnych pieniędzy ustalone przez nich prywatne "alimenty". Druga siostra kilka lat wcześnie dostała w darowiźnie ziemie z której opłaca sobie KRUS i dzięki temu oszczędza wiele pieniędzy prowadząc swoją firmę. Ja przez całe życie nie dostałam nic od matki, zawsze mnie pomijała mimo, że to głównie ode mnie często żądała podwożenia do lekarzy, zakupów etc. Teraz reszta rodzeństwa uważa, że jeśli nie chce dobrowolnie płacić alimentów, to skierują to do sądu. Czy mogę tego uniknąć? Uważam, że jeśli siostra przekazałaby otrzymaną wcześniej ziemie, a mama by ją oddała w dzierżawę to wraz z jej emeryturą nie potrzebowałaby alimentów. Nigdy od niej nic nie dostałam i z moich dochodów nie mam możliwości jeszcze jej utrzymywania. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobną sytuację.
anonim cytuj
30-08-2023
Jeśli ma mieszkanie, miała ziemię która darowała i ma emeryturę, stosunkowo mało prawdopodobne jest, żeby musiała Pani płacić alimenty, bo trudno uznać, że jest osobą w niedostatku. Ale oczywiście to wymaga bardziej skrupulatnego zweryfikowania jej sytuacji.

anonim cytuj
30-08-2023
Czy mama znajduje się w niedostatku? Nie ma środków do życia?
Ma emeryturę, nie wiem czy gdzieś występowała o jakiś dodatek.

Musi ona udowodnić, że jest w niedostatku.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
Nieuczciwy i nekajacy właściciel mieszkania
Wynajmowałam mieszkanie. Dostałam wypowiedzenie z okresem miesięcznym, bo właściciel twierdził, że chce sprzedać mieszkanie. Umowa na czas nieokreślony. Ponieważ nie mogłam nic znaleść, przedłużał mi aneksami aż do 31.12.2019 r. W czerwcu 2019 spóźniłam się z opłatami tzn wpłaciłam tylko część, resztę uregulowałam w przeciągu 2 tygodni. Przy rozliczeniu właściciel oznajmił, że kaucja 900 zł przepada, bo spóźniłam się raz z opłatami. Ponieważ rozl...
Właściciel mieszkania podnosi czynsz. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić?
Wynająłem pokój za X zł miesięcznie, w cenie są wszystkie rachunki za prąd, woda i internet. Mam zapisane w umowie, że to jedyna stała opłata. Parę dni temu właściciel oznajmił że w związku z wysokimi kosztami energii podnosi czynsz o Y zł, być może jak będą dalsze podwyżki to znów podniesie. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić? Jest ewentualność żeby wypowiedzieć umowę najmu ale obecnie nie znajdę nic w tej cenie a przy podpisywaniu umowy...
Pracodawca narzuca termin urlopu.
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....

Wyszukiwarka