Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marcu dowiedziałam się od jednej z sióstr, że własnościowe mieszkanie nasza mama przepisała w całości w testamencie trzeciej siostrze, całkowicie pomijając naszą dwójkę. Od tego czasu zaprzestałam płacić z własnych pieniędzy ustalone przez nich prywatne "alimenty". Druga siostra kilka lat wcześnie dostała w darowiźnie ziemie z której opłaca sobie KRUS i dzięki temu oszczędza wiele pieniędzy prowadząc swoją firmę. Ja przez całe życie nie dostałam nic od matki, zawsze mnie pomijała mimo, że to głównie ode mnie często żądała podwożenia do lekarzy, zakupów etc. Teraz reszta rodzeństwa uważa, że jeśli nie chce dobrowolnie płacić alimentów, to skierują to do sądu. Czy mogę tego uniknąć? Uważam, że jeśli siostra przekazałaby otrzymaną wcześniej ziemie, a mama by ją oddała w dzierżawę to wraz z jej emeryturą nie potrzebowałaby alimentów. Nigdy od niej nic nie dostałam i z moich dochodów nie mam możliwości jeszcze jej utrzymywania. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobną sytuację.
Jeśli ma mieszkanie, miała ziemię która darowała i ma emeryturę, stosunkowo mało prawdopodobne jest, żeby musiała Pani płacić alimenty, bo trudno uznać, że jest osobą w niedostatku. Ale oczywiście to wymaga bardziej skrupulatnego zweryfikowania jej sytuacji.
anonim cytuj
30-08-2023
Czy mama znajduje się w niedostatku? Nie ma środków do życia?
Ma emeryturę, nie wiem czy gdzieś występowała o jakiś dodatek.
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera....
Sąd wydał postanowienie i spadek po zmarłym podzielił następująco:
1/2 majątku należy się córce
1/4 należy się wnukowi A
1/4 należy się wnukowi B
Nie chce za bardzo komplikować postu pisząc o faktycznych składnikach i wartościach majątku, kwotach darowizn itd, więc zadam pytanie dość ogólnikowo.
Uznajmy, że majątek osoby zmarłej wynosił 100 000 zł czyli 50 000 zł ma otrzymać córka, a po 25 000 złotych wnuk A i wnuk B.
Wnuk A dostał za...
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: