Alimenty na rodzica.

Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marcu dowiedziałam się od jednej z sióstr, że własnościowe mieszkanie nasza mama przepisała w całości w testamencie trzeciej siostrze, całkowicie pomijając naszą dwójkę. Od tego czasu zaprzestałam płacić z własnych pieniędzy ustalone przez nich prywatne "alimenty". Druga siostra kilka lat wcześnie dostała w darowiźnie ziemie z której opłaca sobie KRUS i dzięki temu oszczędza wiele pieniędzy prowadząc swoją firmę. Ja przez całe życie nie dostałam nic od matki, zawsze mnie pomijała mimo, że to głównie ode mnie często żądała podwożenia do lekarzy, zakupów etc. Teraz reszta rodzeństwa uważa, że jeśli nie chce dobrowolnie płacić alimentów, to skierują to do sądu. Czy mogę tego uniknąć? Uważam, że jeśli siostra przekazałaby otrzymaną wcześniej ziemie, a mama by ją oddała w dzierżawę to wraz z jej emeryturą nie potrzebowałaby alimentów. Nigdy od niej nic nie dostałam i z moich dochodów nie mam możliwości jeszcze jej utrzymywania. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobną sytuację.
anonim cytuj
30-08-2023
Jeśli ma mieszkanie, miała ziemię która darowała i ma emeryturę, stosunkowo mało prawdopodobne jest, żeby musiała Pani płacić alimenty, bo trudno uznać, że jest osobą w niedostatku. Ale oczywiście to wymaga bardziej skrupulatnego zweryfikowania jej sytuacji.

anonim cytuj
30-08-2023
Czy mama znajduje się w niedostatku? Nie ma środków do życia?
Ma emeryturę, nie wiem czy gdzieś występowała o jakiś dodatek.

Musi ona udowodnić, że jest w niedostatku.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty od ojca.
Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie ch...
Wypowiedzenie umowy o pracę
Czy składając osobiście wypowiedzenie umowy o pracę potrzebuję podpis osoby, która je przyjmie, czy sam bieg wypowiedzenia zaczyna się w momencie przekazania pisma na ręce kierownika firmy?...
Wezwanie na policję w charakterze podejrzanego.
Znajomy dostał wezwanie na policję w charakterze podejrzanego. Nie wiem czego sprawa dotyczy. Czy inne osoby, które mają również status podejrzanego będą znać jego adres, miejsce pracy? Mowa o sytuacji kiedy będą chcieli zapoznać się z aktami sprawy. Czy takie dane są utajnione?...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...

Wyszukiwarka