Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marcu dowiedziałam się od jednej z sióstr, że własnościowe mieszkanie nasza mama przepisała w całości w testamencie trzeciej siostrze, całkowicie pomijając naszą dwójkę. Od tego czasu zaprzestałam płacić z własnych pieniędzy ustalone przez nich prywatne "alimenty". Druga siostra kilka lat wcześnie dostała w darowiźnie ziemie z której opłaca sobie KRUS i dzięki temu oszczędza wiele pieniędzy prowadząc swoją firmę. Ja przez całe życie nie dostałam nic od matki, zawsze mnie pomijała mimo, że to głównie ode mnie często żądała podwożenia do lekarzy, zakupów etc. Teraz reszta rodzeństwa uważa, że jeśli nie chce dobrowolnie płacić alimentów, to skierują to do sądu. Czy mogę tego uniknąć? Uważam, że jeśli siostra przekazałaby otrzymaną wcześniej ziemie, a mama by ją oddała w dzierżawę to wraz z jej emeryturą nie potrzebowałaby alimentów. Nigdy od niej nic nie dostałam i z moich dochodów nie mam możliwości jeszcze jej utrzymywania. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobną sytuację.
Jeśli ma mieszkanie, miała ziemię która darowała i ma emeryturę, stosunkowo mało prawdopodobne jest, żeby musiała Pani płacić alimenty, bo trudno uznać, że jest osobą w niedostatku. Ale oczywiście to wymaga bardziej skrupulatnego zweryfikowania jej sytuacji.
anonim cytuj
30-08-2023
Czy mama znajduje się w niedostatku? Nie ma środków do życia?
Ma emeryturę, nie wiem czy gdzieś występowała o jakiś dodatek.
Witam, mąż jest zatrudniony w prywatnej firmie na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Umowa jest oparta o podstawę wynagrodzenia kwotę brutto oraz dodatkowo premia uznaniowa. Umowa jest tak sporządzona, że premia uznaniowa wynosi około 1/3 całej wypłaty. Mąż jest honorowym dawcą krwi od stycznia tego roku. Do tej pory pracodawca nie miał problemu z tym, że pracownik oddaje krew. W ubiegłym tygodniu w piątek odbyło się spotkaknie pracod...
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...
Witam.
Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co?
Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: