Pozew o uchylenie alimentów

Dzień dobry, Proszę o poradę.
Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?
anonim cytuj
10-12-2020
Nie jest konieczne. Sąd sam zapewne wezwie syna do przedstawienia zaświadczenia o zarobkach/dochodach

anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję za odpowiedź

anonim cytuj
10-12-2020
Może pan wnieść o ustalenie wygaśnięcia obowiązku alimentacji do 3 lat wstecz. Istotne przy tym jest, kiedy syn uzyskał zdolność samodzielnego utrzymywania się. Wszelkie nieznane panu okoliczności, może pan uzyskać wnioskami dowodowymi - wnosząc o zwrócenie się sądu tam tam i tam w tym i do syna o przedstawienie dochodów z okresu 3 lat, w tym i świadectwa o ukończeniu nauki, itd itd

anonim cytuj
10-12-2020
Może wnieść, ale zasada jest też taka, że "przejedzone" alimenty nie podlegają zwrotowi.

anonim cytuj
10-12-2020
A jak to rozumieć "przejedzone" alimenty?

anonim cytuj
10-12-2020
Przejedzone czyli wykorzystane. Obawiam sie, że nie udowodnisz dziecku że akurat tych pieniędzy nie wykorzystalo /wydalo

anonim cytuj
10-12-2020
Rozumiem. Na wojnę się raczej nie szykuję

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...
Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Czy można sprzedać nieruchomość bez podziału majątku?
Dzień dobry. Jestem w trakcie rozwodu, mój adwokat mówi, że potrwa to jeszcze ok dwóch lat. Jestem właścicielem domu, który chcę sprzedać. W domu są rzeczy osobiste żony, a także rzeczy wspólne. Żona powiedziała, że podział majątku dopiero po rozwodzie. Co zrobić ?...
Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...

Wyszukiwarka