Pozew o uchylenie alimentów

Dzień dobry, Proszę o poradę.
Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?
anonim cytuj
10-12-2020
Nie jest konieczne. Sąd sam zapewne wezwie syna do przedstawienia zaświadczenia o zarobkach/dochodach

anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję za odpowiedź

anonim cytuj
10-12-2020
Może pan wnieść o ustalenie wygaśnięcia obowiązku alimentacji do 3 lat wstecz. Istotne przy tym jest, kiedy syn uzyskał zdolność samodzielnego utrzymywania się. Wszelkie nieznane panu okoliczności, może pan uzyskać wnioskami dowodowymi - wnosząc o zwrócenie się sądu tam tam i tam w tym i do syna o przedstawienie dochodów z okresu 3 lat, w tym i świadectwa o ukończeniu nauki, itd itd

anonim cytuj
10-12-2020
Może wnieść, ale zasada jest też taka, że "przejedzone" alimenty nie podlegają zwrotowi.

anonim cytuj
10-12-2020
A jak to rozumieć "przejedzone" alimenty?

anonim cytuj
10-12-2020
Przejedzone czyli wykorzystane. Obawiam sie, że nie udowodnisz dziecku że akurat tych pieniędzy nie wykorzystalo /wydalo

anonim cytuj
10-12-2020
Rozumiem. Na wojnę się raczej nie szykuję

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego?
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego? Wolę wykorzystać urlop, niż przebywać na zwolnieniu lekarskim, żeby nie tracić pieniędzy....
Wymeldowanie osoby niezamieszkującej.
Mam obecnie sytuację dość dziwną, jeśli chodzi o zasady przestrzegania służebności zapisanej w umowie notarialnej darowizny, gdyż osoba ( teściowa)której dotyczy służebność, nie mieszka ze mną, lecz pod innym adresem już 3 lata. Zamieszkała na posesji zmarłego brata by dopilnować podziału majątku, miedzy innymi na jej rzecz. Sprawy idą wolno, a ja nie wiem czy ona nie powinna się wymeldować z naszej posesji i przemeldować na tą w której obecnie m...
Uznany za trupa
Potrzebuje porady/pomocy prawnej pro bona 29 kwietnia 2025 bylem w Londynskim konsulacie odnowic paszport , boten mi wygasa 7 go Maja 2025. Tam sie dowiedzialem ze decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego, mimo ze zyje 10 lat temu tez w tym konsulacie wyrabialem biometryczny paszport, ten ktory obecnie posiadam, ktory wyrabialem na podstawie paszportu wyrobionego w konsulacie wieden w 2004. W konsulacie otrzymalem sig...
Alimenty i ustalenie opieki nad dzieckiem.
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat. Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...

Wyszukiwarka