Dzień dobry, Proszę o poradę.
Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?
anonim cytuj
10-12-2020
Nie jest konieczne. Sąd sam zapewne wezwie syna do przedstawienia zaświadczenia o zarobkach/dochodach
anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
10-12-2020
Może pan wnieść o ustalenie wygaśnięcia obowiązku alimentacji do 3 lat wstecz. Istotne przy tym jest, kiedy syn uzyskał zdolność samodzielnego utrzymywania się. Wszelkie nieznane panu okoliczności, może pan uzyskać wnioskami dowodowymi - wnosząc o zwrócenie się sądu tam tam i tam w tym i do syna o przedstawienie dochodów z okresu 3 lat, w tym i świadectwa o ukończeniu nauki, itd itd
anonim cytuj
10-12-2020
Może wnieść, ale zasada jest też taka, że "przejedzone" alimenty nie podlegają zwrotowi.
anonim cytuj
10-12-2020
A jak to rozumieć "przejedzone" alimenty?
anonim cytuj
10-12-2020
Przejedzone czyli wykorzystane. Obawiam sie, że nie udowodnisz dziecku że akurat tych pieniędzy nie wykorzystalo /wydalo
Dzień dobry,
Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem.
W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy
"Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..."
Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? C...
Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam....
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych).
Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy?
Pracodawca zatrudnia ok 100 osób.
Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...
Dzień dobry.
Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy.
1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek.
2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wys...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: