Pozew o uchylenie alimentów

Dzień dobry, Proszę o poradę.
Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?
anonim cytuj
10-12-2020
Nie jest konieczne. Sąd sam zapewne wezwie syna do przedstawienia zaświadczenia o zarobkach/dochodach

anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję za odpowiedź

anonim cytuj
10-12-2020
Może pan wnieść o ustalenie wygaśnięcia obowiązku alimentacji do 3 lat wstecz. Istotne przy tym jest, kiedy syn uzyskał zdolność samodzielnego utrzymywania się. Wszelkie nieznane panu okoliczności, może pan uzyskać wnioskami dowodowymi - wnosząc o zwrócenie się sądu tam tam i tam w tym i do syna o przedstawienie dochodów z okresu 3 lat, w tym i świadectwa o ukończeniu nauki, itd itd

anonim cytuj
10-12-2020
Może wnieść, ale zasada jest też taka, że "przejedzone" alimenty nie podlegają zwrotowi.

anonim cytuj
10-12-2020
A jak to rozumieć "przejedzone" alimenty?

anonim cytuj
10-12-2020
Przejedzone czyli wykorzystane. Obawiam sie, że nie udowodnisz dziecku że akurat tych pieniędzy nie wykorzystalo /wydalo

anonim cytuj
10-12-2020
Rozumiem. Na wojnę się raczej nie szykuję

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Staż
Witam od 21.01 przebywałam na L4 o czym informowałam organizatora i Urzad,niestety musiałam je wydłużyc ze wzg na mobbing w pracy i skorzystać z lekarza specjalisty w ciągu miałam zwolnienie do 8.03 .W lutym dokładnie 6 organizator zrezygnowal z mojego stażu ,wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni niewiem co dalej ani wypłaty ani nic tylko dostałam pismo że organizator zrezygnowal tego 6.02 c...
Co zrobić, gdy dziecko nie chce mieszkać z matką?
Witam. Jestem po rozwodzie. Dzieci zostały z matką. Po pół roku syn oznajmił ze nie chce mieszkać z matką i przeprowadził się do mnie. Co w tej sytuacji z alimentami?...
Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
zwrot pieniędzy w szkole
Witam, jak mogę rozwiązać spór o zwrot pieniędzy w szkole. W marcu b.r. zapłaciłam za dwójkę dzieci 180 zł za wyżywienie w szkole. Po tygodniu wybuchła pandemia więc szkoły zamknięto. Od września moje dzieci zmieniły szkołę, więc zaczęłam się domagać zwrotu pieniędzy za wyżywienie z marca lub przeniesienie tej opłaty do bieżącej szkoły. Dyrektor szkoły odmówiła mi zwrotu, gdyż twierdzi, że przenosząc dzieci do innej szkoły tracę ten zwrot. Natomi...

Wyszukiwarka