Dzień dobry, Proszę o poradę.
Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?
anonim cytuj
10-12-2020
Nie jest konieczne. Sąd sam zapewne wezwie syna do przedstawienia zaświadczenia o zarobkach/dochodach
anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
10-12-2020
Może pan wnieść o ustalenie wygaśnięcia obowiązku alimentacji do 3 lat wstecz. Istotne przy tym jest, kiedy syn uzyskał zdolność samodzielnego utrzymywania się. Wszelkie nieznane panu okoliczności, może pan uzyskać wnioskami dowodowymi - wnosząc o zwrócenie się sądu tam tam i tam w tym i do syna o przedstawienie dochodów z okresu 3 lat, w tym i świadectwa o ukończeniu nauki, itd itd
anonim cytuj
10-12-2020
Może wnieść, ale zasada jest też taka, że "przejedzone" alimenty nie podlegają zwrotowi.
anonim cytuj
10-12-2020
A jak to rozumieć "przejedzone" alimenty?
anonim cytuj
10-12-2020
Przejedzone czyli wykorzystane. Obawiam sie, że nie udowodnisz dziecku że akurat tych pieniędzy nie wykorzystalo /wydalo
Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawn...
Witam.
Posiadam domek letniskowy ze stawem. Wszystko jest ogrodzone, ale uporczywi sąsiedzi nie rozumieją tego, że jest to teren prywatny i nie wolno im wchodzić na swoje widzi mi się. Wchodzą do stawu, kąpią się, pani z psem też nie odpuściła sobie okazji, rozwalili całą dekoracje na stawie: włókninę, rośliny, kamienie. To nie były tanie rzeczy. Również pod domkiem urządzają sobie imprezy podczas mojej nieobecności i zostawiają po sobie po pros...
Cześć wszystkim,
Mój brat został skazany za drobne przestępstwo i sąd orzekł "zawieszenie wykonania kary". Jestem trochę zdezorientowany i nie do końca rozumiem, co to oznacza. Czy to znaczy, że nie musi odsiadywać wyznaczonego czasu w więzieniu?
Dodatkowo, czy ktoś może mi wyjaśnić, jakie są zasady zawieszenia wykonania kary? Czy są jakiekolwiek warunki, które musi spełniać podczas okresu zawieszenia? I co się stanie, jeżeli złam...
Dzień dobry.
Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: