Działka ROD.

Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
anonim cytuj
03-11-2023
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?

O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Współwłasność budynku gospodarczego.
Mam budynek gospodarczy (stodoła), przez który mniej więcej w połowie przebiega granica działek. Jedna działka jest moja, druga to współwłasność z siostrą. Czy siostra jako współwłaściciel tej drugiej działki jest także współwłaścicielem budynku gospodarczego?? Jeśli tak to w jakiej części??...
Niewypłacone wynagrodzenie.
W skrócie, 3 miesięczne niezapłacone wynagrodzenie. Z uwagi na zaległości poszłam na urlop - ustaliliśmy z szefem że rozliczy się do końca mojego urlopu i wtedy rozwiążemy umowę za porozumieniem stron. Obie strony nie chciały już razem pracować. Rozliczenie jednak nie nastąpiło, na początku szef odbierał Tel i mówił że rozliczy się wkrótce, a teraz nie odbiera Tel, zmienił tez adres biura firmy, ale firma nadal pracuje. Z uwagi na to że nie odbi...
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.
Dostałam pismo od komornika z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji. Problem polega na tym, że nie dostawałam prędzej żadnych pism z sądu, żeby w ogóle się odwołać, a dług jest niezapłaconym ubezpieczeniem (tak się domyślam, bo wierzyciel jest firmą ubezpieczeniową), natomiast ja nigdy nie ubezpieczałam niczego w tej firmie. Pismo od komornika również przyszło na adres, pod którym nie mieszkam od dawna (zameldowania), ale zostało mi przekazane awi...

Wyszukiwarka