Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?
O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
Witam, pare miesięcy temu podpisaliśmy umowę z właścicielem mieszkania za pośrednictwem biura nieruchomości ale kilka dni temu okazało się ze mieszkanie jest zadłużone a właściwie jego właściciel który nie płaci alimentów, komornik chce zajac mieszkanie. Oczywiście fakt zadłużenia został ukryty przed nami w momencie podpisywania umowy, dostaliśmy pismo ze musimy od teraz wpłacać pieniądze na konto komornika. Oczywiście właściciel się na to nie ...
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł)
przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y
Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika.
W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie.
Pytani...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: