Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?
O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.
Witam
Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Teraz mi nikt nie ubezpieczy tego mieszkania w takim stanie. Woda się leje prosto do piecyka więc jest zagrożenie życia. Przyszli ze spółdzielni, popatrzyli i nic nie zrobili. Sąsiedzi którzy zalali tylko wzruszyli ramionami, nie chcą płacić za szkody, nie zrobili również nic ze źródłem zalania czyli swoją pralką.
Sytuacja znowu się powtórzyła. Mam zalany piecyk, który przestał d...
Witam.
Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby.
Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu.
6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia.
Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: