Działka ROD.

Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
anonim cytuj
03-11-2023
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?

O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać. Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby. Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający. Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...
Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Rozwiązanie umowy na urlopie wychowawczym.
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych). Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy? Pracodawca zatrudnia ok 100 osób. Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...
Polisa na życie a darowizna.
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....

Wyszukiwarka