Działka ROD.

Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
anonim cytuj
03-11-2023
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?

O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Ukrywanie testamentu i szantażowanie.
Po śmierci rodziców osoby "A" zostało wydane postanowienie Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (nieruchomości) w części 1/2 przez osobę "A" i 1/2 przez osobę "B" (niespokrewnioną ze spadkodawcą). Miało to miejsce ok. 30 lat temu. Od kilku lat osoba "B" szantażuje osobę "A", że ujawni rzekomo posiadany testament na podstawie którego osoba "A" nie dziedziczy po rodzicach niczego. Podejrz...
Meldunek
Dzień dobry, Piszę z takim pytaniem Jestem osobą pełnoletnią i nie mam własnego mieszkania wynajmuję po prostu i nie mieszkam z moją mamą a chciałabym żeby mnie zameldowała bo nie chcę widnieć jako osoba bezdomna i bez możliwości uczęszczania na wybory. Moja mama mieszka w btbs. Z tego co mi wiadomo zameldowanie kogoś nie wiąże się z dodatkowymi opłatami bo ilość używanych zasobów nie zmienia się. Mimo wszystko btbs chce aby moja mama płaciła dod...
Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...
Czy można odzyskać pieniądze od firmy która ogłosiła upadłość?
Proszę o pomoc. Gdzie się udać i jak działać w przypadku kiedy firma cateringowa z której korzystałam ogłosiła upadłość. Zaległych posiłków jest na kwotę prawie 4-ech tysięcy....

Wyszukiwarka