Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?
O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
Witajcie,
sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest.
W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l.
Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie.
Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...
Dzień dobry mam pytanie co do zaiksu mamy wesele w sobotę, w umowie z orkiestra mamy napisane że my mamy zapłacić zaiks, w umowie z salą nie ma słowa na ten temat. W Internecie sprzeczne zdania jedni mówią że trzeba inni że to sala i orkiestra ma się tym martwić, jak to w końcu wygląda?:)
...
Dzień dobry.
Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku.
Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł.
Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę .
Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu .
Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: