Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?
O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki.
W październiku dostaliśmy rozwód.
Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie.
Długi urosły do 2 tys.
Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty......
Da się coś zrobić ?????...
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych).
Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy?
Pracodawca zatrudnia ok 100 osób.
Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: