Działka ROD.

Witam,
Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął.
anonim cytuj
03-11-2023
Przecież nie można być właścicielem ogródka ROD - więc pytanie niezasadne.
A jak wygląda sprawa np. z altaną ona również nie podlega dziedziczeniu ?

O ile sama działka ROD nie jest własnością działkowca i nie podlega dziedziczeniu, to jej wyposażenie (altanka, sprzęty itp.) jak najbardziej są prywatna własnością wchodzącą do masy spadkowej.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Dodatek osłonowy
Witam, mam pytanie odnośnie dodatku osłonowego. Czy trzeba podać alimeny które otrzymałam na dzieci z funduszu i od komornika? Za który rok?...
Termin rozprawy sądowej.
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie. Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie....
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Wysokie koszty sądowe.
Witam mąż dostał warunkowe umorzenie postępowania i grzywnę 1500 oraz koszty sądowe ponad 20 tys. Czy to możliwe żeby były tak duże koszty sądowe?...

Wyszukiwarka