Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Brak grafiku.
Czy kierownik może usunąć grafik na połowę miesiąca jeśli wcześniej już był przekazany do informacji? Nie mam teraz żadnych informacji jak pracuje przez kolejne dwa tygodnie....
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...

Wyszukiwarka