Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?
Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?(bez wręczania wcześniej wypowiedzenia?)tak z dnia na dzień? Jeśli taki zapis jest w umowie? Czy prawo o 2mc zwłoki z opłatą jest ponad umową?...
Umowa najmu.
Witam, czy w umowie najmu na czas nieokreślony, może być dopisek, że najemca jest zobowiązany nie wypowiadać jej przez jakiś czas? Czy jest to zgodne z prawem?...
Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...

Wyszukiwarka