Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Spadek po tacie.
Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata. Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było. Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te ...
Lekarz źle wystawił zwolnienie, jak to naprawić?
Kobieta w 8 miesiącu ciąży, lekarz wystawił zwolnienie od 13 stycznia do 13 stycznia, zamiast do 13 lutego, pracodawca grozi że nie wypłaci wynagrodzenia. Teraz pytanie, jak można to naprawić, dodam że lekarz wystawiający zwolnienie jest na L4....
Wypowiedzenie umowy
Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?...

Wyszukiwarka