Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?
Dzień dobry. Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?...
Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...
Reklamacja słuchawek, a zwrot pieniędzy.
Kupiłam słuchawki bezprzewodowe w rtv za 1000 zł. Po około roku przestały działać. Zgłosiłam reklamacje, która przyjęli. Okazało się, ze słuchawek nie da się naprawić i nie mają już tego modelu żeby wymienić na nowe wiec zaproponowali mi, abym cokolwiek kupiła u nich za minimum 500zl , wtedy resztę oddadzą mi w gotowce. Słuchawki były kupione na Spółkę z o.o. Czy faktycznie mogą tak zrobić ?...
Kradzież rodzinnych pamiątek przez opiekunkę.
W ten weekend wzięliśmy się z rodziną za sprzątanie domu po babci, która zmarła w święta. Babcia była bardzo ciężko chora, dlatego na stałe przebywały z nią dwie opiekunki. Około 1,5 roku temu, gdy babcia była jeszcze w miarę świadoma, kazała mojej mamie zebrać biżuterię (naprawdę wartościową, duża jej część była w rodzinie od pokoleń) i zamknąć ją w wyznaczonej szafce, po czym pod nieobecność opiekunek sprawdzać, czy wszystko jest na swoim miej...

Wyszukiwarka