Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Udziały w dariwiźnie.
Otrzymałem w darowiźnie 1/2 nieruchomości. Czy mogę sprzedać ten udział bez zgody współwłaściciela budynku? Są osobne media....
Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....
Kto dziedziczy długu po żonie?
Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?...
Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej. Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty. Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej. Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiada...

Wyszukiwarka