Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?
Dwa lata temu przekazałem bratu pieniądze w formie pożyczki (przelewem ponad 50 tys.). Zdecydowaliśmy, że te pieniądze bratu daruje. Proszę o radę jak mógłbym tego dokonać? Najchętniej zmieniłbym tą pożyczkę na darowiznę. Czy w takim wypadku wystarczyłaby zwykła umowa między nami i jakby musiała ona wyglądać?...
Witajcie. Pytanie do osób, które odbierały władze rodzicielskie jednemu z rodziców. Sprawa przed nami, ale pani adwokat nas uprzedziła, że przed sprawą pojawi się kurator w domu. Czy to zawsze tak jest? Co sprawdza i ile przed sprawą was odwiedził?...
Wraz z mamą byliśmy współwłaścicielami samochodu. Po śmierci mamy w 2016r. samochód jest nieużywany i stoi na niestrzeżonym parkingu. W międzyczasie wszyscy spadkobiercy (w tym ja) zrzekli się spadku (nadal trwa postępowanie spadkowe). Samochód nie posiada przeglądu technicznego, posiada wykupione ubezpieczenie OC. Chciałbym go przepisać na siebie i wyrejestrować aby móc go sprzedać lub zezłomować. Wydział Komunikacji poinformował mnie, że dopóki...
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: