Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa wydania rzeczy osobistych.
Rozstałam się z facetem, wyprowadziłam się od niego (nie mieliśmy ślubu) zostały w jego mieszkaniu, moje rzeczy typu lodówka, gazówka, kanapa, on nie chce mi tego oddać, twierdząc że co w jego mieszkaniu jest to jego, czy jest jakaś możliwość bym mogła odzyskać te rzeczy czy już nie?...
agresywny pies jaka podstawa prawna?
Na jakie artykuły prawne się powołać przy zgłoszeniu na policji agresywnego zachowania psa . Właściciel wychodzi z psami ,,dog,, i spuszcza je za smyczy. Psy są agresywne i atakują inne zwierzaki.(pogryzły mojego kundla który byl na smyczy) Właściciel nie reaguje na uwagi....
Zasiedzenie - rozprawa.
Zostałem pozwany o zasiedzenie. We wniosku są napisane takie głupoty, które uważam, że na spokojnie obalę. Chciałbym wiedzieć jak wygląda postępowanie o zasiedzenie. Czy uczestnik, może zadawać pytania przesłuchiwanemu? Czy może wnioskować oraz wyrażać sprzeciw w trakcie zeznać? Co dobrze jeszcze wiedzieć przed taką sprawą?...
Złośliwe niepokojenie.
Ktoś zaczął złośliwie wpisywać mój numer telefonu i adres mail na różnych wnioskach, prośbach o kontakt w sprawie kredytów, różnych zamówień, przez co wydzwaniają do mnie najróżniejsi konsultanci. Staje się to mocno uciążliwe. Czy kwalifikuje się to pod jakikolwiek paragraf? Czy cokolwiek mogę z tym zrobić? Pozdrawiam...

Wyszukiwarka