Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Kopiowanie ogłoszeń.
Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy. * Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń? * Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)? Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści)....
Czy przyjęty spadek można odrzucić?
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?...
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Proszę o pomoc . Odchodzę z pracy . Mam dużo urlopu . Pracodawca jest zobowiązany zapłacić za to ?...

Wyszukiwarka