Dług - ważny czy przedawniony?

Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
anonim cytuj
08-09-2023
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Zażalenie na decyzję sądu.
Witam, otrzymałem zaoczny wyrok sądu czyli w posiedzeniu niejawnym o alimenty i zostało przyznane na córki po 800zł czyli 1600zł na dwie. Jest to dla mnie kwota bardzo wysoka gdyż jestem w jednym z gorszych momentów swojego życia, posiadam jeszcze kredyty I raty do spłacenia a sam też muszę z czegoś żyć...z tego co przeczytałem mam 7 dni na zażalenie, czy jest ktoś kto wie jak dobrze napisać to zażalenie? I czy w zażaleniu mogę napisać informacje...
Podział majątku po rozwodzie.
Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?...
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?...
ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??...

Wyszukiwarka