Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?
Przedawnienie nie oznacza, że takiego długu nie należy spłacać. Ten dług będzie istniał tak długo, aż nie zostanie spłacony.
Czy jeśli wiem, że osoba X ma dług to można w jej imieniu (bez jej wiedzy) skontaktować się z firmą Y i spłacić dług oraz go umorzyli? Czy to prawnie nie jest możliwe?
Moja mama dostała w testamencie mieszkanie po rodzicach. Teraz chce przepisać na mnie. Mieszkam tam już 28 lat. Jakie są koszta takiego przepisania? Co dokładnie będzie potrzebne i czy w takim wypadku ktoś może się o coś ubiegać....
Umowa o pracę zawarta 5 lat temu. W umowie zapis o wypowiedzeniu miesięcznym, pracodawca twierdzi, że obowiązuje wypowiedzenie 3 miesięczne zgodnie z ustawą. Jaka jest prawda?
...
W 2021 roku otrzymałam zakaz kontaktu z pewną osobą na okres dwóch lat. Dotychczas nie było żadnych problemów. Na początku sierpnia wykonałam do pewnej instytucji telefon, gdzie uzyskałam informacje na temat, który sprawiał mi bolączkę. Dopiero po tym telefonie sobie uświadomiłam, że ta osoba mogła odebrać telefon. Nie ukrywam, że obawiam się, że ten zakaz naruszyłam i obawiam się konsekwencji. Nie znam się na tym kompletnie, mam spore obawy i ni...