Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?
anonim cytuj
07-03-2024
Możesz wysłać mu oficjalne wezwanie do zapłaty, w którym określisz termin zwrotu długu. Potem ewentualnie sąd.

anonim cytuj
07-03-2024
Dwa tygodnie liczę od odebrania wezwania czy wysłania?

anonim cytuj
07-03-2024
Od dnia odebrania.

anonim cytuj
07-03-2024
A później od razu sprawa w sądzie czy jest jeszcze coś przed?

anonim cytuj
07-03-2024
Jeśli termin minie bezskutecznie, to od razu sąd.

anonim cytuj
07-03-2024

Sugerowane Tematy

Koszty zastępstwa procesowego.
Czy jeśli w sprawie cywilnej sama się reprezentuję (nie mam pełnomocnika) to Sąd przyzna mi koszty zastępstwa procesowego? Oczywiście zakładając że "wygram" sprawę. Musiałam poświęcić mnóstwo czasu na przestudiowanie prawa w tym zakresie, doszkolenie się. Czy jest jakiś sposób aby sąd jednak koszty zastępstwa procesowego mi zasądził?...
Czy jest możliwość że sąd nakaże wyprowadzkę partnera z mieszkania żebym została sama z dzieckiem?
Dzień dobry, bardzo proszę o radę. Mam mieszkanie kupione na kredyt wspólnie z partnerem, mamy dziecko. Syn ma ostre ADHD i problemy z agresją. Partner jest bardzo porywczy. Nie będę się rozpisywać ale chcę się z nim rozstać. Pozostaje kwestia mieszkania. W normalnych okolicznościach gdybyśmy byli sami sprzedali byśmy mieszkanie i podzielili się na pół ale ja zostanę z dzieckiem i nie będzie mnie stać na kupno nowego. Czy jest możliwość że sąd na...
Jak liczy się czas pracy w delegacji?
Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30. Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się...
Roboty budowlane po 24:00
Witam czy normalnym jest aby roboty budowlane za ścianą odbywały się po 24:00 w nocy? Policja odmawia przyjazdu twierdząc że na pewno urząd wydał zgodę. Ja jednak chciałabym mieć pewność jak to sprawdzić i czy mogę jakoś temu zaprzestać? Dodam że prócz hałasu kamienica trzęsie się i aż podskakuje od prac ciężkim sprzętem budowlanym....

Wyszukiwarka