Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?
anonim cytuj
07-03-2024
Możesz wysłać mu oficjalne wezwanie do zapłaty, w którym określisz termin zwrotu długu. Potem ewentualnie sąd.

anonim cytuj
07-03-2024
Dwa tygodnie liczę od odebrania wezwania czy wysłania?

anonim cytuj
07-03-2024
Od dnia odebrania.

anonim cytuj
07-03-2024
A później od razu sprawa w sądzie czy jest jeszcze coś przed?

anonim cytuj
07-03-2024
Jeśli termin minie bezskutecznie, to od razu sąd.

anonim cytuj
07-03-2024

Sugerowane Tematy

Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Nadszedł taki etap w życiu, że człowiek zaczął się rozglądać za własnym kątem, którego zakup będzie musiał wspomóc kredytem hipotecznym. W ogłoszeniach często można spotkać stwierdzenie 'spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z założoną KW'. Czytając kilka artykułów, chciałbym się upewnić w następujących kwestiach: Docelowo chciałbym to zmienić w prawo własności. Zgodnie z prawem trzeba spełnić następujące kwestie: "Działka pod budynk...
Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?...
zakup laptopa z 2 ręki
Witam! Chcę zakupić laptopa z 2 ręki jednak osoba która go sprzedaje nie może znaleźć dokumentów. Nie sądzę, żeby sprzęt był kradziony czy coś w tym stylu ale przezrony zawsze ubezpieczony. Czy wystarczy mi umowa kupna sprzedaży i ewentualne oświadczenie sprzedającego, że laptop pochodzi z legalnego źródła w razie W?...

Wyszukiwarka