Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?
anonim cytuj
07-03-2024
Możesz wysłać mu oficjalne wezwanie do zapłaty, w którym określisz termin zwrotu długu. Potem ewentualnie sąd.

anonim cytuj
07-03-2024
Dwa tygodnie liczę od odebrania wezwania czy wysłania?

anonim cytuj
07-03-2024
Od dnia odebrania.

anonim cytuj
07-03-2024
A później od razu sprawa w sądzie czy jest jeszcze coś przed?

anonim cytuj
07-03-2024
Jeśli termin minie bezskutecznie, to od razu sąd.

anonim cytuj
07-03-2024

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka.
Witam. Od jakiegoś czasu jestem dość sporo zadłużony. Przez pewien czas miałem pewne problemy w życiu przez co odsetki urosły do tego stopnia, że nie jestem w stanie spłacić wszystkiego. Przez trudną sytuację materialną byłem zmuszony wrócić do rodziców. Od pewnego czasu czytam i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Mam jednak kilka pytań: 1.Czy syndyk może zająć nieruchomość i ruchomości moich rodziców, z których korzystam n...
Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...
Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Klauzula wykonalności
Dzień dobry. 22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie. Moje pytanie. Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał? Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił. Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...

Wyszukiwarka