Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?
anonim cytuj
07-03-2024
Możesz wysłać mu oficjalne wezwanie do zapłaty, w którym określisz termin zwrotu długu. Potem ewentualnie sąd.

anonim cytuj
07-03-2024
Dwa tygodnie liczę od odebrania wezwania czy wysłania?

anonim cytuj
07-03-2024
Od dnia odebrania.

anonim cytuj
07-03-2024
A później od razu sprawa w sądzie czy jest jeszcze coś przed?

anonim cytuj
07-03-2024
Jeśli termin minie bezskutecznie, to od razu sąd.

anonim cytuj
07-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak napisać zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia?
Witam Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi ...
Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...
Niskie wynagrodzenie
W kwietniu otrzymałam niższe wynagrodzenie w wysokości 3020 zł, umowa przedłużana jest co 2 miesiące (umowa o pracę) umowa była do końca kwietnia na kwotę 4400 zl, otrzymałam informację, że został wypłacony ekwiwalent za urlop za 4 dni, czy ktoś może wyjaśnić dlaczego otrzymałam tak niskie wynagrodzenie?...
Zawieszenie działalności a umowa B2B?
Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?...

Wyszukiwarka