Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?
anonim cytuj
07-03-2024
Możesz wysłać mu oficjalne wezwanie do zapłaty, w którym określisz termin zwrotu długu. Potem ewentualnie sąd.

anonim cytuj
07-03-2024
Dwa tygodnie liczę od odebrania wezwania czy wysłania?

anonim cytuj
07-03-2024
Od dnia odebrania.

anonim cytuj
07-03-2024
A później od razu sprawa w sądzie czy jest jeszcze coś przed?

anonim cytuj
07-03-2024
Jeśli termin minie bezskutecznie, to od razu sąd.

anonim cytuj
07-03-2024

Sugerowane Tematy

Opieka nad partnerem.
Witajcie. W lutym tego roku przeszłam operację, po której mój partner dostał na mnie opiekę w dniach 23.02- 03.03, wypełnił wniosek Z-15B. Teraz urodziło nam się dziecko, w szpitalu dali mi do wypełnienia druk do opieki dla partnera nade mną na okres 14 dni. Czy partner może skorzystać z tych 14 dni, czy należy wypisać wniosek wyłącznie na 5 dni (9 wykorzystał luty /marzec)? Czy to się nie sumuje?...
Urlop na poszukiwanie pracy.
Kto wskazuje termin wykorzystania urlopu na poszukiwanie pracy? Czy pracodawca w decyzji o wypowiedzeniu ma prawo arbitralnie zarządzić, w jakie dni pracownik ma ten urlopu wykorzystać? Czy pracownik może skutecznie domagać się zmiany tych terminów?...
Dziedziczenie.
Czy osoba zmarła, które złożyła wniosek o spadek za życia będzie go dziedziczyć po śmierci. Czy wtedy podział majątku jest bez tej osoby zmarłej? Dowiedziałam się, że raczej dziedziczy skoro w momencie składania wniosku żyła, ale chcę się jeszcze upewnić....
Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...

Wyszukiwarka