Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?
anonim cytuj
07-03-2024
Możesz wysłać mu oficjalne wezwanie do zapłaty, w którym określisz termin zwrotu długu. Potem ewentualnie sąd.

anonim cytuj
07-03-2024
Dwa tygodnie liczę od odebrania wezwania czy wysłania?

anonim cytuj
07-03-2024
Od dnia odebrania.

anonim cytuj
07-03-2024
A później od razu sprawa w sądzie czy jest jeszcze coś przed?

anonim cytuj
07-03-2024
Jeśli termin minie bezskutecznie, to od razu sąd.

anonim cytuj
07-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Odszkodowanie za pobicie.
O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem....
Eksmisja z domu.
Witam, zostałam wyrzucona wraz z 3-miesięcznym dzieckiem z domu, gdzie mam meldunek. Partner kopnął mnie i uderzył jak miałam dziecko na rękach. Jestem aktualnie w innym mieście u rodziców. Co powinnam teraz zrobić?...
Uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci.
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...

Wyszukiwarka