Mam problem z byłym narzeczonym. Pożyczyłam mu na budowę domu 15 tys., oddał mi 6 tys. Reszty nie chce oddać. Mam smsy o tych pożyczonych pieniądzach ile pożyczył i ile do spłaty. Gdzie zgłosić tą sprawę?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo.
Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę.
Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na włas...
Przebywam na rencie inwalidzkiej. Jednocześnie pracuję na umowę o pracę.
Za miesiąc osiągnę wiek emerytalny. ZUS chce mnie wysłać z automatu na emeryturę twierdząc ze takie są przepisy (renta do osiagnięcia wieku emerytalnego).
Ja chciałabym jeszcze popracować, oczywiście bez renty. Jakie kroki muszę podjąć?
...
Dzisiaj ze skrzynki wyjąłem kopertę z pismem od ZTM Warszawa pt. "Wezwanie przedegzekucyjne". Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy z dnia 2010-08-18. Następnie widnieje kwota zadłużenia na dzień 2023-11-02 oraz standardowo dane do przelewu.
Na drugiej stronie w "zestawieniu nieuregulowanych zobowiązań" w polu "data wezwania" wpisano dzień 2009-08-22, a dalej w kolumnie o nazwie "d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: