ekwiwalent za niewykorzystany urlop

Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??
anonim cytuj
06-09-2020
Tak, ekwiwalent traktuje się jak zwykle wynagrodzenie wiec ochrona i zasada działania jest analogiczna do tej przy zwykłym wynagrodzniu.

anonim cytuj
06-09-2020
Tak, komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop jako jedną z form zaspokojenia roszczenia wynikającego z tytułu zobowiązania alimentacyjnego.

Zabranie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop przez komornika wynika z przepisów kodeksu cywilnego (art. 50 ust. 1 pkt 4) oraz ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (art. 39 ust. 1 pkt 4). W myśl tych przepisów komornik może ściągać należności z wynagrodzenia za pracę, w tym także z ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, jeśli jest to wynagrodzenie wypłacane w okresie bieżącym i nie jest objęte ochroną prawną.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka koleżeńska.
Dzień dobry, Zgodziłem się pożyczyć znajomemu niecałe 100 zł. Powiedział, że odda sto. Gdy dostał przelew, kontakt z nim się urwał. Pieniądze miałem odzyskać już następnego dnia, ale minął już tydzień, a wciąż ich nie otrzymałem. Na szczęście mam logi z komunikatora potwierdzające te wydarzenia. Znam imię, nazwisko, miasto i profil na stronie społecznościowej tego kolegi. Dowiedziałem się ponadto, że pieniądze wydał na narkotyki, te naprawdę naj...
Wymiana dokumentu Prawo jazdy
Jeśli siostra miała bezterminowe prawo jazdy, ale zmieniła nazwisko po ślubie i wymieniła dokument prawo jazdy wtedy zmienili jej na terminowe prawo jazdy. Było to ok. 6 lat temu. Wyczytałam w Internecie, że skoro ktoś ma bezterminowe prawo jazdy to po zmianie nazwiska dalej powinny być bezterminowe. Jednakże jej zrobili terminowe. Stąd pytanie: Czy można to jeszcze zmienić ten dokument na bezterminowe?...
jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy?
Dzień dobry, Orientuje się ktoś jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy? Wykonuję pracę biurową, gdzie powinno być minimum 18 stopni. Temperatura mierzona na biurku spełnia ten wymóg. Niestety, pod biurkiem, gdzie trzymam nogi jest zimniej - bywa po 15 stopni, przez co po prostu marznę. I tu pojawia się spór z pracodawcą. On twierdzi, że skoro na biurku jest ok to sprawa załatwiona. Problem w tym, że jakby na to nie patrzeć...
Firma sprzątająca nie wywiązuje się ze swoich obowiązków.
Gdzie szukać pomocy kiedy firma sprzątająca zatrudniona w naszym bloku nie wywiązuje się ze swoich obowiązków? Notorycznie lekceważą swoje obowiązki. Nie przychodzą wcale a jeśli już to pracują po łebkach. Na klatkach jest syf, okna nie myte kilka lat. Sprawą zainteresowaliśmy media a i tak nic się nie zmienia. Setki skarg do zarządcy, który zatrudnia firmę niczego nie zmienia. Firma wciąż wygrywa przetargi. PIP twierdzi, że takimi sprawami się n...

Wyszukiwarka