ekwiwalent za niewykorzystany urlop

Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??
anonim cytuj
06-09-2020
Tak, ekwiwalent traktuje się jak zwykle wynagrodzenie wiec ochrona i zasada działania jest analogiczna do tej przy zwykłym wynagrodzniu.

anonim cytuj
06-09-2020
Tak, komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop jako jedną z form zaspokojenia roszczenia wynikającego z tytułu zobowiązania alimentacyjnego.

Zabranie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop przez komornika wynika z przepisów kodeksu cywilnego (art. 50 ust. 1 pkt 4) oraz ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (art. 39 ust. 1 pkt 4). W myśl tych przepisów komornik może ściągać należności z wynagrodzenia za pracę, w tym także z ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, jeśli jest to wynagrodzenie wypłacane w okresie bieżącym i nie jest objęte ochroną prawną.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Opłata komornicza po spłacie zadłużenia.
Witam, mam taką sytuację, że jest dług który dotyczy dwóch dłużników. Jeden dłużnik ma komornika i został na poczet tego długu zlicytowany jego dom. Z kolei drugi dłużnik ma potrącaną kwotę z emerytury na poczet tego długu u innego komornika nr 2. Po licytacji domu i planie podziału na początku października bank otrzymał taką kwotę jaką zgłosił do komornika nr 1 tj. 108 000. Komornik nr 1 dodatkowo pobrał swoje koszty egzekucyjne. Tutaj sprawa ...
Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Odzyskanie długu od znajomego.
Czy ktoś miał doświadczenia z odzyskiwaniem długów. Pożyczyłem koledze z pracy znaczną kwotę. Posiadam jako dowód bankowe potwierdzenie przelewu .Do tego zachowałem korespondencję w tej sprawie na Mesengerze. Moje pytanie jest czy warto zakładać sprawę cywilną i czy moje dowody są wystarczające aby Sąd orzekł nakaz zwrotu. Czy mogę wnosić o odsetki ?...
Przepisanie mieszkania na partnerkę.
Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty...

Wyszukiwarka