ekwiwalent za niewykorzystany urlop

Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??
anonim cytuj
06-09-2020
Tak, ekwiwalent traktuje się jak zwykle wynagrodzenie wiec ochrona i zasada działania jest analogiczna do tej przy zwykłym wynagrodzniu.

anonim cytuj
06-09-2020
Tak, komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop jako jedną z form zaspokojenia roszczenia wynikającego z tytułu zobowiązania alimentacyjnego.

Zabranie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop przez komornika wynika z przepisów kodeksu cywilnego (art. 50 ust. 1 pkt 4) oraz ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (art. 39 ust. 1 pkt 4). W myśl tych przepisów komornik może ściągać należności z wynagrodzenia za pracę, w tym także z ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, jeśli jest to wynagrodzenie wypłacane w okresie bieżącym i nie jest objęte ochroną prawną.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Przerwanie zasiedzenia w złej wierze.
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców. Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość. Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan. Jak można przerwać c...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
dług alimentacyjny
Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że a...

Wyszukiwarka