ekwiwalent za niewykorzystany urlop

Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??
anonim cytuj
06-09-2020
Tak, ekwiwalent traktuje się jak zwykle wynagrodzenie wiec ochrona i zasada działania jest analogiczna do tej przy zwykłym wynagrodzniu.

anonim cytuj
06-09-2020
Tak, komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop jako jedną z form zaspokojenia roszczenia wynikającego z tytułu zobowiązania alimentacyjnego.

Zabranie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop przez komornika wynika z przepisów kodeksu cywilnego (art. 50 ust. 1 pkt 4) oraz ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (art. 39 ust. 1 pkt 4). W myśl tych przepisów komornik może ściągać należności z wynagrodzenia za pracę, w tym także z ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, jeśli jest to wynagrodzenie wypłacane w okresie bieżącym i nie jest objęte ochroną prawną.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Poczta Polska.
Mam nietypową sytuację i według jednego prawnika nie ma sensu się w to bawić, bo tylko wydam pieniądze na adwokata. Otóż pani listonosz przez pomyłkę wydała list polecony z naszego starostwa powiatowego zaadresowany do mojej żony, zupełnie innej pani zamieszkałej pod innym adresem. Pani która ten list odebrała, stwierdziła że skoro nie jest do niej, to go wyrzuciła. Jak pani listonosz zauważyła pomyłkę chciała odzyskać ten list, ale został wyrzu...
Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....
Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...

Wyszukiwarka