ekwiwalent za niewykorzystany urlop

Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??
anonim cytuj
06-09-2020
Tak, ekwiwalent traktuje się jak zwykle wynagrodzenie wiec ochrona i zasada działania jest analogiczna do tej przy zwykłym wynagrodzniu.

anonim cytuj
06-09-2020
Tak, komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop jako jedną z form zaspokojenia roszczenia wynikającego z tytułu zobowiązania alimentacyjnego.

Zabranie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop przez komornika wynika z przepisów kodeksu cywilnego (art. 50 ust. 1 pkt 4) oraz ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (art. 39 ust. 1 pkt 4). W myśl tych przepisów komornik może ściągać należności z wynagrodzenia za pracę, w tym także z ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, jeśli jest to wynagrodzenie wypłacane w okresie bieżącym i nie jest objęte ochroną prawną.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Uregulowanie kontaktów z dzieckiem.
Mam dziecko z kobietą z którą żyłem, mieszkałem do tej pory. Dziecko ma prawie 3 lata. To ja wynajmowałem mieszkanie, utrzymywałem ją i dziecko. Zawsze dbałem o to żeby nic nie brakowało i jej i dziecku. Dziecko było, jest i będzie dla mnie najważniejsze w życiu. Owa partnerka się wyprowadziła nagle, zabrała dziecko i wszystkie jego rzeczy. Wielokrotnie usiłowałem się z nią dogadać polubownie ale z tą osobą nie da się dogadać. Wieczna manipula...
Spłata OC po zmarłej osobie.
Witam wszystkich. Znalazłem dzisiaj w skrzynce pocztowej pismo z firmy windykacyjnej w sprawie spłaty długu wynikającego z nieopłacenia składki OC przez mojego dziadka który zmarł w 2014 roku. Przez wiele lat nie było żadnego kontaktu w tej sprawie, sprawdziłem więc sobie skrzynkę mailową i ostatni kontakt miał miejsce 5 lat temu w 2017 roku, sprawa stanęła wtedy na tym iż przesłałem akt zgonu dziadka i więcej żadnego kontaktu w tej sprawie nie b...
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...

Wyszukiwarka