Podział majątku po rozwodzie.

Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?
anonim cytuj
14-11-2023
Możecie sobie podzielić jak wam się żywnie podoba....

anonim cytuj
14-11-2023
Ale jak powinno się zgodnie z literą prawa podzielić majątek wspólny. Rodzice uważają że niezależnie od osiąganych dochodów przez małżonków podczas wspólnego pożycia powinno się wartość mieszkania podzielić 50/50 z uwagi na to że sprawa jest polubowny. Natomiast małżonka uważa że strona która osiągała wyższe dochody podczas wspólnego zamieszkiwania powinna adekwatnie mieć wyższy udział w podziale przychodu ze sprzedaży nieruchomości. Zastanawiam się jakie mogłoby być stanowisko Sądu rozpatrującego sprawę. Czy istnieją jakieś przesłanki - jakie kryterium powinno się obrać?
Jakie mogłoby być stanowisko Sądu który arbitralnie rozstrzygałby konflikt interesów ?

anonim cytuj
14-11-2023
Patrz art. 43 KRiO. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi - sąd musi ocenić wszelkie okoliczności mogące wpłynąć na nierówny podział.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...
JEDNORAZOWE ZLECENIE (UMOWA O DZIEŁO)
Chciałabym jednorazowo zatrudnić sprzątaczkę do sprzątnięcia mieszkania po remoncie, całość zajmie maksymalnie dwie godziny. W jaki sposób muszę to zrobić, aby odbyło się to legalnie, w jaki sposób jako osoba prywatna sporządzić umowę? Czy chcąc zatrudnić osobę prywatną (nie firmę sprzątającą) muszę to gdzieś zgłaszać?...
Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę.
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu? Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera. Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jak...

Wyszukiwarka