Podział majątku po rozwodzie.

Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?
anonim cytuj
14-11-2023
Możecie sobie podzielić jak wam się żywnie podoba....

anonim cytuj
14-11-2023
Ale jak powinno się zgodnie z literą prawa podzielić majątek wspólny. Rodzice uważają że niezależnie od osiąganych dochodów przez małżonków podczas wspólnego pożycia powinno się wartość mieszkania podzielić 50/50 z uwagi na to że sprawa jest polubowny. Natomiast małżonka uważa że strona która osiągała wyższe dochody podczas wspólnego zamieszkiwania powinna adekwatnie mieć wyższy udział w podziale przychodu ze sprzedaży nieruchomości. Zastanawiam się jakie mogłoby być stanowisko Sądu rozpatrującego sprawę. Czy istnieją jakieś przesłanki - jakie kryterium powinno się obrać?
Jakie mogłoby być stanowisko Sądu który arbitralnie rozstrzygałby konflikt interesów ?

anonim cytuj
14-11-2023
Patrz art. 43 KRiO. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi - sąd musi ocenić wszelkie okoliczności mogące wpłynąć na nierówny podział.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Użyczenie lokalu mieszkalnego.
Przy wynajęciu mieszkania właściciel sporządził umowę "użyczenia" lokalu mieszkalnego . W treści której zawarta jest informacja o czynszu 1200zl/MSC. Czy właściciel (osoba całkiem obca) miał prawo sporządzić umowę "użyczenia lokalu mieszkalnego" i w treści umieścić informacje jak przy zwykłym wynajmie lokalu? ? ? To zgodne z prawem ?...
Czy lekarz może odmówić przyjęcia chorego?
Witam, czy lekarz ma prawo odmówić przyjęcia chorego pacjenta mówiac że wszystkie numerki przyjęć na dany dzień są wykorzystane? Dodam że jej to dalszy ciąg choroby i chory nadal jest chory....
Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...

Wyszukiwarka