Podział majątku po rozwodzie.

Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?
anonim cytuj
14-11-2023
Możecie sobie podzielić jak wam się żywnie podoba....

anonim cytuj
14-11-2023
Ale jak powinno się zgodnie z literą prawa podzielić majątek wspólny. Rodzice uważają że niezależnie od osiąganych dochodów przez małżonków podczas wspólnego pożycia powinno się wartość mieszkania podzielić 50/50 z uwagi na to że sprawa jest polubowny. Natomiast małżonka uważa że strona która osiągała wyższe dochody podczas wspólnego zamieszkiwania powinna adekwatnie mieć wyższy udział w podziale przychodu ze sprzedaży nieruchomości. Zastanawiam się jakie mogłoby być stanowisko Sądu rozpatrującego sprawę. Czy istnieją jakieś przesłanki - jakie kryterium powinno się obrać?
Jakie mogłoby być stanowisko Sądu który arbitralnie rozstrzygałby konflikt interesów ?

anonim cytuj
14-11-2023
Patrz art. 43 KRiO. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi - sąd musi ocenić wszelkie okoliczności mogące wpłynąć na nierówny podział.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Problem ze zwrotem kaucji.
Wypowiedziałam umowę o najem mieszkania na czas określony za porozumieniem stron. Według umowy miałam czas na wyprowadzkę do 31 października, jednak właściciel mieszkania zaproponował telefoniczne, że odda mi kaucję pod warunkiem, że wyprowadzę się do 30 września. Umowa zawierała zapis, że w wypadku przedterminowego wypowiedzenia umowy kaucja przepada. Najważniejsze pytanie: czy w takim wypadku właściciel powinien oddać mi kaucję czy to tylko jeg...
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
Jak ograniczyć niepotrzebne wydatki starszej osobie?
Witajcie, sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest. W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l. Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie. Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...
Podatek od wzbogacenia się.
Takie pytanie - czy moja mama sprzedając kawałek działki budowlanej. Będzie musiała płacić jakiś podatek od wzbogacenia się /sprzedaży? Działka po mężu ,jeszcze na nią nie przepisana....

Wyszukiwarka