Podział majątku po rozwodzie.

Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?
anonim cytuj
14-11-2023
Możecie sobie podzielić jak wam się żywnie podoba....

anonim cytuj
14-11-2023
Ale jak powinno się zgodnie z literą prawa podzielić majątek wspólny. Rodzice uważają że niezależnie od osiąganych dochodów przez małżonków podczas wspólnego pożycia powinno się wartość mieszkania podzielić 50/50 z uwagi na to że sprawa jest polubowny. Natomiast małżonka uważa że strona która osiągała wyższe dochody podczas wspólnego zamieszkiwania powinna adekwatnie mieć wyższy udział w podziale przychodu ze sprzedaży nieruchomości. Zastanawiam się jakie mogłoby być stanowisko Sądu rozpatrującego sprawę. Czy istnieją jakieś przesłanki - jakie kryterium powinno się obrać?
Jakie mogłoby być stanowisko Sądu który arbitralnie rozstrzygałby konflikt interesów ?

anonim cytuj
14-11-2023
Patrz art. 43 KRiO. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi - sąd musi ocenić wszelkie okoliczności mogące wpłynąć na nierówny podział.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Sądowne wezwanie zapłaty.
Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?...
Wynajem mieszkania od osoby, która straciła pełnomocnictwo.
Zastała mnie niemiła niespodzianka - dowiedziałem się, że wynajmuję mieszkanie od osoby, która nie jest jego właścicielem. W zeszłym roku wynająłem mieszkanie od osoby A. Osoba ta poinformowała mnie podczas wynajmu, że jest właścicielem mieszkania i podpisaliśmy umowę, która zawiera taką właśnie informację. Niedawno zgłosiła się do mnie osoba B, która twierdzi, że jest właścicielem mieszkania. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że to prawda. Pr...
Czy zwolnienie chorobowe anuluje urlop?
Obecnie przebywam na L4 i mam urlop. Czy ten urlop można wykorzystać w późniejszym czasie? Jestem na 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Pracodawca sam wyznaczył mi urlop +- 1 dzień. Proszę o informację i podstawę prawną. ...
Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...

Wyszukiwarka