Świadczenia finansowe dla chorych na raka.

Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy.
anonim cytuj
11-08-2023
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem ,to zależy od przebiegu choroby ,bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

anonim cytuj
11-08-2023
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem ,to zależy od przebiegu choroby ,bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

U mnie jest taka sytuacja że ja muszę iść na operację usunięcia tarczycy bo wykryto nowotwór złośliwy.

anonim cytuj
11-08-2023
To wtedy po operacji udać się do lekarza z papierami wszystkim, te które orzekają raka i pooperacyjne. Wtedy do orzecznictwa niezdolności do pracy, złożyć tam papiery i odbędzie się komisja ,która stwierdzi ,że jest Pani niezdolna do Pracy i starać się o rentę.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy.

Pacjent chory na nowotwór złośliwy ma prawo ubiegać się o różnego rodzaju świadczenia, w tym także o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Decydujące jest tu jednak stwierdzenie stopnia niezdolności do pracy przez lekarza orzecznika. Aby móc ubiegać się o takie świadczenie, konieczne jest:

uzyskanie odpowiedniego orzeczenia o stopniu niezdolności do pracy,
spełnienie wymogów ubezpieczeniowych (czyli opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne przez określony czas).
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem, to zależy od przebiegu choroby, bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

Niezdolność do pracy jest indywidualną kwestią i nie można jej oceniać na podstawie sytuacji innych osób. Choroba nowotworowa sama w sobie nie gwarantuje uzyskania renty, lecz istotne jest, w jaki sposób wpływa ona na zdolność pacjenta do podejmowania pracy.

U mnie jest taka sytuacja że ja muszę iść na operację usunięcia tarczycy bo wykryto nowotwór złośliwy.

Osoba, która przechodzi operację usunięcia tarczycy z powodu nowotworu, ma prawo ubiegać się o świadczenia związane z tym zabiegiem i dalszym leczeniem. Jednak decydujące w tej kwestii jest stwierdzenie stopnia niezdolności do pracy przez lekarza orzecznika.

To wtedy po operacji udać się do lekarza z papierami wszystkim, te które orzekają raka i pooperacyjne. Wtedy do orzecznictwa niezdolności do pracy, złożyć tam papiery i odbędzie się komisja, która stwierdzi, że jest Pani niezdolna do Pracy i starać się o rentę.

To prawidłowa ścieżka postępowania. Jeśli lekarz orzecznik stwierdzi niezdolność do pracy, wtedy można ubiegać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Aby uzyskać rentę, konieczne jest również spełnienie innych wymogów, takich jak odpowiedni okres opłacania składek na ubezpieczenie społeczne. Jeśli nie spełniasz tych wymogów, możesz ubiegać się o inne świadczenia, np. z tytułu rehabilitacji zawodowej lub z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...
Firma dostaje mandat 2000 zł. czy mogę tym mandatem obciążyć pracownika??
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?...
Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...

Wyszukiwarka