Świadczenia finansowe dla chorych na raka.

Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy.
anonim cytuj
11-08-2023
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem ,to zależy od przebiegu choroby ,bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

anonim cytuj
11-08-2023
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem ,to zależy od przebiegu choroby ,bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

U mnie jest taka sytuacja że ja muszę iść na operację usunięcia tarczycy bo wykryto nowotwór złośliwy.

anonim cytuj
11-08-2023
To wtedy po operacji udać się do lekarza z papierami wszystkim, te które orzekają raka i pooperacyjne. Wtedy do orzecznictwa niezdolności do pracy, złożyć tam papiery i odbędzie się komisja ,która stwierdzi ,że jest Pani niezdolna do Pracy i starać się o rentę.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy.

Pacjent chory na nowotwór złośliwy ma prawo ubiegać się o różnego rodzaju świadczenia, w tym także o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Decydujące jest tu jednak stwierdzenie stopnia niezdolności do pracy przez lekarza orzecznika. Aby móc ubiegać się o takie świadczenie, konieczne jest:

uzyskanie odpowiedniego orzeczenia o stopniu niezdolności do pracy,
spełnienie wymogów ubezpieczeniowych (czyli opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne przez określony czas).
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem, to zależy od przebiegu choroby, bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

Niezdolność do pracy jest indywidualną kwestią i nie można jej oceniać na podstawie sytuacji innych osób. Choroba nowotworowa sama w sobie nie gwarantuje uzyskania renty, lecz istotne jest, w jaki sposób wpływa ona na zdolność pacjenta do podejmowania pracy.

U mnie jest taka sytuacja że ja muszę iść na operację usunięcia tarczycy bo wykryto nowotwór złośliwy.

Osoba, która przechodzi operację usunięcia tarczycy z powodu nowotworu, ma prawo ubiegać się o świadczenia związane z tym zabiegiem i dalszym leczeniem. Jednak decydujące w tej kwestii jest stwierdzenie stopnia niezdolności do pracy przez lekarza orzecznika.

To wtedy po operacji udać się do lekarza z papierami wszystkim, te które orzekają raka i pooperacyjne. Wtedy do orzecznictwa niezdolności do pracy, złożyć tam papiery i odbędzie się komisja, która stwierdzi, że jest Pani niezdolna do Pracy i starać się o rentę.

To prawidłowa ścieżka postępowania. Jeśli lekarz orzecznik stwierdzi niezdolność do pracy, wtedy można ubiegać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Aby uzyskać rentę, konieczne jest również spełnienie innych wymogów, takich jak odpowiedni okres opłacania składek na ubezpieczenie społeczne. Jeśli nie spełniasz tych wymogów, możesz ubiegać się o inne świadczenia, np. z tytułu rehabilitacji zawodowej lub z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Doręczenie pozwanemu nakazu zapłaty.
Dzień dobry, co zrobić w sytuacji kiedy komornik nie był w stanie dostarczyć pozwu i nakazu zapłaty do dłużnika? Nie potrafił znaleźć adresu przez inne instytucje. Sąd zawiesił postępowanie z powodu niemożności dostarczenia nakazu zapłaty i powiadomienia dłużnika. Czy to już koniec? Czy warto wnosić zażalenie?...
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc. Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...
Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?
Pytanie brzmi: Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko? Moja sytuacja: Umowa o pracę na czas nieokreślony Sytuacja żony: Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy m...
Wyrok bez uzasadnienia.
Moja sprawa została rozpatrzona na posiedzeniu niejawnym. Dostałem informację jedynie o wyroku. Aby dostać uzasadnienie, muszę wysłać pismo. Pytanie: kto to w ogóle wymyślił? Dlaczego?...

Wyszukiwarka