Świadczenia finansowe dla chorych na raka.

Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy.
anonim cytuj
11-08-2023
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem ,to zależy od przebiegu choroby ,bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

anonim cytuj
11-08-2023
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem ,to zależy od przebiegu choroby ,bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

U mnie jest taka sytuacja że ja muszę iść na operację usunięcia tarczycy bo wykryto nowotwór złośliwy.

anonim cytuj
11-08-2023
To wtedy po operacji udać się do lekarza z papierami wszystkim, te które orzekają raka i pooperacyjne. Wtedy do orzecznictwa niezdolności do pracy, złożyć tam papiery i odbędzie się komisja ,która stwierdzi ,że jest Pani niezdolna do Pracy i starać się o rentę.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy.

Pacjent chory na nowotwór złośliwy ma prawo ubiegać się o różnego rodzaju świadczenia, w tym także o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Decydujące jest tu jednak stwierdzenie stopnia niezdolności do pracy przez lekarza orzecznika. Aby móc ubiegać się o takie świadczenie, konieczne jest:

uzyskanie odpowiedniego orzeczenia o stopniu niezdolności do pracy,
spełnienie wymogów ubezpieczeniowych (czyli opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne przez określony czas).
A czy masz niezdolność do pracy? U mnie w pracy kierowniczka pracuje z nowotworem, to zależy od przebiegu choroby, bo skoro ci żaden urząd nie przyznał to chyba jesteś zdatna do pracy. tak to nie jest wyrok a tylko zależy od człowieka jakie masz chęci i do życia i do pracy.

Niezdolność do pracy jest indywidualną kwestią i nie można jej oceniać na podstawie sytuacji innych osób. Choroba nowotworowa sama w sobie nie gwarantuje uzyskania renty, lecz istotne jest, w jaki sposób wpływa ona na zdolność pacjenta do podejmowania pracy.

U mnie jest taka sytuacja że ja muszę iść na operację usunięcia tarczycy bo wykryto nowotwór złośliwy.

Osoba, która przechodzi operację usunięcia tarczycy z powodu nowotworu, ma prawo ubiegać się o świadczenia związane z tym zabiegiem i dalszym leczeniem. Jednak decydujące w tej kwestii jest stwierdzenie stopnia niezdolności do pracy przez lekarza orzecznika.

To wtedy po operacji udać się do lekarza z papierami wszystkim, te które orzekają raka i pooperacyjne. Wtedy do orzecznictwa niezdolności do pracy, złożyć tam papiery i odbędzie się komisja, która stwierdzi, że jest Pani niezdolna do Pracy i starać się o rentę.

To prawidłowa ścieżka postępowania. Jeśli lekarz orzecznik stwierdzi niezdolność do pracy, wtedy można ubiegać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Aby uzyskać rentę, konieczne jest również spełnienie innych wymogów, takich jak odpowiedni okres opłacania składek na ubezpieczenie społeczne. Jeśli nie spełniasz tych wymogów, możesz ubiegać się o inne świadczenia, np. z tytułu rehabilitacji zawodowej lub z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie alimentacyjne.
Ojciec dziecka ma zaległość alimentów 28 miesięcy zgłosiłam do prokuratury przestępstwo niealimentacji. W czasie postępowania ojciec zapłacił za dwa bieżące miesiące, na poczet zaległości żadnej wpłaty. W zeznaniach ojciec potwierdza ze zarabia 10 razy tyle co rata alimentów. Prokuratura dziś umorzyła postepowanie. Miał ktoś podobnie? Jakieś rady? Oczywiście będę się odwoływać....
testament
Witam macocha pokazała mi testament ojca w którym rzekomo po śmierci mojego taty stała się właścicielką wszystkiego co zostawił i tu mam wątpliwości gdyż ojciec wielokrotnie mówił mi że zmienił testament dodatkowo macocha nie odczytuje tego testamentu gdyż twierdzi że skoro jest jedyną spadkobierczynią to nie musi tego robić i nie zrobi gdyż musiała by opłacić podatek od wzbogacenia i twierdzi że po pięciu latach nie będzie musiała takowego podat...
Zmiana godzin a wolne
Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ? ...
Postępowanie w sprawie w trybie nieprocesowym.
Mam pytanie. Czy na sprawie bez mojej obecności mogą mi zabrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie ? Postępowanie w sprawie prowadzone jest z urzędu w trybie nieprocesowym. O co tu chodzi?...

Wyszukiwarka