Odroczenie kary

Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
03-06-2024
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi

Tak, istnieje możliwość złożenia wniosku o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności ze względu na wyjątkowe okoliczności, takie jak konieczność utrzymania rodziny i prowadzenie działalności gospodarczej. Zgodnie z art. 151 § 1 Kodeksu karnego wykonawczego, sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do jednego roku, jeżeli natychmiastowe jej wykonanie pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki.

W Twoim przypadku należy złożyć wniosek do sądu wykonawczego, w którym:

Opiszesz swoją sytuację zawodową i rodzinną,
Wskażesz, że jesteś głównym żywicielem rodziny i prowadzisz firmę,
Przedstawisz dowody potwierdzające te okoliczności, np. zaświadczenia o zatrudnieniu, dochodach, liczbie osób na utrzymaniu.
Jeżeli chodzi o wpływ dozoru elektronicznego na odroczenie wykonania kary, to fakt, że przebywasz obecnie na dozorze, nie powinien sam w sobie przeszkodzić w uzyskaniu odroczenia. Istotne będą okoliczności dotyczące Twojej sytuacji życiowej i rodzinnej oraz argumentacja przedstawiona we wniosku.

Podsumowując, masz szansę na odroczenie wykonania kary ze względu na pracę i utrzymanie rodziny, o ile przedstawisz odpowiednie uzasadnienie i dowody.

anonim cytuj
20-06-2024
Czy w trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary mogę nadal przebywać na wolności, czy muszę odbywać karę? Jak długo może trwać rozpatrywanie takiego wniosku przez sąd?

anonim cytuj
20-06-2024
Czy w trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary mogę nadal przebywać na wolności, czy muszę odbywać karę? Jak długo może trwać rozpatrywanie takiego wniosku przez sąd?

W trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary, zazwyczaj możesz przebywać na wolności. Sąd rozpatrując wniosek, bierze pod uwagę aktualne okoliczności i jeżeli nie stwarzasz ryzyka ucieczki ani nie popełniasz nowych przestępstw, nie powinno być konieczności natychmiastowego odbycia kary.

Czas rozpatrywania wniosku o odroczenie kary zależy od obciążenia sądu i konkretnych okoliczności sprawy. Zgodnie z art. 151 § 2 Kodeksu karnego wykonawczego, sąd powinien rozpatrzyć wniosek niezwłocznie. Jednakże w praktyce może to zająć od kilku tygodni do kilku miesięcy. Aby przyspieszyć proces, warto dołączyć do wniosku wszelkie niezbędne dokumenty i dowody, które mogą pomóc w podjęciu decyzji.

Podsumowując, możesz przebywać na wolności podczas oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary, a czas rozpatrywania wniosku może się różnić w zależności od wielu czynników, jednak sąd powinien zrobić to niezwłocznie.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?...
Długi po zmarłym.
Mój tata zmarł wczoraj w szpitalu. Właśnie znalazłem w Jego telefonie smsy od dwóch banków, że zalega z płatnościami za raty kredytów. Oczywiście ani moja mama, ani ja i moje rodzeństwo nie mieliśmy o tym pojęcia i nie czerpaliśmy żadnych korzyści z tych środków, nie wydaliśmy ani grosza z tego bo po prostu o tym nie wiedzieliśmy. Co możemy z tym zrobić dalej ? Mieszkanie w którym żyli moi rodzice jest tylko mojej mamy....
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...

Wyszukiwarka