Odroczenie kary

Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
03-06-2024
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi

Tak, istnieje możliwość złożenia wniosku o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności ze względu na wyjątkowe okoliczności, takie jak konieczność utrzymania rodziny i prowadzenie działalności gospodarczej. Zgodnie z art. 151 § 1 Kodeksu karnego wykonawczego, sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do jednego roku, jeżeli natychmiastowe jej wykonanie pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki.

W Twoim przypadku należy złożyć wniosek do sądu wykonawczego, w którym:

Opiszesz swoją sytuację zawodową i rodzinną,
Wskażesz, że jesteś głównym żywicielem rodziny i prowadzisz firmę,
Przedstawisz dowody potwierdzające te okoliczności, np. zaświadczenia o zatrudnieniu, dochodach, liczbie osób na utrzymaniu.
Jeżeli chodzi o wpływ dozoru elektronicznego na odroczenie wykonania kary, to fakt, że przebywasz obecnie na dozorze, nie powinien sam w sobie przeszkodzić w uzyskaniu odroczenia. Istotne będą okoliczności dotyczące Twojej sytuacji życiowej i rodzinnej oraz argumentacja przedstawiona we wniosku.

Podsumowując, masz szansę na odroczenie wykonania kary ze względu na pracę i utrzymanie rodziny, o ile przedstawisz odpowiednie uzasadnienie i dowody.

anonim cytuj
20-06-2024
Czy w trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary mogę nadal przebywać na wolności, czy muszę odbywać karę? Jak długo może trwać rozpatrywanie takiego wniosku przez sąd?

anonim cytuj
20-06-2024
Czy w trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary mogę nadal przebywać na wolności, czy muszę odbywać karę? Jak długo może trwać rozpatrywanie takiego wniosku przez sąd?

W trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary, zazwyczaj możesz przebywać na wolności. Sąd rozpatrując wniosek, bierze pod uwagę aktualne okoliczności i jeżeli nie stwarzasz ryzyka ucieczki ani nie popełniasz nowych przestępstw, nie powinno być konieczności natychmiastowego odbycia kary.

Czas rozpatrywania wniosku o odroczenie kary zależy od obciążenia sądu i konkretnych okoliczności sprawy. Zgodnie z art. 151 § 2 Kodeksu karnego wykonawczego, sąd powinien rozpatrzyć wniosek niezwłocznie. Jednakże w praktyce może to zająć od kilku tygodni do kilku miesięcy. Aby przyspieszyć proces, warto dołączyć do wniosku wszelkie niezbędne dokumenty i dowody, które mogą pomóc w podjęciu decyzji.

Podsumowując, możesz przebywać na wolności podczas oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary, a czas rozpatrywania wniosku może się różnić w zależności od wielu czynników, jednak sąd powinien zrobić to niezwłocznie.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

monitoring przy domu
Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie ...
umowa słowna o alimenty
Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie) Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?...
Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy?
Dzień dobry. Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy? Czy mógł to zrobić, kiedy np. nie byłam jeszcze pełnoletnia? Czy jest gdzieś jakiś rejestr, gdzie mogłabym sprawdzić, czy jestem właścicielką jakiejkolwiek nieruchomości?...
Czy radca prawny sporządzając pozew do sądu powinien udostepnic go osobie, którą reprezentuje?
Witam. Proszę o pomoc... Czy radca prawny sporządzając pozew do sądu powinien udostepnic go osobie, którą reprezentuje przed złożeniem dokumentu w sądzie czy nie ma takiego obowiązku z powodu ochrony praw autorskich?...

Wyszukiwarka