Odroczenie kary

Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
03-06-2024
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi

Tak, istnieje możliwość złożenia wniosku o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności ze względu na wyjątkowe okoliczności, takie jak konieczność utrzymania rodziny i prowadzenie działalności gospodarczej. Zgodnie z art. 151 § 1 Kodeksu karnego wykonawczego, sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do jednego roku, jeżeli natychmiastowe jej wykonanie pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki.

W Twoim przypadku należy złożyć wniosek do sądu wykonawczego, w którym:

Opiszesz swoją sytuację zawodową i rodzinną,
Wskażesz, że jesteś głównym żywicielem rodziny i prowadzisz firmę,
Przedstawisz dowody potwierdzające te okoliczności, np. zaświadczenia o zatrudnieniu, dochodach, liczbie osób na utrzymaniu.
Jeżeli chodzi o wpływ dozoru elektronicznego na odroczenie wykonania kary, to fakt, że przebywasz obecnie na dozorze, nie powinien sam w sobie przeszkodzić w uzyskaniu odroczenia. Istotne będą okoliczności dotyczące Twojej sytuacji życiowej i rodzinnej oraz argumentacja przedstawiona we wniosku.

Podsumowując, masz szansę na odroczenie wykonania kary ze względu na pracę i utrzymanie rodziny, o ile przedstawisz odpowiednie uzasadnienie i dowody.

anonim cytuj
20-06-2024
Czy w trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary mogę nadal przebywać na wolności, czy muszę odbywać karę? Jak długo może trwać rozpatrywanie takiego wniosku przez sąd?

anonim cytuj
20-06-2024
Czy w trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary mogę nadal przebywać na wolności, czy muszę odbywać karę? Jak długo może trwać rozpatrywanie takiego wniosku przez sąd?

W trakcie oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary, zazwyczaj możesz przebywać na wolności. Sąd rozpatrując wniosek, bierze pod uwagę aktualne okoliczności i jeżeli nie stwarzasz ryzyka ucieczki ani nie popełniasz nowych przestępstw, nie powinno być konieczności natychmiastowego odbycia kary.

Czas rozpatrywania wniosku o odroczenie kary zależy od obciążenia sądu i konkretnych okoliczności sprawy. Zgodnie z art. 151 § 2 Kodeksu karnego wykonawczego, sąd powinien rozpatrzyć wniosek niezwłocznie. Jednakże w praktyce może to zająć od kilku tygodni do kilku miesięcy. Aby przyspieszyć proces, warto dołączyć do wniosku wszelkie niezbędne dokumenty i dowody, które mogą pomóc w podjęciu decyzji.

Podsumowując, możesz przebywać na wolności podczas oczekiwania na decyzję sądu o odroczeniu kary, a czas rozpatrywania wniosku może się różnić w zależności od wielu czynników, jednak sąd powinien zrobić to niezwłocznie.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Sprawy spadkowe.
Właściciel gospodarstwa umarł dzisiaj, miał zapisany dom i ziemię po rodzicach (ojciec zmarł 16 lat temu, matka 3 lata temu), na koncie osoby zmarłej są duże pieniądze za sprzedaż ziemi, nikt do konta nie był upoważniony, zmarły ma 6 sióstr, czy siostry mogą się jakoś ubiegać o pieniądze na koncie? Siostry nie domagały się nigdy od brata żadnej spłaty. Chciały, aby to on wszystko dostał od rodziców, ponieważ z nimi mieszkał. Co dalej z domem?...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
Jak ograniczyć niepotrzebne wydatki starszej osobie?
Witajcie, sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest. W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l. Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie. Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...
Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??
Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie? ...

Wyszukiwarka