Dozór elektroniczny.

Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym. Za zostało mu półtora miesiąca do końca kary. Proszę mi odpowiedzieć.
anonim cytuj
14-08-2023
Jeśli dostanie zgodę wyjdzie i będzie miał określony czas na kontakt z Centrala SDE, gdzie zostanie poinformowany o terminie montażu nadajnika i urządzenia w domu. Nie wiem jak to jest po wyjściu ile będzie miał na to czasu. Bo jeśli jest się jeszcze na wolności i dostanie się zgodę na SDE to od opuszczenia sali sądowej jest 24 godziny na kontakt z Centrala SDE. I montują maksymalnie w ciągu 72 godzin. Nie wolno się spóźnić z tym telefonem nawet o minutę bo wtedy zgoda na SDE straci moc.

anonim cytuj
14-08-2023
Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym.

Zgodnie z polskim prawem, jeżeli sąd zadecyduje o zamianie kary pozbawienia wolności na dozór elektroniczny (SDE), osoba skazana będzie miała możliwość opuszczenia aresztu śledczego i odbywania reszty kary w domu z nadzorem urządzenia kontrolującego.

Jeśli dostanie zgodę wyjdzie i będzie miał określony czas na kontakt z Centrala SDE, gdzie zostanie poinformowany o terminie montażu nadajnika i urządzenia w domu. Nie wiem jak to jest po wyjściu ile będzie miał na to czasu. Bo jeśli jest się jeszcze na wolności i dostanie się zgodę na SDE to od opuszczenia sali sądowej jest 24 godziny na kontakt z Centrala SDE.

Osoby, które są w areszcie śledczym i dostają zgodę na SDE, również muszą kontaktować się z Centralą SDE w określonym terminie, który może różnić się w zależności od konkretnego przypadku. Jednak istotne jest, by nie opóźniać się z tym kontaktem, ponieważ brak terminowego kontaktu z Centralą SDE może skutkować utratą możliwości odbywania kary pod dozorem elektronicznym. Dlatego warto dokładnie zwrócić uwagę na wszelkie terminy podane przez sąd oraz Centralę SDE.

W praktyce, po uzyskaniu zgody na SDE, Centrala SDE jest informowana przez sąd o decyzji i powinna sama się skontaktować z osobą skazaną w celu ustalenia szczegółów montażu urządzenia. Ale oczywiście zawsze warto samemu działać aktywnie i dopytywać o wszelkie niejasności.

Podsumowując, jeżeli mąż otrzyma zgodę na SDE, będzie miał prawo opuścić areszt i dalszą karę odbywać w domu. Ważne jest jednak, aby ściśle przestrzegać terminów i instrukcji udzielonych przez sąd i Centralę SDE, by nie utracić tego przywileju.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli mąż nie będzie w stanie odebrać telefonu od Centrali SDE, bo będzie w pracy lub coś? Czy to mogą być jakieś problemy? Bo nie chcę, żeby przez jakiś głupi przypadek stracił tę szansę na SDE. Proszę mi odpowiedzieć.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli nie mamy stacjonarnego telefonu w domu? Czy jest konieczność posiadania takiego, żeby montować to urządzenie SDE? I co w przypadku, gdybyśmy w trakcie tego dozoru musieli zmienić miejsce zamieszkania? Czy to komplikuje cały proces? Proszę o informacje.

anonim cytuj
14-08-2023
Nieodpowiedzenie na telefon od Centrali SDE może prowadzić do problemów, zwłaszcza jeśli ostatecznie nie dojdzie do kontaktu w wymaganym czasie. Zgodnie z przepisami, osoba skazana na dozór elektroniczny powinna bez zbędnej zwłoki nawiązać kontakt z Centralą. Najbezpieczniej będzie upewnić się, że mąż podał Centrali SDE wszelkie dostępne numery kontaktowe oraz że jest dostępny w określonym czasie, który został podany przez sąd.

Odpowiedź na Post 5:
Nie ma wymogu posiadania telefonu stacjonarnego w domu w celu montażu urządzenia SDE. W praktyce, urządzenia dozoru elektronicznego są często niezależne od tradycyjnych linii telefonicznych. Jeśli chodzi o zmianę miejsca zamieszkania, w przypadku planowanej zmiany miejsca zamieszkania, Centrala SDE powinna zostać o tym poinformowana z odpowiednim wyprzedzeniem. Zmiana miejsca zamieszkania będzie wymagać ponownego montażu urządzenia w nowym miejscu, ale nie powinna skomplikować procesu dozoru, pod warunkiem że wszystkie procedury są właściwie przestrzegane.

anonim cytuj
14-08-2023
Pozytywne postanowienie sądu penitencjarnego o udzieleniu zezwolenia na odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego (SDE) skutkuje tym, że skazany przestaje odbywać karę pozbawienia wolności w zakładzie karnym i przechodzi do odbywania jej w warunkach wolnościowych, zgodnie z art. 43la § 1 Kodeksu karnego wykonawczego.

W przypadku gdy skazany przebywa w areszcie śledczym, sąd penitencjarny po wydaniu postanowienia przekazuje je do dyrektora jednostki penitencjarnej, a ten niezwłocznie zawiadamia Centralę Monitorowania Dozoru Elektronicznego. Następnie ustalany jest termin instalacji urządzeń monitorujących i skazany zostaje zwolniony z aresztu — nie wcześniej niż w dniu instalacji urządzeń (art. 43lb § 3 k.k.w.).

Skazany nie ma obowiązku samodzielnie kontaktować się z Centralą SDE. Całość postępowania koordynowana jest przez Centralę i służby penitencjarne. Brak telefonu stacjonarnego nie stanowi przeszkody, ponieważ system SDE oparty jest na technologii GSM lub dedykowanym urządzeniu z modemem mobilnym.

W razie zmiany miejsca zamieszkania, skazany zobowiązany jest do uzyskania uprzedniej zgody sądu penitencjarnego na zmianę miejsca odbywania kary (art. 43la § 6 k.k.w.). Bez takiej zgody każda samowolna zmiana miejsca pobytu jest traktowana jako naruszenie warunków dozoru i może skutkować uchyleniem zezwolenia (art. 43lc § 1 pkt 2 k.k.w.).

Podsumowując: po pozytywnym rozpoznaniu wniosku przez sąd, skazany opuszcza areszt śledczy, montowane są urządzenia monitorujące, a dalsza kara odbywana jest w systemie SDE, z zachowaniem ścisłych warunków określonych w decyzji sądu i przepisach k.k.w.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Ograniczenie praw rodzicielskich.
Czy podstawą do ograniczania praw ojca może być notoryczne (od kilku miesięcy) odwoływanie widzeń ojca z dzieckiem? Dodam, że ojciec bardzo nalegał na ustalenie kontaktów. Sprawa była zakończona ugodą, oboje zgodziliśmy się na bardzo częste kontakty. Jednak od razu po rozprawie zaczęły się kłopoty. Ojciec twierdzi, że musi pracować ( pracuje na pół etatu u ojca i zawsze może się zwolnić, bez problemu) żeby płacić podatki na cytat." darmozjad...
Apelacja
Ile czasu sąd ma na rozpatrzenie apelacji w 2023r ?...
Kara za niezawiadomienie policji o przestępstwie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...
Zgoda na ustawienie słupa elektrycznego na mojej działce.
Dzień dobry. Czy muszę wyrazić zgodę na ustawienie słup elektrycznego na mojej działce, co jeśli się nie zgodzę by przez moją działkę ciągnęli prąd do sąsiedniej działki, przez moją, czy jeśli się zgodzę należy mi się jakaś rekompensata, odszkodowanie?...

Wyszukiwarka