Dozór elektroniczny.

Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym. Za zostało mu półtora miesiąca do końca kary. Proszę mi odpowiedzieć.
anonim cytuj
14-08-2023
Jeśli dostanie zgodę wyjdzie i będzie miał określony czas na kontakt z Centrala SDE, gdzie zostanie poinformowany o terminie montażu nadajnika i urządzenia w domu. Nie wiem jak to jest po wyjściu ile będzie miał na to czasu. Bo jeśli jest się jeszcze na wolności i dostanie się zgodę na SDE to od opuszczenia sali sądowej jest 24 godziny na kontakt z Centrala SDE. I montują maksymalnie w ciągu 72 godzin. Nie wolno się spóźnić z tym telefonem nawet o minutę bo wtedy zgoda na SDE straci moc.

anonim cytuj
14-08-2023
Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym.

Zgodnie z polskim prawem, jeżeli sąd zadecyduje o zamianie kary pozbawienia wolności na dozór elektroniczny (SDE), osoba skazana będzie miała możliwość opuszczenia aresztu śledczego i odbywania reszty kary w domu z nadzorem urządzenia kontrolującego.

Jeśli dostanie zgodę wyjdzie i będzie miał określony czas na kontakt z Centrala SDE, gdzie zostanie poinformowany o terminie montażu nadajnika i urządzenia w domu. Nie wiem jak to jest po wyjściu ile będzie miał na to czasu. Bo jeśli jest się jeszcze na wolności i dostanie się zgodę na SDE to od opuszczenia sali sądowej jest 24 godziny na kontakt z Centrala SDE.

Osoby, które są w areszcie śledczym i dostają zgodę na SDE, również muszą kontaktować się z Centralą SDE w określonym terminie, który może różnić się w zależności od konkretnego przypadku. Jednak istotne jest, by nie opóźniać się z tym kontaktem, ponieważ brak terminowego kontaktu z Centralą SDE może skutkować utratą możliwości odbywania kary pod dozorem elektronicznym. Dlatego warto dokładnie zwrócić uwagę na wszelkie terminy podane przez sąd oraz Centralę SDE.

W praktyce, po uzyskaniu zgody na SDE, Centrala SDE jest informowana przez sąd o decyzji i powinna sama się skontaktować z osobą skazaną w celu ustalenia szczegółów montażu urządzenia. Ale oczywiście zawsze warto samemu działać aktywnie i dopytywać o wszelkie niejasności.

Podsumowując, jeżeli mąż otrzyma zgodę na SDE, będzie miał prawo opuścić areszt i dalszą karę odbywać w domu. Ważne jest jednak, aby ściśle przestrzegać terminów i instrukcji udzielonych przez sąd i Centralę SDE, by nie utracić tego przywileju.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli mąż nie będzie w stanie odebrać telefonu od Centrali SDE, bo będzie w pracy lub coś? Czy to mogą być jakieś problemy? Bo nie chcę, żeby przez jakiś głupi przypadek stracił tę szansę na SDE. Proszę mi odpowiedzieć.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli nie mamy stacjonarnego telefonu w domu? Czy jest konieczność posiadania takiego, żeby montować to urządzenie SDE? I co w przypadku, gdybyśmy w trakcie tego dozoru musieli zmienić miejsce zamieszkania? Czy to komplikuje cały proces? Proszę o informacje.

anonim cytuj
14-08-2023
Nieodpowiedzenie na telefon od Centrali SDE może prowadzić do problemów, zwłaszcza jeśli ostatecznie nie dojdzie do kontaktu w wymaganym czasie. Zgodnie z przepisami, osoba skazana na dozór elektroniczny powinna bez zbędnej zwłoki nawiązać kontakt z Centralą. Najbezpieczniej będzie upewnić się, że mąż podał Centrali SDE wszelkie dostępne numery kontaktowe oraz że jest dostępny w określonym czasie, który został podany przez sąd.

Odpowiedź na Post 5:
Nie ma wymogu posiadania telefonu stacjonarnego w domu w celu montażu urządzenia SDE. W praktyce, urządzenia dozoru elektronicznego są często niezależne od tradycyjnych linii telefonicznych. Jeśli chodzi o zmianę miejsca zamieszkania, w przypadku planowanej zmiany miejsca zamieszkania, Centrala SDE powinna zostać o tym poinformowana z odpowiednim wyprzedzeniem. Zmiana miejsca zamieszkania będzie wymagać ponownego montażu urządzenia w nowym miejscu, ale nie powinna skomplikować procesu dozoru, pod warunkiem że wszystkie procedury są właściwie przestrzegane.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Błąd w akcie dziedziczenia.
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania. Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Nadanie klauzuli wykonalności.
Czy po rozwodzie postanowienie w sprawie alimentów z klauzulą przychodzi z automatu, czy trzeba wystąpić do sądu o taki dokument? Czekam już ponad 1,5 m-ca i nic nie otrzymałam. Na portalu informacyjnym też nie ma żadnej informacji....
Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US
Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców. I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie...

Wyszukiwarka