Dozór elektroniczny.

Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym. Za zostało mu półtora miesiąca do końca kary. Proszę mi odpowiedzieć.
anonim cytuj
14-08-2023
Jeśli dostanie zgodę wyjdzie i będzie miał określony czas na kontakt z Centrala SDE, gdzie zostanie poinformowany o terminie montażu nadajnika i urządzenia w domu. Nie wiem jak to jest po wyjściu ile będzie miał na to czasu. Bo jeśli jest się jeszcze na wolności i dostanie się zgodę na SDE to od opuszczenia sali sądowej jest 24 godziny na kontakt z Centrala SDE. I montują maksymalnie w ciągu 72 godzin. Nie wolno się spóźnić z tym telefonem nawet o minutę bo wtedy zgoda na SDE straci moc.

anonim cytuj
14-08-2023
Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym.

Zgodnie z polskim prawem, jeżeli sąd zadecyduje o zamianie kary pozbawienia wolności na dozór elektroniczny (SDE), osoba skazana będzie miała możliwość opuszczenia aresztu śledczego i odbywania reszty kary w domu z nadzorem urządzenia kontrolującego.

Jeśli dostanie zgodę wyjdzie i będzie miał określony czas na kontakt z Centrala SDE, gdzie zostanie poinformowany o terminie montażu nadajnika i urządzenia w domu. Nie wiem jak to jest po wyjściu ile będzie miał na to czasu. Bo jeśli jest się jeszcze na wolności i dostanie się zgodę na SDE to od opuszczenia sali sądowej jest 24 godziny na kontakt z Centrala SDE.

Osoby, które są w areszcie śledczym i dostają zgodę na SDE, również muszą kontaktować się z Centralą SDE w określonym terminie, który może różnić się w zależności od konkretnego przypadku. Jednak istotne jest, by nie opóźniać się z tym kontaktem, ponieważ brak terminowego kontaktu z Centralą SDE może skutkować utratą możliwości odbywania kary pod dozorem elektronicznym. Dlatego warto dokładnie zwrócić uwagę na wszelkie terminy podane przez sąd oraz Centralę SDE.

W praktyce, po uzyskaniu zgody na SDE, Centrala SDE jest informowana przez sąd o decyzji i powinna sama się skontaktować z osobą skazaną w celu ustalenia szczegółów montażu urządzenia. Ale oczywiście zawsze warto samemu działać aktywnie i dopytywać o wszelkie niejasności.

Podsumowując, jeżeli mąż otrzyma zgodę na SDE, będzie miał prawo opuścić areszt i dalszą karę odbywać w domu. Ważne jest jednak, aby ściśle przestrzegać terminów i instrukcji udzielonych przez sąd i Centralę SDE, by nie utracić tego przywileju.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli mąż nie będzie w stanie odebrać telefonu od Centrali SDE, bo będzie w pracy lub coś? Czy to mogą być jakieś problemy? Bo nie chcę, żeby przez jakiś głupi przypadek stracił tę szansę na SDE. Proszę mi odpowiedzieć.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli nie mamy stacjonarnego telefonu w domu? Czy jest konieczność posiadania takiego, żeby montować to urządzenie SDE? I co w przypadku, gdybyśmy w trakcie tego dozoru musieli zmienić miejsce zamieszkania? Czy to komplikuje cały proces? Proszę o informacje.

anonim cytuj
14-08-2023
Nieodpowiedzenie na telefon od Centrali SDE może prowadzić do problemów, zwłaszcza jeśli ostatecznie nie dojdzie do kontaktu w wymaganym czasie. Zgodnie z przepisami, osoba skazana na dozór elektroniczny powinna bez zbędnej zwłoki nawiązać kontakt z Centralą. Najbezpieczniej będzie upewnić się, że mąż podał Centrali SDE wszelkie dostępne numery kontaktowe oraz że jest dostępny w określonym czasie, który został podany przez sąd.

Odpowiedź na Post 5:
Nie ma wymogu posiadania telefonu stacjonarnego w domu w celu montażu urządzenia SDE. W praktyce, urządzenia dozoru elektronicznego są często niezależne od tradycyjnych linii telefonicznych. Jeśli chodzi o zmianę miejsca zamieszkania, w przypadku planowanej zmiany miejsca zamieszkania, Centrala SDE powinna zostać o tym poinformowana z odpowiednim wyprzedzeniem. Zmiana miejsca zamieszkania będzie wymagać ponownego montażu urządzenia w nowym miejscu, ale nie powinna skomplikować procesu dozoru, pod warunkiem że wszystkie procedury są właściwie przestrzegane.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajecia komorniczego, wypłata a bank
Mam pytanie. Posiadam konto w alior banku, mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego dnia miesiąca jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi? Dodam że Kwotę wolną od zajecia komorniczego mam wykorzy...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Wraz z mężem mamy mieszkanie które jest naszą wspólną własnością. W księdze wieczystej pojawił się wpis za mój dług, mąż nie ma z tym nic wspólnego. Czy ja mogę znieść moja własność ? Czy mogę dokonać darowizny na rzecz dziecka lub męża ?...
Zwolnienie dyscyplinarne podczas urlopu macierzyńskiego.
Dzień dobry, czy podczas zwolnienia lekarskiego w ciąży/ urlopu macierzyńskiego można wręczyć dyscyplinarne zwolnienie kobiecie, związane jest to ze świadomym plagiatem poczynionym przez tą kobietę i naruszeniem dóbr firmy, które wyszły po czasie i firma zatrudniająca będzie pociągnięta do odpowiedzialności?...
Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??
Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie? ...

Wyszukiwarka