Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi na wolność. Bo on jest w tym momencie w areszcie śledczym.
Zgodnie z polskim prawem, jeżeli sąd zadecyduje o zamianie kary pozbawienia wolności na dozór elektroniczny (SDE), osoba skazana będzie miała możliwość opuszczenia aresztu śledczego i odbywania reszty kary w domu z nadzorem urządzenia kontrolującego.
Jeśli dostanie zgodę wyjdzie i będzie miał określony czas na kontakt z Centrala SDE, gdzie zostanie poinformowany o terminie montażu nadajnika i urządzenia w domu. Nie wiem jak to jest po wyjściu ile będzie miał na to czasu. Bo jeśli jest się jeszcze na wolności i dostanie się zgodę na SDE to od opuszczenia sali sądowej jest 24 godziny na kontakt z Centrala SDE.
Osoby, które są w areszcie śledczym i dostają zgodę na SDE, również muszą kontaktować się z Centralą SDE w określonym terminie, który może różnić się w zależności od konkretnego przypadku. Jednak istotne jest, by nie opóźniać się z tym kontaktem, ponieważ brak terminowego kontaktu z Centralą SDE może skutkować utratą możliwości odbywania kary pod dozorem elektronicznym. Dlatego warto dokładnie zwrócić uwagę na wszelkie terminy podane przez sąd oraz Centralę SDE.
W praktyce, po uzyskaniu zgody na SDE, Centrala SDE jest informowana przez sąd o decyzji i powinna sama się skontaktować z osobą skazaną w celu ustalenia szczegółów montażu urządzenia. Ale oczywiście zawsze warto samemu działać aktywnie i dopytywać o wszelkie niejasności.
Podsumowując, jeżeli mąż otrzyma zgodę na SDE, będzie miał prawo opuścić areszt i dalszą karę odbywać w domu. Ważne jest jednak, aby ściśle przestrzegać terminów i instrukcji udzielonych przez sąd i Centralę SDE, by nie utracić tego przywileju.