Alimenty na dorosłe dziecko.

Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia.
Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat.
Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto.
Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo.
Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze.
Od jakiegoś czasu zerwało ze mną kontakt.
Nie znam numeru konta dziecka
Gdy zaczęło drugie studia dzienne to czy musze dalej płacić ?
Czy mogę przy pomocy tytułu przelewu sprawić żeby przekazywała pieniądze dziecku ?
Czy mogę zmienić i płacić zamiast na konto mamie to jej przekazem pocztowym ?
Czy mogę jakoś się tego dowiedzieć czy mama daje jej pieniądze?
Czy mogę to jakoś sprawdzić ?
anonim cytuj
05-03-2024
Był wyrok w sprawie alimentów?

anonim cytuj
05-03-2024
Tak był, ale dość dawno.

anonim cytuj
05-03-2024
Ukończenie studiów co do zasady oznacza usamodzielnienie (chyba, że masz na myśli dzienne studia magisterskie po licencjacie lub inżynierze)
Złóż pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
05-03-2024
Zaczęło studia po inżynierze. Uważasz że jak studiuje dalej dzienne to składać wniosek o uchylenie ?

anonim cytuj
05-03-2024

Sugerowane Tematy

Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Zobowiązanie do dopłaty.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia. I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego. ...
Czy można dopisać kogoś do aktu notarialnego jeżeli nie jest się małżeństwem?
Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie skorzystaliśmy z pomocy doradcy kredytowego. Przeanalizował naszą sytuację i stwierdził że najkorzystniej będzie dla nas jeśli kredyt będzie tylko na mojego partnera. Teraz mieszkanie jest już kupione w akcie notarialnym widnieje tylko mój partner. Chciałabym jednak być dopisana do tego aktu notarialnego. Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i s...

Wyszukiwarka