Wymuszanie spłaty chwilówki

Witam.
Czy nagranie rozmowy z pozyczkodawcą, gdzie wymusza spłatę chwilówki jest podstawą do wytoczenia sprawy o bezprawne wymuszenie?
anonim cytuj
17-11-2020
Ale o jakim wymuszeniu mowa? Zawarł Pan umowę? Termin na spłatę minął?

anonim cytuj
17-11-2020
Chodzi o wywieranie nacisku podczas rozmowy telefonicznej. Interesuje mnie czy pożyczkodawca ma do tego prawo.
Jakie znaczenie ma to czy jest po terminie spłaty?

anonim cytuj
17-11-2020
Powiem tak forma windykacja ma prawo mówić o sankcjach takich jak np skierowanie sprawy do Sądu wpis do krd itp.
Pan pisze o wymuszeniu. Jeśli była umowa zawarta a pożyczkodawca dochodzi zwrotu środków to trudno mówić o wymuszeniu.

anonim cytuj
17-11-2020
Zgadzam się co do dochodzenia zwrotu. Mam tu na myśli wymuszanie czyli kładzenie nacisku. Ogólnie interesuje mnie czy może to robić osoba dochodząca zwrotu.

anonim cytuj
17-11-2020
Ale konkretnie jakie zarzuty pan do niego ma? Co to znaczy wymuszenie wg pana? Pożyczkodawca ma prawo żądać zwrotu pożyczki, zwłaszcza gdy jest już po dacie jej oddania.

anonim cytuj
17-11-2020
Mogę wywnioskować z tej regułki "ma prawo dochodzić" że nie krępują tu żadne ograniczenia co do sposobu w jaki pożyczkodawca postanowi działać w celu ww dochodzenia

anonim cytuj
17-11-2020
w jaki sposób konkretnie został wywarty nacisk?

anonim cytuj
17-11-2020
czy mógłby Pan sprecyzować, jakie słowa ma Pan na myśli mówiąc o wymuszaniu?

anonim cytuj
17-11-2020
Chciałem się dowiedzieć czegoś konkretnego na temat tego czy prawo reguluje to w jakiś sposób. Jeśli nie to koniec tematu.

anonim cytuj
17-11-2020
Tak ma prawo do wywierania nacisku, nie ma prawa używać gróźb karalnych jeżeli o to chodzi

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Operator upomina si o spłacony dług
Miałem trzy abonamenty w plus, wszystkie trzy zostały sprzedane firmom windykacyjnym. Spłaciłem je tam i na moją prośbę wysłaly one powiadomienie do plusa że wszystko zostało spłacone. Mimo to plus wciąż zarzeka się że u nich widnieje informacja o zaległościach. Co mogę jeszcze zrobić skoro do operatora nie dociera że wszystko jest uregulowane w firmie której dług sprzedali?...
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?...
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...

Wyszukiwarka