Wymuszanie spłaty chwilówki

Witam.
Czy nagranie rozmowy z pozyczkodawcą, gdzie wymusza spłatę chwilówki jest podstawą do wytoczenia sprawy o bezprawne wymuszenie?
anonim cytuj
17-11-2020
Ale o jakim wymuszeniu mowa? Zawarł Pan umowę? Termin na spłatę minął?

anonim cytuj
17-11-2020
Chodzi o wywieranie nacisku podczas rozmowy telefonicznej. Interesuje mnie czy pożyczkodawca ma do tego prawo.
Jakie znaczenie ma to czy jest po terminie spłaty?

anonim cytuj
17-11-2020
Powiem tak forma windykacja ma prawo mówić o sankcjach takich jak np skierowanie sprawy do Sądu wpis do krd itp.
Pan pisze o wymuszeniu. Jeśli była umowa zawarta a pożyczkodawca dochodzi zwrotu środków to trudno mówić o wymuszeniu.

anonim cytuj
17-11-2020
Zgadzam się co do dochodzenia zwrotu. Mam tu na myśli wymuszanie czyli kładzenie nacisku. Ogólnie interesuje mnie czy może to robić osoba dochodząca zwrotu.

anonim cytuj
17-11-2020
Ale konkretnie jakie zarzuty pan do niego ma? Co to znaczy wymuszenie wg pana? Pożyczkodawca ma prawo żądać zwrotu pożyczki, zwłaszcza gdy jest już po dacie jej oddania.

anonim cytuj
17-11-2020
Mogę wywnioskować z tej regułki "ma prawo dochodzić" że nie krępują tu żadne ograniczenia co do sposobu w jaki pożyczkodawca postanowi działać w celu ww dochodzenia

anonim cytuj
17-11-2020
w jaki sposób konkretnie został wywarty nacisk?

anonim cytuj
17-11-2020
czy mógłby Pan sprecyzować, jakie słowa ma Pan na myśli mówiąc o wymuszaniu?

anonim cytuj
17-11-2020
Chciałem się dowiedzieć czegoś konkretnego na temat tego czy prawo reguluje to w jakiś sposób. Jeśli nie to koniec tematu.

anonim cytuj
17-11-2020
Tak ma prawo do wywierania nacisku, nie ma prawa używać gróźb karalnych jeżeli o to chodzi

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy można zrezygnować z funduszu remontowego?
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...
brak wpisu w ksiegach wieczystych
witajcie . odziedziczylam po mamie czesc gospodarstwa rolnego jednak nie byla wpisana w ksiegi wieczyste . zlozylam do sadu wniosek o wpisanie wspolwlascicieli do ks jednak zostal oddalony wlasnie ze wzgledu na to ze nie byla tam wpisana mama jedynie ojciec . mieli wspolnote majatkowa - dziadkowie oddali im gospodarstwo w zamian za emeryture z krus tzw przekazanie gospodarstwa rolnego wiec pomimo ze w ksiegach widnial tylko ojciec pol nalezalo d...
Zwrot kaucji.
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Zasiłek macierzyński.
Witam. Może ktoś się orientuje czy ZUS wypłaci córce zasiłek macierzyński. Sprawa wygląda następująco: Córka czekała aż się zwolni miejsce w wymarzonej pracy. Podczas oczekiwania zaszła w ciążę I wtedy dostała telefon że miejsce się zwolniło i żeby przyszła podpisać umowę. Tak też zrobiła. Pracuje nadal....

Wyszukiwarka