Wymuszanie spłaty chwilówki

Witam.
Czy nagranie rozmowy z pozyczkodawcą, gdzie wymusza spłatę chwilówki jest podstawą do wytoczenia sprawy o bezprawne wymuszenie?
anonim cytuj
17-11-2020
Ale o jakim wymuszeniu mowa? Zawarł Pan umowę? Termin na spłatę minął?

anonim cytuj
17-11-2020
Chodzi o wywieranie nacisku podczas rozmowy telefonicznej. Interesuje mnie czy pożyczkodawca ma do tego prawo.
Jakie znaczenie ma to czy jest po terminie spłaty?

anonim cytuj
17-11-2020
Powiem tak forma windykacja ma prawo mówić o sankcjach takich jak np skierowanie sprawy do Sądu wpis do krd itp.
Pan pisze o wymuszeniu. Jeśli była umowa zawarta a pożyczkodawca dochodzi zwrotu środków to trudno mówić o wymuszeniu.

anonim cytuj
17-11-2020
Zgadzam się co do dochodzenia zwrotu. Mam tu na myśli wymuszanie czyli kładzenie nacisku. Ogólnie interesuje mnie czy może to robić osoba dochodząca zwrotu.

anonim cytuj
17-11-2020
Ale konkretnie jakie zarzuty pan do niego ma? Co to znaczy wymuszenie wg pana? Pożyczkodawca ma prawo żądać zwrotu pożyczki, zwłaszcza gdy jest już po dacie jej oddania.

anonim cytuj
17-11-2020
Mogę wywnioskować z tej regułki "ma prawo dochodzić" że nie krępują tu żadne ograniczenia co do sposobu w jaki pożyczkodawca postanowi działać w celu ww dochodzenia

anonim cytuj
17-11-2020
w jaki sposób konkretnie został wywarty nacisk?

anonim cytuj
17-11-2020
czy mógłby Pan sprecyzować, jakie słowa ma Pan na myśli mówiąc o wymuszaniu?

anonim cytuj
17-11-2020
Chciałem się dowiedzieć czegoś konkretnego na temat tego czy prawo reguluje to w jakiś sposób. Jeśli nie to koniec tematu.

anonim cytuj
17-11-2020
Tak ma prawo do wywierania nacisku, nie ma prawa używać gróźb karalnych jeżeli o to chodzi

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy notariusz może mnie oszukać?
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...
Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...
Sprzedaż samochodu
Witam, sprawa wygląda następująco. Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie. Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą. Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku? Proszę o pomoc. Dzięki....

Wyszukiwarka