Zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie.

Podpisałam umowę najmu mieszkania w którym był zapis, że jeżeli umowa zostanie wypowiedziana przed upływem roku to kaucja przepada. Umowę wypowiedziałam po pół roku najmu i właścicielka przesłała oświadczenie, że jeżeli udostępnię mieszkanie do oglądania potencjalnym najemcom i uda się jej kogoś znaleźć od razu na nasze miejsce, oraz lokal zostanie wyczyszczony i bez zniszczeń ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZWROTU KAUCJI. Te wszystkie przesłanki zostały spełnione, ale kaucja i tak nam przepadła ( całą kaucja w wysokości 2 tys złotych ), bo właścicielka zaczęła doszukiwać się brudu pomimo tego że mieszkanie zostało porządnie wysprzątane, stwierdziła, że może i by mi potrąciła 400 zł ale za to w jaki sposób z nią rozmawiam nie odda mi nic. Czy jest jakaś szansa na odzyskanie chociaż części kaucji? Podpisałam protokół zdawczo odbiorczy w którym były wyszczególnione podpunkty odnośnie tego rzekomego "brudu", właścicielka twierdzi, że jest zapis, że " istnieje możliwość zwrotu kaucji" czyli może oddać, może nie, zależy od jej dobrej woli.
anonim cytuj
02-02-2023
Prawda jest taka, że wynajmujący nie musiał godzić się na to, aby umowę rozwiązywać - dodatkowo wynajmujący zwrócił uwagę, że może tą kaucje zwróci - niemniej jednak nie jest to jego obowiązkiem. W aktualnej sytuacji nie ma możliwości zwrotu kaucji, a sam fakt, że wynajmujący powiedział, że to rozważy do niczego go tak naprawdę nie obliguje. Innymi słowy jeżeli nie jesteś w stanie dojść do porozumienia z właścicielką lokalu to nie ma siły, która pozwoliłaby Ci odzyskać kaucje, ani żadnej jej części - jest to dobra wola wynajmującego stety bądź niestety. Zawsze mogło zakończyć się to w taki sposób, że nie wyraziłaby chęci na rozwiązywanie umowy i musiałabyś płacić za mieszkanie pomimo, że nawet w nim nie mieszkasz. Możesz próbować z nią dyskutować, tylko tyle Ci pozostało. Przy czym jeżeli mówisz, że takie podejście od niej płynęło wówczas zalecam może w sposób bardziej dyplomatyczny to ugryźć.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...

Wyszukiwarka