Zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie.

Podpisałam umowę najmu mieszkania w którym był zapis, że jeżeli umowa zostanie wypowiedziana przed upływem roku to kaucja przepada. Umowę wypowiedziałam po pół roku najmu i właścicielka przesłała oświadczenie, że jeżeli udostępnię mieszkanie do oglądania potencjalnym najemcom i uda się jej kogoś znaleźć od razu na nasze miejsce, oraz lokal zostanie wyczyszczony i bez zniszczeń ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZWROTU KAUCJI. Te wszystkie przesłanki zostały spełnione, ale kaucja i tak nam przepadła ( całą kaucja w wysokości 2 tys złotych ), bo właścicielka zaczęła doszukiwać się brudu pomimo tego że mieszkanie zostało porządnie wysprzątane, stwierdziła, że może i by mi potrąciła 400 zł ale za to w jaki sposób z nią rozmawiam nie odda mi nic. Czy jest jakaś szansa na odzyskanie chociaż części kaucji? Podpisałam protokół zdawczo odbiorczy w którym były wyszczególnione podpunkty odnośnie tego rzekomego "brudu", właścicielka twierdzi, że jest zapis, że " istnieje możliwość zwrotu kaucji" czyli może oddać, może nie, zależy od jej dobrej woli.
anonim cytuj
02-02-2023
Prawda jest taka, że wynajmujący nie musiał godzić się na to, aby umowę rozwiązywać - dodatkowo wynajmujący zwrócił uwagę, że może tą kaucje zwróci - niemniej jednak nie jest to jego obowiązkiem. W aktualnej sytuacji nie ma możliwości zwrotu kaucji, a sam fakt, że wynajmujący powiedział, że to rozważy do niczego go tak naprawdę nie obliguje. Innymi słowy jeżeli nie jesteś w stanie dojść do porozumienia z właścicielką lokalu to nie ma siły, która pozwoliłaby Ci odzyskać kaucje, ani żadnej jej części - jest to dobra wola wynajmującego stety bądź niestety. Zawsze mogło zakończyć się to w taki sposób, że nie wyraziłaby chęci na rozwiązywanie umowy i musiałabyś płacić za mieszkanie pomimo, że nawet w nim nie mieszkasz. Możesz próbować z nią dyskutować, tylko tyle Ci pozostało. Przy czym jeżeli mówisz, że takie podejście od niej płynęło wówczas zalecam może w sposób bardziej dyplomatyczny to ugryźć.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...
Wspólność majątkowa małżeńska.
Z żoną mamy małżeńską wspólność majątkową. Planujemy kupić mieszkanie z 3 źródeł finansowania: 1. wspólne oszczędności 2. mój wkład otrzymany od rodziców w drodze darowizny 3. kredyt. Czy mój wkład do zakupu mieszkania będzie traktowany jako darowizna na rzecz żony i podlega zgłoszeniu do US? Czy w razie rozwodu mam szansę otrzymać swój wkład który dostałem w darowiźnie? W przyszłości otrzymam kolejną darowiznę pieniężną od rodziców - czy n...
Wyrok sądu i zwrot kosztów.
1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony? 2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?...
Odebranie władzy rodzicielskiej matce
Dzień dobry, jestem ojcem dwóch corek, które bardzo kocham. Kilka lat po rozwodzie i opiece naprzemiennej jedna z moich córek zaczęła mieć problemy z matką i jej byłym partnerem. Córka podcięła sobie żyły będąc pod opieka matki. W czasie mojej opieki, zauwazylem to od razu, rozpocząłem z córką terapie u lekarza psychiatry. Najpierw farmakologiczna, która miała przygotowac córkę do terapii z psychologiem. Córka zaczęła być nastawiana przeciwko mni...

Wyszukiwarka