Zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie.

Podpisałam umowę najmu mieszkania w którym był zapis, że jeżeli umowa zostanie wypowiedziana przed upływem roku to kaucja przepada. Umowę wypowiedziałam po pół roku najmu i właścicielka przesłała oświadczenie, że jeżeli udostępnię mieszkanie do oglądania potencjalnym najemcom i uda się jej kogoś znaleźć od razu na nasze miejsce, oraz lokal zostanie wyczyszczony i bez zniszczeń ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZWROTU KAUCJI. Te wszystkie przesłanki zostały spełnione, ale kaucja i tak nam przepadła ( całą kaucja w wysokości 2 tys złotych ), bo właścicielka zaczęła doszukiwać się brudu pomimo tego że mieszkanie zostało porządnie wysprzątane, stwierdziła, że może i by mi potrąciła 400 zł ale za to w jaki sposób z nią rozmawiam nie odda mi nic. Czy jest jakaś szansa na odzyskanie chociaż części kaucji? Podpisałam protokół zdawczo odbiorczy w którym były wyszczególnione podpunkty odnośnie tego rzekomego "brudu", właścicielka twierdzi, że jest zapis, że " istnieje możliwość zwrotu kaucji" czyli może oddać, może nie, zależy od jej dobrej woli.
anonim cytuj
02-02-2023
Prawda jest taka, że wynajmujący nie musiał godzić się na to, aby umowę rozwiązywać - dodatkowo wynajmujący zwrócił uwagę, że może tą kaucje zwróci - niemniej jednak nie jest to jego obowiązkiem. W aktualnej sytuacji nie ma możliwości zwrotu kaucji, a sam fakt, że wynajmujący powiedział, że to rozważy do niczego go tak naprawdę nie obliguje. Innymi słowy jeżeli nie jesteś w stanie dojść do porozumienia z właścicielką lokalu to nie ma siły, która pozwoliłaby Ci odzyskać kaucje, ani żadnej jej części - jest to dobra wola wynajmującego stety bądź niestety. Zawsze mogło zakończyć się to w taki sposób, że nie wyraziłaby chęci na rozwiązywanie umowy i musiałabyś płacić za mieszkanie pomimo, że nawet w nim nie mieszkasz. Możesz próbować z nią dyskutować, tylko tyle Ci pozostało. Przy czym jeżeli mówisz, że takie podejście od niej płynęło wówczas zalecam może w sposób bardziej dyplomatyczny to ugryźć.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

związek nie formalny / spadek
Mam pytanie bylam z związku nie formalnym 16 lat czy po smierci partnera cos mi sie nalezy za niego...
Nieopłacony mandat
witam moze ktos pomoze.w 2013 roku dostalam manad za jazde bez biletu mandat nie zostal oplacony teraz pojawia sie wezwanie od firmy windykacyjnej co robic...
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...
Kiedy darowizna nie wchodzi do majątku wspólnego?
Proszę o odpowiedź, jeżeli żona dostała dom od rodziców zapisany tylko na nią ale w trakcie trwania małżeństwa, teraz męża nie ma w domu, ma zarzut znęcania się nad rodziną. Czy ten majątek wchodzi w podział przy rozwodzie?...

Wyszukiwarka