Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw musi mi się uprawomocnić wyrok żeby była ku temu podstawa, a ja boję się że wtedy może być za późno i córką zajmie się sąd opiekuńczy i po prostu ja zabiorą więc jak mogę ją zabezpieczyć teraz póki jeszcze jestem.
W odpowiedzi na powyższy post:
Istnieje kilka możliwości postępowania w oparciu o Kodeks rodzinny i opiekuńczy.
Można faktycznie złożyć wniosek do sądu rodzinnego o tymczasowe zawieszenie władzy rodzicielskiej na podstawie art. 100 KRiO. Tymczasowe zawieszenie władzy rodzicielskiej polega na tym, że sąd rodzinnego i opiekuńczego może tymczasowo pozbawić rodzica władzy rodzicielskiej, jeżeli jest to konieczne dla ochrony dobra dziecka.
Jednocześnie można wystąpić z wnioskiem o ustanowienie opieki prawnej ze wskazaniem konkretnej osoby (w tym przypadku babci) zgodnie z art. 149 §1 KRiO. To przepis mówi, że sąd ustanawia opiekę nad osobą pozbawioną władzy rodzicielskiej lub nie mającą ani jednego z rodziców sprawujących władzę rodzicielską.
Dziękuję, tylko kiedy to składać teraz jak mój wyrok jest jeszcze w apelacji czy jak się uprawomocni jak go uzasadnić?
Najbezpieczniej byłoby złożyć wnioski już teraz, aby zapobiec ewentualnym komplikacjom, które mogą pojawić się w momencie uprawomocnienia się wyroku. Jednak ważne jest również przemyślenie kwestii momentu złożenia wniosków. Jeżeli wniosek o zawieszenie władzy rodzicielskiej i ustanowienie opieki prawnej zostanie złożony przed uprawomocnieniem się wyroku, może to wpłynąć na decyzję sądu w zakresie wymierzenia kary.
Jeśli chodzi o uzasadnienie, warto szczegółowo opisać sytuację, w której się Pani znalazła, podkreślić troskę o dobro dziecka oraz wskazać, dlaczego babcia byłaby najlepszym opiekunem dla dziecka w czasie odbywania kary. Istotne będzie także dołączenie wszelkich niezbędnych dokumentów, w tym wyroku, oraz zaświadczenia o niekaralności babci.