Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Witam. Była żona wniosła do sądu pozew o podwyższenie alimentow z 700zl na 1100zl. Ja w odp na pismo zgodziłem się na 900zl. Ogólnie zabieram syna czesto do siebie, mamy stały kontakt, widujemy się czesto. Dostaje ode mnie pieniądze. Zapewniam mu dużo rozrywek. Przedstawiłem wszystkie dowody, faktury, paragony itd w odpowiedzi do sądu. Otrzymałem pismo z sądu jak poniżej. Proszę o podpowiedź czy to postanowienie dotyczy tylko zabezpieczenia i ma...
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
Dzień dobry,
córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwr...
[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: