"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
L4 na umowie zlecenie.
Witam, poinformowałam pracodawcę o tym, że potrzebuje dwa tygodnie wolnego z powodów zdrowotnych - nie mam umowy zlecenie ani innej umowy od 1.07.2023, pomimo rozmów umowy jak nie było tak dalej nie ma. Pracodawca chciałby ode mnie L4. Stąd moje pytanie czy potrzbne jest to zwolnienie lekarskie czy nie trzeba nic takiego robić. Jak to wyglada ze strony prawnej. Proszę o poradę....
Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
W mojej firmie są zwolnienia. Mam umowę na czas nie określony. Gdybym dostała wypowiedzenie to co mam zrobić? Nie podpisywać go? Czy gdy podpisze wypowiedzenie za porozumieniem stron to mam jeszcze 3 miesiące pracujące? Czy przysługuje mi odprawa? Mam stanowisko specjalisty do spraw transportu więc chyba zostanie ono zlikwidowane więc odprawa się należy?...

Wyszukiwarka