"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...
Czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?
Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony? Drugi współwłaściciel nie dokłada się do mieszkania od 25 lat, opłaty są regulowane przez nas, podatki , czynsze rachunki, bieżące naprawy i remonty, przeprowadzamy się do nowego miejsca ale nie stać nas utrzymywać drugie mieszkanie. A nie możemy się porozumieć w sprawie sprzedania, a sprzedaż połowy też jest ciężka. Dodam że ta osoba przebywa od 35 la...
Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?
Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?...
Ksiegi wieczyste
Dzień dobry, Potrzebuję sprawdzić w księgach wieczystych kto jest właścicielem prawnym pewnego mieszkania. Podobno jest taka możliwość online. Chciałabym zapytać tylko czy ta osoba nie będzie wiedziała o tym, że wystąpiłam o taki wniosek. Teść zakupił mieszkanie z nową partnerką w trakcie rozwodu z teściową. Chce jej pomóc, a nie dolewać oliwy do ognia. Skąd mogę wziąć numer księgi wieczystej? Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka