"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia.
Hej! Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia. skontaktowałam się z firma telefonicznie po wcześniejszym kontakcie mailowym (z ich strony bez odpowiedzi). Pan na ”obsłudze” klienta odniosl się do mnie niesamowicie lekceważąco. No to się zdenerwowałam i napisałam opinie na Google…. Na co szanowny pan najpierw próbował mnie przekupić oferując coś za usunięcie opini a teraz straszy pozwami o...
Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?...
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
Jak liczyć dni urlopu na żądanie
Hej! Zostałam zatrudniona w październiku 2023 roku. Wykorzystałam już dwa dni urlopu na żądanie. Jak to działa z urlopem na żądanie? Wiem, że są 4 dni w ciągu roku. Rok ten liczy się jako kalendarzowy (czyli miałabym znowu 4 dni od 1 stycznia 2024 r.) czy rok od zatrudnienia? (czyli nabywam prawo do kolejnych 4 dni dopiero w październiku 2024). ...

Wyszukiwarka