Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę.
Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc?
Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
Witam serdecznie, proszę o poradę dotyczącą rozliczenia pit a mianowicie od półtora roku nie jestem razem z mężem, nie jesteśmy razem i on płaci mi alimenty na dwójkę dzieci, on w tym roku rozliczył się wspólnie ze mną, ja nie pracuję i przez przypadek się o tym dowiedziałam. Moje pytanie czy to rozliczenie jest zgodne z prawem, skoro nie mieszkamy i nie żyjemy razem?...
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: