Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Pracuję na umowę zlecenie z rocznym okresem. Na poczatku tego miesiąca poinformowałem zleceniodawcę o zamiaru odejścia z firmy (barber shop). Wysłał mi zdjęcie dokumentu potwierdzajacy miesiąc wypowiedzenia.
Umowa jasno mówi że obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia. Niestety zleceniodawca stwierdził że znalazł pracownika na moje miejsce i chce skrócić okres wypowiedzenia z miesiaca do zaledwie - prawie - dwóch tygodni, bez mojej zgody.
Po u...
Cześć.
Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, ...
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat.
Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...
Witam w sprawie karnej w wyroku jest przyznane zadośćuczynienie, oraz zwrot kosztów od oskarżonego który skończył właśnie odsiadywać wyrok ,jest to kwota około 40 tysięcy złotych. Moje pytanie gdzie z tym mamy się udać? Aby odzyskać nasze pieniądze....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: