Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość.
Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3.
Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu.
1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek?
2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...
Witam,
Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: