"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o prace z powodu zmiany miejsca zamieszkania
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...
Samowola budowlana przy granicy działki.
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
Słup energetyczny na działce.
Zakupiłem nieruchomość w 2016 roku od dewelopera, na którym stał słup energetyczny. Chce teraz zrobić z tym porządek. Co mogę zrobić? Z tego słupa rozchodzi się prąd linka napowietrzna do sąsiadów w najbliższej okolicy. ...
Postępowanie alimentacyjne.
Ojciec dziecka ma zaległość alimentów 28 miesięcy zgłosiłam do prokuratury przestępstwo niealimentacji. W czasie postępowania ojciec zapłacił za dwa bieżące miesiące, na poczet zaległości żadnej wpłaty. W zeznaniach ojciec potwierdza ze zarabia 10 razy tyle co rata alimentów. Prokuratura dziś umorzyła postepowanie. Miał ktoś podobnie? Jakieś rady? Oczywiście będę się odwoływać....

Wyszukiwarka