Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo.
Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić?
Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić?
...
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Witam serdecznie mam zapytanie , płacę alimenty synowi na bieżąco przez komornika , syn ma 25 lat pracuje i uczy się prawdopodobnie zaocznie ,czy w tej sytuacji mogę się starać o zniesienie alimentów ,czy muszę zrobić to sądownie czy wystarczy przez komornika ( jeżeli syn sam się uda i zgłosi zaprzestanie ściągalności )?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: