"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
czas wypowiedzenia przy okresie próbnym
Chciałam się zapytać, jaki jest czas wypowiedzenia przy okresie próbnym umowa na czas określony 3 miesiące? Pracuje krócej niż miesiąc....
Brat wziął na mnie chwilówkę.
Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć....
Granica działki.
Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy...

Wyszukiwarka