Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Dzień dobry. Czy muszę wyrazić zgodę na ustawienie słup elektrycznego na mojej działce, co jeśli się nie zgodzę by przez moją działkę ciągnęli prąd do sąsiedniej działki, przez moją, czy jeśli się zgodzę należy mi się jakaś rekompensata, odszkodowanie?...
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Dzień dobry. Pytanie na prośbę znajomego, który nie ma konta na Facebooku (i w ogóle nie jest za bardzo techniczny)..
Otóż kiedyś jego żona miała konto typu ROR w banku PKO BP, i on do tego konta został wpisany jako współwłaściciel (Zaznaczam - NIE jako upoważniony, tylko współwłaściciel). Przez całe lata żona zarządzała tym kontem (on nawet do niego nie zaglądał, bo ma swoje w innym banku), a teraz niedawno przypadkowo dowiedział się, że już ni...
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki?
Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych.
Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: