Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra.
Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy?
Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spad...
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku)
Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
Mam 19 letnie dziecko, które mieszka z rodzicem. Nie chce się uczyć, ani pracować. Płacę alimenty, ale chciałbym uchylić się od obowiązku skoro dziecko nic nie robi i tylko żąda coraz więcej....
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: