Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Witam mam pytanie.Wczoraj wyjeżdżając z parkingu potracilam a w sumie wystraszyłam rowerzystę na ścieżce rowerowej który się przewrócił.Po tym jak wstał zaczal krzyczeć że chce 200 zl inaczej zadzoanj na policję.Gdy powiedziałam że mam przy sobie tylko 50 zł odpowiedział że to za mało.Wiec powiedziałam mu że jadę do bankomatu wypłacić pieniążki.Gdy wróciłam jego już nie było.Dodoam że całe zajście i rozmowę mam nagrana na wideorejestratorze.Teraz...
Obecnie przebywam na L4 i mam urlop. Czy ten urlop można wykorzystać w późniejszym czasie? Jestem na 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Pracodawca sam wyznaczył mi urlop +- 1 dzień. Proszę o informację i podstawę prawną.
...
Potrzebuje informacji żona moja w jednej i tej samej firmie pracuje, najpierw miała umowę zlecenie miesiąc czasu potem ta umowa zmieniła się na pół etatu i miała ją 2 miesiące i od 1 listopada ma pełen etat tylko, że umowa jest do końca roku z dniem 2 grudnia poszła na zwolnienie chorobowe ciążowe. Co teraz z tym zwolnieniem i dalszym trwaniem umowy chodzi mi o to czy do porodu normalnie, gdy będzie na chorobowym, będzie otrzymywać pieniądze z ZU...
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: