Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Witam. Moi rodzice, przepisali na siebie mieszkanie mojego wujka alkoholika. Wujek ma dożywotnią służebność i nie płaci rachunków, moi rodzice mają przez niego 10 000zł długu. Czy jest możliwość zrzeknięcia się takiego mieszkania? Ledwo mamy pieniądze na spłatę własnych długów, a przez długi wujka może wejść na nas komornik. Czy można znieść służebność w inny sposób niż przez śmierć wujka?...
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?...
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem.
1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Witam, mam problem z byłym pracownikiem. W okresie swojej pracy wykorzystał 5 dni urlopu wypoczynkowego w tym 1 dzień na żądanie. Na świadectwie księgowa wpisała że wykorzystał 20 dni. Został naliczony ekwiwalent za 15 dni nie wykorzystanych. On nie chce przyjąć tego świadectwa i karze je poprawić bo on chce mieć napisane że wykorzystał 5 dni nie 20. Czy ma takie prawo i księgowa musi to poprawić ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: