"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Wada ukryta samochodu po zakupie.
Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?...
Dziedziczenie mieszkania po rodzicach.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie podziału mieszkania po rodzicach a dokładniej sytuacja wygląda tak, moja mama wyszła drugi raz za mąż i ma z tego związku córkę. Mieszkanie kupili wspólnie z moim ojczymem. Jak teraz ja i moja przyrodnia siostra dziedziczymy?...
Kiedy pracodawca może zmniejszyć wynagrodzenie?
Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin? Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty. Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć? Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że p...
majątek po rodzicach
Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę...

Wyszukiwarka