"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Praca w weekendy.
Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni. pracownicy mają w umowach klauzulę: "informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo" Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego, czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia waru...
Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...
JPK VAT MAT FA PKPIR
czym sie roznia miedzy soba JPK VAT MAT FA PKPIR?...

Wyszukiwarka