"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Wytoczenie sprawy o odzyskanie praw rodzicielskich po 11 latach, wcześniej całkowicie odebrane
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę... Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko. Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...
Wymeldowanie się z miejsca zamieszkania.
Czy żyjąc bez meldunku (wymeldowując się wcześniej) skutkuje to jakimiś konsekwencjami?...
Podział majątku po rozwodzie.
Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?...

Wyszukiwarka