Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Jeśli zmarła osoba, nie ma męża, dzieci, jedyny brat tej osoby zmarł również, rodzice też nie żyją, to czy osobą dziedziczącą po tej zmarłej będzie jedyny syn nieżyjącego brata zmarłej? czy krąg osób uprawnionych do dziedziczenia nie obejmuje dalej niż mąż/dzieci/rodzice?...
Dzień dobry bardzo proszę o poradę, otóż moja mama ma spore długi, czy jest szansa bym mogła teraz za życia bo mama żyje zrzec się jako córka długu oraz spadku? I czy ja jako matka mojej nieletniej córki (13lat) też mogę złożyć u notariusza dokument zrzekający się długów które przechodzą na nią w przyszłości?...
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
Czy jest komuś znany jakiś przypadek, kiedy to osoba będąca na samozatrudnieniu JDG /to jest tylko forma zatrudnienia, nic więcej/, oraz na etacie, u pracodawcy, na najniższej krajowej dla którego równocześnie świadczy usługi jako JDG, nie zarabia z tytułu etatu najniższej krajowej?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: