"remont" drogi wojewódzkiej

Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Czy babcia może zgłosić do ubezpieczenia swojego wnuka ?
Czy babcia może zgłosić do ubezpieczenia swojego wnuka bądź swoją córkę?...
Prawa i obowiązki żyranta
Proszę o pomoc. Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd. Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu....
Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...

Wyszukiwarka