Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?...
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje...
Witam,
Dostałam dzisiaj pocztą wezwanie na Komendę Policji wezwanie w charakterze świadka w sprawie z art.286 kk. Nic więc nie jest napisane. Czy przed stawieniem się na komendzie mogę się dowiedzieć jakoś więcej szczegółów? Czy mogę poprosić o "przesłuchanie" przez telefon (mam małe dziecko)?
Z góry dziękuję za pomoc....
Dzień dobry
Chcę wymeldować z mieszkania członka rodziny, która jednak pozostaje w tym domu, ja jestem właścicielem. Czy jest taka możliwość? I czy da się to załatwić mimo, że ona może się na to nie zgadzać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: