Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...
Dzień dobry.
Przebywam obecnie na urlopie wychowawczym (wzięłam póki co 4 miesiące). Od początku 2021 r. wrócę do pracy. Będę miała do wybrania jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy. Sytuacja covidowa i problemy ze znalezieniem opieki dla dziecka zmuszają mnie do wrócenia do pracy tylko na pół etatu. I tu moje pytanie: czy Pracodawca (praca na umowę o pracę na czas nieokreślony) może mi odmówić tego pół etatu?
Kiedy muszę złożyć wniosek? Czy jest...
Który punkt w oświadczeniu PIT-2 należy zaznaczyć jeżeli nie chcę żeby była pobierana zaliczka oraz nie chcę pomniejszać miesięcznej zaliczki na podatek?...
Witam. Od 20 lat nie podwyższałam alimentów, obecnie mam 280zł. Chce zrobić podwyżkę, córka ma 25 lat i jest niepełnosprawna. Pobieram na nią zasiłki i świadczenia. Nie wiem jak uzasadnić może ktoś pomoże....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: