Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Proszę o pomoc.
Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd.
Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu....
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: