Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?
anonim cytuj
07-09-2020
Odpowiedzialność zarządcy drogi, w przypadku drogo wojewodzkiej bedzie to zarząd województwa, za jej stan wynika zarówno z kodeksu cywilnego, jak i z Ustawy o drogach publicznych. nie zmienia to jednak faktu ze kierowca czy rowerzysta jest zobowiazany dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?...
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...
Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: