Czy to oszustwo?

Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
anonim cytuj
18-10-2023
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Urlopu z tytułu siły wyższej.
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma r...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi? W sensie jaka kara? Karta przekazana za życia dobrowolnie. Dopiero dowiedziałem się , że to jest przestępstwo. Dodam że mam dwójkę starszych braci. Całą kwotę mam w domu....
zawieszona działalność gospodarcza - czy mogę pozwać
Witam serdecznie. Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...

Wyszukiwarka