Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.
Z końcem roku 2020, chcę opuścić pokój, który wynajmuje. W akapicie dotyczącym rozwiązania umowy, jest napisane :
" Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszą umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia (w maju, czerwcu, lipcu, sierpniu i grudniu- okres wypowiedzenia Najemcy jest dwumiesięczny), licząc od początku miesiąca następującego po tym, w którym doręczono wypowiedzenie."
Jak to rozumieć ? Według mnie, chcąc wyprowadz...
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim.
W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?...
Dzień dobry,
od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu.
Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz o...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: