Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.
W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu.
Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy.
Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie.
Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugi...
Witajcie.
Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie?
Czy mam obowiązek wogóle tam iść?
Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...
Przychodzę z pytaniem odnośnie egzekucji komorniczej.
Mąż miał dług alimentacyjny, który wynosił niecałe 5000 zł i został spłacony, od czerwca z wynagrodzenia komornik zabierał już tylko kwotę bieżących alimentów tj., 551 zł. zostawiając mężowi kwotę odpowiadającą najniższej krajowej. 8 stycznia mąż złożył wypowiedzenie w pracy z zaznaczeniem że pracuje do końca lutego tego roku.
Wczoraj mąż dostał odcinek płacowy i tu pojawiła się "niespo...
Złożyłam zawiadomienie o znęcaniu się nade mną i dziecku, groźbach karalnych, gwałtach przez męża. Zostałam przesłuchana. Chciałabym wycofać zawiadomienie. Nie udźwignę tego psychicznie. Jak napisać taki wniosek, by był skuteczny? Dziecko nie pamięta złych wydarzeń, kontakty ojca z dzieckiem zabezpieczone są w obecności kuratora, a sprawozdania są dobre, jesteśmy w czasie rozwodu i mieszkamy osobno, niedługo będą badania w OZSS w celu oceny kompe...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: