Czy to oszustwo?

Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
anonim cytuj
18-10-2023
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Potrzebuje porady w takiej sytuacji. Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą. Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty. Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi. Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci. Czy w takiej syt...
Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?...
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...
Odstąpienie od umowy przedwstępnej.
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023. Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz. Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził. Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło. Jak tu wygląda spr...

Wyszukiwarka