Czy to oszustwo?

Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
anonim cytuj
18-10-2023
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dzieci.
Biorę z FA alimenty na dzieci, mój były partner z pisma od komornika wynika, że podjął pracę na umowę o pracę w Polsce z czego ja jestem pewna iż umowa jest na lewo iż on pracuje w Niemczech na czarno. Umowa jest podpisana z koleżanką jego obecnej żony. Co zrobić w tej sytuacji?...
Czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin?
Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki....
Samowola budowlana przy granicy działki.
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...

Wyszukiwarka