Czy to oszustwo?

Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
anonim cytuj
18-10-2023
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...
Pożyczka pod zabezpieczenie
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza. Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?...
Cofnięcie darowizny
Witam. Chcialabym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa z cofnięciem/odwołaniem darowizny. W 2013 roku po śmierci matki, moj brat obdarował mnie swoją częścią spadku (tj. 1/3 część domu po zmarłej matce) w związku z czym jestem właścicielem 2/3 domu. Niestety między nami w ostatnim czasie doszło do bardzo poważnego konfliktu i chcialabym "cofnąć" odwołać tą darowiznę. Nie chcę mieć z nim i jego "podarunkiem" nic wspólnego aby un...
Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...

Wyszukiwarka