Czy to oszustwo?

Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
anonim cytuj
18-10-2023
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?...
Odebrane prawa rodzicielskie
Mam odebrane prawa rodzicielskie na syna z poprzedniego związku ( 20.11.2020 sąd odrzucił moją apelacje, kasacja już odpada) kiedy mogę złożyć wniosek o przywrócenie władzy? Jakie są terminy?...
Okres ochronny przed emeryturą.
Czy w okresie ochronnym przed emeryturą pracodawca może dać wypowiedzenie z powodu nie podpisanych badań lekarskich ?...
Fałszywe zeznania.
Dzień dobry, Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny. 1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić ...

Wyszukiwarka