Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś oszustwa?
To jest numer na adres. W pewnym momencie wyśle coś innego niż kasa i ktoś inny to będzie chciał odebrać. Tzn, użyje twojej mamy do odbioru, ona odbierze oczywiście bo będzie myślała że to jakiś prezent a w rzeczywistości mogą stać się 2 rzeczy. Jedna to to taka że policja rozpracuje sprawę i zdejmą twoja mamę z paczka i dopiero po czasie się wyjaśni, a druga to taka że jeśli ta pierwsza się nie wydarzy to dopadnie twoja mamę ten ktoś co chce to coś z tej paczki.
Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?...
Kupuję z kumplem biznes od osoby trzeciej.
Umowa którą nam zaproponowano to bubel i chcemy mieć inną, dobrze napisaną, więc będziemy musieli opłacić prawnika.
Pytanie tutaj: Czy do umowy sprzedaży działalności wystarczy dowolny prawnik, potrzebny jest jakiś prawnik z konkretną specjalizacją, czy może po prostu marsz do notariusza?...
Czy możemy zrobić między sobą podział majątku bez udziału notariusza? Jesteśmy 4 miesiące po rozwodzie. Chcemy rozpisać że jeden samochód biorę ja, drugi on. A wspólna działkę zostawić bo co do niej, to nie możemy się dogadać....