Uchylanie się od płacenia alimentów.

Witajcie.
Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie.
A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec funduszu alimentacyjnego. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Komu płacić aby znowu nie podpaść pod uchylanie się?
anonim cytuj
07-04-2024
Pan ma po prostu płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
I nie powinno mnie interesować czy ona pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego czy nie ?

anonim cytuj
07-04-2024
Może inaczej. Został Pan skazany za przestępstwo uchylania się od obowiązku alimentacyjnego. To przestępstwo polega na tym, że ma Pan zaległość i nie płaci Pan alimentów w wyznaczonej wysokości, bo nie - to nie wyrok karny tworzy problem, tylko Pana postawa. Pan ma wykonywać prawidłowo obowiązek łożenia na utrzymanie dziecka - spłacić zaległości, niwelując konieczność korzystania przez dziecko z funduszu alimentacyjnego, oraz płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
No właśnie. Część ludzi podpowiada, że do komornika, natomiast takiego nie ma by byłem długo za granicą. Pani w Urzędzie i moja ex żona twierdzą, że najpierw powinienem wpłacać, aż spłacę kwoty do FA ale nie wiem, czy Prokuratura się z tym zgadza i czy za 3 miesiące nie postawią mi kolejnych zarzutów o unikanie płacenia alimentów bieżących.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie.
Prawo mówi, że § Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem. Do tego: § Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Zwrot kosztów za naprawe samochodu.
3 tygodnie temu sprzedałam samochód, skontaktował się ze mną kupujący (handlarz jeśli ma to znaczenie) twierdząc, że rozwaliła się skrzynia biegów (automat) i żąda zwrotu połowy kosztów za naprawę samochodu, w przeciwnym razie grozi sądem. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy pieniądze mu się należą? Kto wygra jeśli sprawa trafi do sadu? Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc....
Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...
Rozwiązanie umowy przed czasem, spłacanie kary w ratach.
Mam umowę z firmą x na pozycjonowanie strony. Zaczęło się całkiem ciekawie, frazy z dalekich pozycji szybko wpadły do top10, a umowa obowiązywała stałą kwotę 400zł na wszystkie frazy przy pozycjach 1 - 10. Im dalej to trwa tym jest gorzej, więc zwyczajnie widzę, że kasują co miesiąc po 400 netto, a nic dalej nie robią, bo pozycje od ponad pół roku z pierwszej piątki zleciały już na 8 czy 9 miejsce. Mogę ją wypowiedzieć, a wykonawca może żądać o...

Wyszukiwarka