Uchylanie się od płacenia alimentów.

Witajcie.
Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie.
A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec funduszu alimentacyjnego. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Komu płacić aby znowu nie podpaść pod uchylanie się?
anonim cytuj
07-04-2024
Pan ma po prostu płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
I nie powinno mnie interesować czy ona pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego czy nie ?

anonim cytuj
07-04-2024
Może inaczej. Został Pan skazany za przestępstwo uchylania się od obowiązku alimentacyjnego. To przestępstwo polega na tym, że ma Pan zaległość i nie płaci Pan alimentów w wyznaczonej wysokości, bo nie - to nie wyrok karny tworzy problem, tylko Pana postawa. Pan ma wykonywać prawidłowo obowiązek łożenia na utrzymanie dziecka - spłacić zaległości, niwelując konieczność korzystania przez dziecko z funduszu alimentacyjnego, oraz płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
No właśnie. Część ludzi podpowiada, że do komornika, natomiast takiego nie ma by byłem długo za granicą. Pani w Urzędzie i moja ex żona twierdzą, że najpierw powinienem wpłacać, aż spłacę kwoty do FA ale nie wiem, czy Prokuratura się z tym zgadza i czy za 3 miesiące nie postawią mi kolejnych zarzutów o unikanie płacenia alimentów bieżących.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...
czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...
kwarantanna
Witam. Matka znajomej 02.11 dostała skierowanie na wymaz, dzisiaj je zrobiła (03.11) wyniki mają być w czwartek (05.11). Jak jest teraz z kwarantanna? Wiadomo, że jej matka musi odbyć kwarantanne do wyników a w razie pozytywnego wyniku bodajże jest teraz 10/14 dni od dnia skierowania (?). A jak z moją koleżanką? Może wychodzić z domu do wyników, czy od dnia skierowania razem z matką musi zostać w domu?...
Pomówienie.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...

Wyszukiwarka