Uchylanie się od płacenia alimentów.

Witajcie.
Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie.
A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec funduszu alimentacyjnego. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Komu płacić aby znowu nie podpaść pod uchylanie się?
anonim cytuj
07-04-2024
Pan ma po prostu płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
I nie powinno mnie interesować czy ona pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego czy nie ?

anonim cytuj
07-04-2024
Może inaczej. Został Pan skazany za przestępstwo uchylania się od obowiązku alimentacyjnego. To przestępstwo polega na tym, że ma Pan zaległość i nie płaci Pan alimentów w wyznaczonej wysokości, bo nie - to nie wyrok karny tworzy problem, tylko Pana postawa. Pan ma wykonywać prawidłowo obowiązek łożenia na utrzymanie dziecka - spłacić zaległości, niwelując konieczność korzystania przez dziecko z funduszu alimentacyjnego, oraz płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
No właśnie. Część ludzi podpowiada, że do komornika, natomiast takiego nie ma by byłem długo za granicą. Pani w Urzędzie i moja ex żona twierdzą, że najpierw powinienem wpłacać, aż spłacę kwoty do FA ale nie wiem, czy Prokuratura się z tym zgadza i czy za 3 miesiące nie postawią mi kolejnych zarzutów o unikanie płacenia alimentów bieżących.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Umowa B2B-brak rozliczenia.
Dzień dobry, mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji. Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć. Czy ta...
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Zwolnienie z pracy w trakckie ciąży
Dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj bardzo proszę o pomoc i bez hejtu. Jestem zatrudniona już od prawie 3 lat na umowę o pracę. 2 umowy były po roku teraz trzecia na 10 miesięcy. Umowa kończy mi się w sierpniu. Pracodawca stwierdził że mi jej nie przedłuży już i żebym szukała innej pracy. A ja się właśnie dowiedziałam że jestem w ciąży. 6 tydzień. Czy ma prawo mnie zwolnic w tej sytuacji?...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...

Wyszukiwarka