Uchylanie się od płacenia alimentów.

Witajcie.
Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie.
A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec funduszu alimentacyjnego. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Komu płacić aby znowu nie podpaść pod uchylanie się?
anonim cytuj
07-04-2024
Pan ma po prostu płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
I nie powinno mnie interesować czy ona pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego czy nie ?

anonim cytuj
07-04-2024
Może inaczej. Został Pan skazany za przestępstwo uchylania się od obowiązku alimentacyjnego. To przestępstwo polega na tym, że ma Pan zaległość i nie płaci Pan alimentów w wyznaczonej wysokości, bo nie - to nie wyrok karny tworzy problem, tylko Pana postawa. Pan ma wykonywać prawidłowo obowiązek łożenia na utrzymanie dziecka - spłacić zaległości, niwelując konieczność korzystania przez dziecko z funduszu alimentacyjnego, oraz płacić alimenty na bieżąco.

anonim cytuj
07-04-2024
No właśnie. Część ludzi podpowiada, że do komornika, natomiast takiego nie ma by byłem długo za granicą. Pani w Urzędzie i moja ex żona twierdzą, że najpierw powinienem wpłacać, aż spłacę kwoty do FA ale nie wiem, czy Prokuratura się z tym zgadza i czy za 3 miesiące nie postawią mi kolejnych zarzutów o unikanie płacenia alimentów bieżących.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
Przepisanie własności do lokalu.
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przepisania domu. Jestem w tym momencie na etapie składnia papierów o przebudowę. Mam już warunki zabudowy i czekam na pozwolenie. Wszystko robione w imieniu taty bo to on jest właścicielem. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę może wtedy przepisach mi część domu i pozwolenia będą ważne?...
Zapalenie się auta po odbiorze z warsztatu, odmowa wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak się odwołać do ubezpieczyciela?
Znajomy oddał auto do warsztatu samochodowego. Robione były m.in. wtryski... Odebrał auto, w drodze do domu auto mu się zapaliło. Jako że zdarzenie nastąpiło zaraz po odebraniu auta z warsztatu, domniemana wina warsztatu. Sprawa zgłoszona do ubezpieczyciela z oc warsztatu. Był rzeczoznawca, stwierdził że to wina warsztatu, że nie użyli klucza dynamometrycznego. Dzisiaj przyszło pismo o odmowie wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak...

Wyszukiwarka