Witajcie.
Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie.
A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec funduszu alimentacyjnego. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Komu płacić aby znowu nie podpaść pod uchylanie się?
I nie powinno mnie interesować czy ona pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego czy nie ?
anonim cytuj
07-04-2024
Może inaczej. Został Pan skazany za przestępstwo uchylania się od obowiązku alimentacyjnego. To przestępstwo polega na tym, że ma Pan zaległość i nie płaci Pan alimentów w wyznaczonej wysokości, bo nie - to nie wyrok karny tworzy problem, tylko Pana postawa. Pan ma wykonywać prawidłowo obowiązek łożenia na utrzymanie dziecka - spłacić zaległości, niwelując konieczność korzystania przez dziecko z funduszu alimentacyjnego, oraz płacić alimenty na bieżąco.
anonim cytuj
07-04-2024
No właśnie. Część ludzi podpowiada, że do komornika, natomiast takiego nie ma by byłem długo za granicą. Pani w Urzędzie i moja ex żona twierdzą, że najpierw powinienem wpłacać, aż spłacę kwoty do FA ale nie wiem, czy Prokuratura się z tym zgadza i czy za 3 miesiące nie postawią mi kolejnych zarzutów o unikanie płacenia alimentów bieżących.
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne?
Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako ...
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa.
Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu:
1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki
2. bez pozwu sądowego (co nie idzie)
3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Witam, proszę o poradę?
Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj? ...
Witam serdecznie.
Chciałabym zapytać czy umowa podpisana w ten sposób czyli przez internet ( podpis w edytorze myszką) jest zgoda z prawem pracy?
I czy faktycznie syn zrywając tą umowę ma zapłacić 1 tysiąc kary?
Będę wdzięczna za odpowiedź jak zerwać taka umowę aby prawnie było wszystko w porządku....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: