Przekroczenie dozwolonej prędkości.

Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar.
Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać.
Moje pytanie brzmi:
Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę?
Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacza, że jestem osobą „karana”?
Czy jest możliwość uniknięcia odebrania prawa jazdy?
anonim cytuj
07-11-2023
Niewskazanie kierującego pojazdem podlega karze. Jeśli wskaże Ciebie, najpewniej zabiorą Ci lejce (i słusznie, zwolnij).

anonim cytuj
07-11-2023
Jak wskaże Ciebie to Ci zabiorą. Jak nie wskaże, to dostanie sporą grzywnę, chociaż i tak pewnie ustalą kto.

anonim cytuj
07-11-2023
W sytuacji, gdy zostałeś zidentyfikowany jako kierujący pojazdem, który przekroczył dozwoloną prędkość o 51 km/h, konsekwencje prawne będą następujące:

Zgodnie z art. 135 § 2a Prawa o ruchu drogowym, kierującemu pojazdem, który przekroczył prędkość w obszarze zabudowanym o ponad 50 km/h, grozi obligatoryjne zatrzymanie prawa jazdy na okres 3 miesięcy. Jeśli to Ty byłeś kierowcą i Twój tata wskaże Cię jako osobę prowadzącą pojazd, organy prowadzące postępowanie w sprawie wykroczenia będą miały podstawy do zastosowania wobec Ciebie tej sankcji.

W kontekście prawa karnego, zatrzymanie prawa jazdy w ramach postępowania o wykroczenie nie jest równoznaczne z karalnością w rozumieniu Kodeksu karnego. Jest to administracyjny środek karny, a nie kara w rozumieniu Kodeksu karnego.

Aby uniknąć odebrania prawa jazdy, musiałbyś skorzystać z okoliczności łagodzących, które mogłyby przemawiać za nałożeniem innej sankcji. Zgodnie z art. 42 Kodeksu wykroczeń, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary lub odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli okoliczności wykroczenia lub właściwości sprawcy uzasadniają takie postępowanie. Oczywiście, takie okoliczności muszą być szczegółowo udowodnione przed sądem.

Pamiętaj jednak, że niezależnie od sankcji karnych, nieprzestrzeganie przepisów drogowych stwarza poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa na drodze.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Wakacje a status osoby bezrobotnej.
Zastanawiam się czy istnieje możliwość, abym jako student studiów stacjonarnym w okresie wakacji zarejestrował się w UP. Jestem zainteresowany dofinansowaniem na kurs jaki mógłbym wtedy odbyć, a na który mnie nie stać. W wakacje jestem przecież w gotowości podjąć pracę na pełnym etacie. Ewentualnie będę wdzięczny za podpowiedź, jeżeli znacie jakieś możliwości na uzyskanie wsparcia finansowego właśnie do odbycia kursu....
Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?...
Spisany testament notarialnie z mężem że dziedziczy po mnie 100% i na odwrót. Czy te testamenty wystarczą żebyśmy dziedziczyli tylko względem siebie?
Dzień dobry, rodzice nie żyją, jest brat z którym nie utrzymuje kontaktów i dwie przyrodnie siostry. Mam męża, dzieci brak. Spisany testament notarialnie jeszcze przed ślubem gdzie wskazuje męża( wtedy jeszcze partnera) że dziedziczy po mnie 100 %. I na odwrót mąż wskazuje mnie w 100 % Wszystko co mam kupione jeszcze przed ślubem( mieszkanie) po ślubie samochód też na mnie. Nie mamy rozdzielności majątkowej. Mąż ma dzieci z poprzedniego małżeńst...
Oszustwo internetowe.
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...

Wyszukiwarka