Przekroczenie dozwolonej prędkości.

Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar.
Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać.
Moje pytanie brzmi:
Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę?
Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacza, że jestem osobą „karana”?
Czy jest możliwość uniknięcia odebrania prawa jazdy?
anonim cytuj
07-11-2023
Niewskazanie kierującego pojazdem podlega karze. Jeśli wskaże Ciebie, najpewniej zabiorą Ci lejce (i słusznie, zwolnij).

anonim cytuj
07-11-2023
Jak wskaże Ciebie to Ci zabiorą. Jak nie wskaże, to dostanie sporą grzywnę, chociaż i tak pewnie ustalą kto.

anonim cytuj
07-11-2023
W sytuacji, gdy zostałeś zidentyfikowany jako kierujący pojazdem, który przekroczył dozwoloną prędkość o 51 km/h, konsekwencje prawne będą następujące:

Zgodnie z art. 135 § 2a Prawa o ruchu drogowym, kierującemu pojazdem, który przekroczył prędkość w obszarze zabudowanym o ponad 50 km/h, grozi obligatoryjne zatrzymanie prawa jazdy na okres 3 miesięcy. Jeśli to Ty byłeś kierowcą i Twój tata wskaże Cię jako osobę prowadzącą pojazd, organy prowadzące postępowanie w sprawie wykroczenia będą miały podstawy do zastosowania wobec Ciebie tej sankcji.

W kontekście prawa karnego, zatrzymanie prawa jazdy w ramach postępowania o wykroczenie nie jest równoznaczne z karalnością w rozumieniu Kodeksu karnego. Jest to administracyjny środek karny, a nie kara w rozumieniu Kodeksu karnego.

Aby uniknąć odebrania prawa jazdy, musiałbyś skorzystać z okoliczności łagodzących, które mogłyby przemawiać za nałożeniem innej sankcji. Zgodnie z art. 42 Kodeksu wykroczeń, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary lub odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli okoliczności wykroczenia lub właściwości sprawcy uzasadniają takie postępowanie. Oczywiście, takie okoliczności muszą być szczegółowo udowodnione przed sądem.

Pamiętaj jednak, że niezależnie od sankcji karnych, nieprzestrzeganie przepisów drogowych stwarza poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa na drodze.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Na ile mogę pozwać rodziców o alimenty
Hej, czy jest ktoś tutaj kto pozywał jednego ze swoich rodziców o alimenty do sądu i chciałby dać znać jakie kwoty miał przydzielone? Raczej chodzi mi o kwoty nie na małe dziecko, a na studenta. Ewentualnie jakieś rady jak tę kwotę wywalczyć najwyższą mile widziane....
brak wypłat, zbywający szef
Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś...
W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?
Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?...
pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...

Wyszukiwarka