Przekroczenie dozwolonej prędkości.

Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar.
Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać.
Moje pytanie brzmi:
Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę?
Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacza, że jestem osobą „karana”?
Czy jest możliwość uniknięcia odebrania prawa jazdy?
anonim cytuj
07-11-2023
Niewskazanie kierującego pojazdem podlega karze. Jeśli wskaże Ciebie, najpewniej zabiorą Ci lejce (i słusznie, zwolnij).

anonim cytuj
07-11-2023
Jak wskaże Ciebie to Ci zabiorą. Jak nie wskaże, to dostanie sporą grzywnę, chociaż i tak pewnie ustalą kto.

anonim cytuj
07-11-2023
W sytuacji, gdy zostałeś zidentyfikowany jako kierujący pojazdem, który przekroczył dozwoloną prędkość o 51 km/h, konsekwencje prawne będą następujące:

Zgodnie z art. 135 § 2a Prawa o ruchu drogowym, kierującemu pojazdem, który przekroczył prędkość w obszarze zabudowanym o ponad 50 km/h, grozi obligatoryjne zatrzymanie prawa jazdy na okres 3 miesięcy. Jeśli to Ty byłeś kierowcą i Twój tata wskaże Cię jako osobę prowadzącą pojazd, organy prowadzące postępowanie w sprawie wykroczenia będą miały podstawy do zastosowania wobec Ciebie tej sankcji.

W kontekście prawa karnego, zatrzymanie prawa jazdy w ramach postępowania o wykroczenie nie jest równoznaczne z karalnością w rozumieniu Kodeksu karnego. Jest to administracyjny środek karny, a nie kara w rozumieniu Kodeksu karnego.

Aby uniknąć odebrania prawa jazdy, musiałbyś skorzystać z okoliczności łagodzących, które mogłyby przemawiać za nałożeniem innej sankcji. Zgodnie z art. 42 Kodeksu wykroczeń, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary lub odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli okoliczności wykroczenia lub właściwości sprawcy uzasadniają takie postępowanie. Oczywiście, takie okoliczności muszą być szczegółowo udowodnione przed sądem.

Pamiętaj jednak, że niezależnie od sankcji karnych, nieprzestrzeganie przepisów drogowych stwarza poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa na drodze.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??...
Jak zabezpieczyć rodzinę na wypadek swojej śmierci?
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...
Współwłasność samochodu.
Ojciec kupuje córce samochód, na umowie są wpisani ojciec i córka. Ojciec płaci całą kwotę, córka jeździ samochodem, płaci za paliwo. Czy córce przy sprzedaży przysługuje połowa wartości samochodu?...
Przedawnienie długu.
Witam, nurtuje mnie problem znajomego, mianowicie w piątek zostało mu zablokowane konto bankowe przez komornika, dziś się dowiedział że niby za jakiś nie spłacony telewizor sprawa z 2007r., on oczywiście nie kojarzy takiego faktu hak to sprawdzić i czy to nie jest zbyt stara sprawa, czy to nie oszustwo....

Wyszukiwarka