Przekroczenie dozwolonej prędkości.

Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar.
Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać.
Moje pytanie brzmi:
Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę?
Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacza, że jestem osobą „karana”?
Czy jest możliwość uniknięcia odebrania prawa jazdy?
anonim cytuj
07-11-2023
Niewskazanie kierującego pojazdem podlega karze. Jeśli wskaże Ciebie, najpewniej zabiorą Ci lejce (i słusznie, zwolnij).

anonim cytuj
07-11-2023
Jak wskaże Ciebie to Ci zabiorą. Jak nie wskaże, to dostanie sporą grzywnę, chociaż i tak pewnie ustalą kto.

anonim cytuj
07-11-2023
W sytuacji, gdy zostałeś zidentyfikowany jako kierujący pojazdem, który przekroczył dozwoloną prędkość o 51 km/h, konsekwencje prawne będą następujące:

Zgodnie z art. 135 § 2a Prawa o ruchu drogowym, kierującemu pojazdem, który przekroczył prędkość w obszarze zabudowanym o ponad 50 km/h, grozi obligatoryjne zatrzymanie prawa jazdy na okres 3 miesięcy. Jeśli to Ty byłeś kierowcą i Twój tata wskaże Cię jako osobę prowadzącą pojazd, organy prowadzące postępowanie w sprawie wykroczenia będą miały podstawy do zastosowania wobec Ciebie tej sankcji.

W kontekście prawa karnego, zatrzymanie prawa jazdy w ramach postępowania o wykroczenie nie jest równoznaczne z karalnością w rozumieniu Kodeksu karnego. Jest to administracyjny środek karny, a nie kara w rozumieniu Kodeksu karnego.

Aby uniknąć odebrania prawa jazdy, musiałbyś skorzystać z okoliczności łagodzących, które mogłyby przemawiać za nałożeniem innej sankcji. Zgodnie z art. 42 Kodeksu wykroczeń, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary lub odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli okoliczności wykroczenia lub właściwości sprawcy uzasadniają takie postępowanie. Oczywiście, takie okoliczności muszą być szczegółowo udowodnione przed sądem.

Pamiętaj jednak, że niezależnie od sankcji karnych, nieprzestrzeganie przepisów drogowych stwarza poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa na drodze.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...
wynajałem swoje rzeczy firmie
Witam, podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy miesiecznie dostawac pieniedzy, pieniadze dostalem, wszystko jest w porzadku, ale teraz kwestia podatkowa, rozumiem, ze z tego powodu ze zarabiam na podstawie tej umowy to musze sie teraz rozliczyc? tylko teraz moje pytanie jak? co to jest za podatek, jak go obliczyc i jak go oplacic? czy da sie to zrobic przez internet...
Wojewódzki Konserwator Zabytków.
Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że...
Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...

Wyszukiwarka