Oszustwo internetowe.

Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?
anonim cytuj
17-11-2023
Odstąpić od umowy, zażądać zwrotu, a później pozwać.

anonim cytuj
17-11-2023
Jak można odstąpić od takiej umowy?

anonim cytuj
17-11-2023
Wyznaczyć dodatkowy termin np. 2 tyg. informując ze po tym terminie odstąpi Pani od umowy. Podstawa prawna 491kc.

anonim cytuj
17-11-2023
Odstąpienie od umowy zawartej na odległość (np. przez Internet) jest uregulowane w Kodeksie cywilnym. W szczególności art. 561[1] Kodeksu cywilnego stanowi, że konsument ma prawo odstąpić od umowy zawartej na odległość bez podawania przyczyny w terminie 14 dni od otrzymania towaru. Jednakże, w opisanym przypadku łóżko nie zostało dostarczone, co komplikuje sytuację.

Jeżeli sprzedawca nie wywiązał się z umowy w określonym terminie, konsument ma prawo wyznaczyć dodatkowy, odpowiedni termin dla wykonania zobowiązań przez sprzedawcę. Zgodnie z art. 491 Kodeksu cywilnego, jeśli sprzedawca nie wykona usługi w wyznaczonym terminie, kupujący może odstąpić od umowy.

W związku z tym, można wyznaczyć dodatkowy termin na dostawę łóżka i poinformować sprzedawcę, że w przypadku jego nie dotrzymania, odstąpi się od umowy. Po upływie tego terminu, w razie nieotrzymania towaru, można oficjalnie odstąpić od umowy, co należy uczynić na piśmie dla celów dowodowych.

Po odstąpieniu od umowy, sprzedawca zobowiązany jest do zwrotu wszystkich otrzymanych od konsumenta płatności, w tym kosztów dostarczenia towaru (z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego przez konsumenta sposobu dostawy innego niż najtańszy zwykły sposób dostawy oferowany przez przedsiębiorcę). Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym przedsiębiorca został poinformowany o decyzji konsumenta o odstąpieniu od umowy.

Jeśli sprzedawca nie zwróci pieniędzy, można rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową. Przed podjęciem takich działań, warto także zgłosić problem do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów lub lokalnego rzecznika konsumentów, którzy mogą udzielić dodatkowego wsparcia i porad w takiej sytuacji.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem lokalu mieszkalnego
Mam pytanie odnośnie najmu lokalu mieszkalnego, została ona podpisana z dwiema wynajmującymi, teraz zostaje jedna osoba. Zmieni się również opłata oraz okres wypowiedzenia. Czy konieczne jest napisanie nowej umowy czy może być aneks? Dziękuję....
Mąż zadłuża siebie/nas. Co robić?
Dzień dobry. Jestem emerytką. Mój mąż z którym faktycznie już tylko mieszkamy w jednym domu, tzw. pożycie dawno ustało, gospodarstwa też prowadzimy osobne chociaż pod jednym dachem ma problem alkoholowy i to duży co było jedną z przyczyn naszego rozstania. Formalnie jednak pozostajemy małżeństwem i mamy wspólnotę majątkową. Mąż też jest emerytem. Ostatnio dowiedziałam się, że mąż trafił w dziwne towarzystwo z którym pije i pod jego wpływem zaczą...
Kto pokrywa koszty leczenia zwierzat z fundacji
Witam, Mam problem i w związku z nim pytanie... Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę. Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...
Czy mogą wyrzucić mojego tatę z mieszkania?
Hej, chciałabym prosić o poradę, w skrócie, mój tata mieszka w mieszkaniu po swoim ojcu, mieszka tam koło 30 lat, mieszkanie nie było wykupione na własność, było zadłużone ale zostało spłacone i mój tata będąc w spółdzielni dowiedział się że ma do końca września się wyprowadzić i dostanie tylko wkład własny mieszkania koło 240 tys. I teraz moje pytanie brzmi czy oni mogą tak po prostu mojego tatę wyrzucić z tego mieszkania? Nie dostał żadnego pi...

Wyszukiwarka