Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty

Witam.
Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co?
Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?
anonim cytuj
08-10-2024
Zgłoszenie przez syndyka wniosku o umorzenie zobowiązań bez ustalania planu spłaty oznacza, że postępowanie upadłościowe zbliża się do zakończenia. Podstawą prawną jest art. 491⁴⁷ ustawy Prawo upadłościowe.

Sąd po otrzymaniu wniosku syndyka, podejmie decyzję o umorzeniu zobowiązań upadłego w drodze postanowienia. Zgodnie z art. 491⁴⁷ ust. 2 ustawy, sąd wydaje postanowienie niezwłocznie, jeżeli uzna, że w sprawie zachodzą przesłanki do umorzenia. Nie ma ustawowego terminu, w jakim sąd musi to zrobić, ale w praktyce może to potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od obciążenia sądu.

Po wydaniu postanowienia należy poczekać na jego uprawomocnienie – jeżeli nikt nie wniesie środka zaskarżenia, postanowienie uprawomocni się po 7 dniach od doręczenia, jeżeli zostało wydane na posiedzeniu niejawnym i doręczone stronom, albo po 14 dniach w przypadku ogłoszenia na rozprawie.

Po uprawomocnieniu sąd informuje o zakończeniu postępowania i dłużnik uzyskuje pełne umorzenie zobowiązań (z wyjątkami wskazanymi w art. 491² ust. 1, np. alimenty, grzywny).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza?
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza? Wiadomo jedynie w jakim mieście był notariusz, ale nie wiadomo na pewno kto to był, wiadomo kto był testatorem i spadkobiercą i na tym wiedza się kończy. Elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później. Notariusz u którego prawdopodobnie został sporządzony testament odpowiedział, że po 10 latach przekazuje wszystkie akta do sądu i już śladu po testamencie u siebie n...
Długi za alimenty.
Dzień dobry, (FA - Fundusz Alimentacyjny) Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA. Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć: 1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...

Wyszukiwarka