Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty

Witam.
Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co?
Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?
anonim cytuj
08-10-2024
Zgłoszenie przez syndyka wniosku o umorzenie zobowiązań bez ustalania planu spłaty oznacza, że postępowanie upadłościowe zbliża się do zakończenia. Podstawą prawną jest art. 491⁴⁷ ustawy Prawo upadłościowe.

Sąd po otrzymaniu wniosku syndyka, podejmie decyzję o umorzeniu zobowiązań upadłego w drodze postanowienia. Zgodnie z art. 491⁴⁷ ust. 2 ustawy, sąd wydaje postanowienie niezwłocznie, jeżeli uzna, że w sprawie zachodzą przesłanki do umorzenia. Nie ma ustawowego terminu, w jakim sąd musi to zrobić, ale w praktyce może to potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od obciążenia sądu.

Po wydaniu postanowienia należy poczekać na jego uprawomocnienie – jeżeli nikt nie wniesie środka zaskarżenia, postanowienie uprawomocni się po 7 dniach od doręczenia, jeżeli zostało wydane na posiedzeniu niejawnym i doręczone stronom, albo po 14 dniach w przypadku ogłoszenia na rozprawie.

Po uprawomocnieniu sąd informuje o zakończeniu postępowania i dłużnik uzyskuje pełne umorzenie zobowiązań (z wyjątkami wskazanymi w art. 491² ust. 1, np. alimenty, grzywny).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie po ojczymie.
Witam serdecznie, jeżeli był gdzieś taki temat to najmocniej przepraszam i proszę o skierowanie. Sprawa jest moim potencjalnym zmartwieniem gdyż ojczym żyje i pewnie pożyje(mam taką nadzieję). A więc, moja mama i ojczym wzięli ślub gdy miałem jakieś 6 miesięcy, oboje byli po rozwodach i maja dzieci z poprzednich małżeństw. Ja wychowałem się od dziecka z moim ojczymem w relacji ojciec-syn. O tyle o ile mam dobrą relacje z jego dziećmi z poprz...
Wezwanie przedegzekucyjne.
Dzisiaj ze skrzynki wyjąłem kopertę z pismem od ZTM Warszawa pt. "Wezwanie przedegzekucyjne". Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy z dnia 2010-08-18. Następnie widnieje kwota zadłużenia na dzień 2023-11-02 oraz standardowo dane do przelewu. Na drugiej stronie w "zestawieniu nieuregulowanych zobowiązań" w polu "data wezwania" wpisano dzień 2009-08-22, a dalej w kolumnie o nazwie "d...
Umowa zlecenia bez terminu wypłacenia wynagrodzenia
Mam umowę zlecenie, na której nie ma nic wspomniane o terminie wypłacenia wynagrodzenia. Jest tylko stawka godzinowa, pracodawca nic nie wspomniał do kiedy bede dostawać wynagrodzenie. Jak mam to interpretować? Pierwszy raz spotykam się z brakiem terminu wynagordzenia....
Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...

Wyszukiwarka