Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty

Witam.
Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co?
Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?
anonim cytuj
08-10-2024
Zgłoszenie przez syndyka wniosku o umorzenie zobowiązań bez ustalania planu spłaty oznacza, że postępowanie upadłościowe zbliża się do zakończenia. Podstawą prawną jest art. 491⁴⁷ ustawy Prawo upadłościowe.

Sąd po otrzymaniu wniosku syndyka, podejmie decyzję o umorzeniu zobowiązań upadłego w drodze postanowienia. Zgodnie z art. 491⁴⁷ ust. 2 ustawy, sąd wydaje postanowienie niezwłocznie, jeżeli uzna, że w sprawie zachodzą przesłanki do umorzenia. Nie ma ustawowego terminu, w jakim sąd musi to zrobić, ale w praktyce może to potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od obciążenia sądu.

Po wydaniu postanowienia należy poczekać na jego uprawomocnienie – jeżeli nikt nie wniesie środka zaskarżenia, postanowienie uprawomocni się po 7 dniach od doręczenia, jeżeli zostało wydane na posiedzeniu niejawnym i doręczone stronom, albo po 14 dniach w przypadku ogłoszenia na rozprawie.

Po uprawomocnieniu sąd informuje o zakończeniu postępowania i dłużnik uzyskuje pełne umorzenie zobowiązań (z wyjątkami wskazanymi w art. 491² ust. 1, np. alimenty, grzywny).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy da się znieść służebność mieszkania?
Witam. Brat otrzymał 1\2 udziału w nieruchomości od rodziców. W zamian za dożywotnią służebność. Niestety brat zmarł. Następnie bratowa wraz z dziećmi odziedziczyli to po bracie. Czy rodzice mogą cofnąć darowiznę? Darowizna z 2017 roku...
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Witam. Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób. Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu. Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo. W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga. Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać. Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Dzień wolny za pracę w święto.
Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa) Hipotetycznie przyjmijmy sytuację: Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6 poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp. wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6. Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?...

Wyszukiwarka