Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty

Witam.
Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co?
Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?
anonim cytuj
08-10-2024
Zgłoszenie przez syndyka wniosku o umorzenie zobowiązań bez ustalania planu spłaty oznacza, że postępowanie upadłościowe zbliża się do zakończenia. Podstawą prawną jest art. 491⁴⁷ ustawy Prawo upadłościowe.

Sąd po otrzymaniu wniosku syndyka, podejmie decyzję o umorzeniu zobowiązań upadłego w drodze postanowienia. Zgodnie z art. 491⁴⁷ ust. 2 ustawy, sąd wydaje postanowienie niezwłocznie, jeżeli uzna, że w sprawie zachodzą przesłanki do umorzenia. Nie ma ustawowego terminu, w jakim sąd musi to zrobić, ale w praktyce może to potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od obciążenia sądu.

Po wydaniu postanowienia należy poczekać na jego uprawomocnienie – jeżeli nikt nie wniesie środka zaskarżenia, postanowienie uprawomocni się po 7 dniach od doręczenia, jeżeli zostało wydane na posiedzeniu niejawnym i doręczone stronom, albo po 14 dniach w przypadku ogłoszenia na rozprawie.

Po uprawomocnieniu sąd informuje o zakończeniu postępowania i dłużnik uzyskuje pełne umorzenie zobowiązań (z wyjątkami wskazanymi w art. 491² ust. 1, np. alimenty, grzywny).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....
Zgoda ojca na wyjzad dziecka?
Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?...
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...
Pomoc w założeniu numeru KW dla mieszkania.
Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, więc chciałbym prosić o pomoc od osób z większym doświadczeniem prawniczym. Mam kilka konkretnych pytań: 1. Jakie są kroki, które muszę podjąć, aby założyć ...

Wyszukiwarka