Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty

Witam.
Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co?
Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?
anonim cytuj
08-10-2024
Zgłoszenie przez syndyka wniosku o umorzenie zobowiązań bez ustalania planu spłaty oznacza, że postępowanie upadłościowe zbliża się do zakończenia. Podstawą prawną jest art. 491⁴⁷ ustawy Prawo upadłościowe.

Sąd po otrzymaniu wniosku syndyka, podejmie decyzję o umorzeniu zobowiązań upadłego w drodze postanowienia. Zgodnie z art. 491⁴⁷ ust. 2 ustawy, sąd wydaje postanowienie niezwłocznie, jeżeli uzna, że w sprawie zachodzą przesłanki do umorzenia. Nie ma ustawowego terminu, w jakim sąd musi to zrobić, ale w praktyce może to potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od obciążenia sądu.

Po wydaniu postanowienia należy poczekać na jego uprawomocnienie – jeżeli nikt nie wniesie środka zaskarżenia, postanowienie uprawomocni się po 7 dniach od doręczenia, jeżeli zostało wydane na posiedzeniu niejawnym i doręczone stronom, albo po 14 dniach w przypadku ogłoszenia na rozprawie.

Po uprawomocnieniu sąd informuje o zakończeniu postępowania i dłużnik uzyskuje pełne umorzenie zobowiązań (z wyjątkami wskazanymi w art. 491² ust. 1, np. alimenty, grzywny).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...
zwrot kosztów za stawienie sie w sądzie świadka
Jeżeli zostałam wezwana w charakterze świadka na rozprawę sądową w powództwie czy Sąd ma prawo zwrócić mi koszty dojazdu? Dostalam taką informacje od osoby której dotyczy ta sprawa, a czeka mnie daleka wyprawa. Zostaje mi jedynie możliwość wynajęcia auta bo obecnie zadnego nie posiadam. Był ktoś moze w podobnej sytuacji? czy faktycznie moge liczyć na zwrot kosztów? A jesli nie to do której ze storn powinnam się zwrócić o pokrycie dojazdu...
Czy korzystniej jest odrzucić spadek?
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii. Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi. Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze. *(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...

Wyszukiwarka