Stypendium stażowe

Miałem mieć staż do końca listopada ale zakończyłem staż w październiku ponieważ nie nauczyłem się prawie nic czy dostanę Stypendium stażowe za październik ?
anonim cytuj
12-11-2024
W przypadku stażu finansowanego przez urząd pracy zastosowanie mają przepisy ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, w szczególności art. 53 oraz akty wykonawcze, w tym rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie odbywania stażu przez bezrobotnych.

Stypendium stażowe przysługuje za każdy dzień, w którym bezrobotny faktycznie odbywał staż, z wyłączeniem dni wolnych wynikających z rozkładu czasu pracy oraz usprawiedliwionych nieobecności.

Zakończenie stażu przed planowanym terminem nie wyklucza wypłaty stypendium za okres faktycznego jego odbywania. Jeśli staż zakończono w październiku, a uczestnik uczestniczył w nim w danym miesiącu, stypendium za te dni powinno zostać wypłacone. Podstawą będzie karta obecności i potwierdzenie realizacji programu przez organizatora stażu.

Zgodnie z § 6 ust. 1 ww. rozporządzenia, starosta może pozbawić prawa do stypendium jedynie w przypadku przerwania stażu z winy bezrobotnego. Jeśli jednak zakończenie stażu nastąpiło za porozumieniem stron lub na wniosek bezrobotnego z ważnych powodów, prawo do stypendium za okres przepracowany pozostaje zachowane.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Brak ściągalności zabezpieczenia alimentów
Dzień dobry. Mam pytanie w związku z brakiem ściągalności zabezpieczenia alimentów. Zabezpieczenie ściąga komornik z ojca dziecka. W tym miesiącu do matki dziecka nie wpłynęły te pieniądze. Jest 5 po terminie wyznaczonym przez sąd. Komornik nie odpowiada na maile i telefony. Co można zrobić?...
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników? I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego? Umowa na czas nieokreślony o pracę. Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa. Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...

Wyszukiwarka