Pożyczka dla znajomego.

Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?
anonim cytuj
25-09-2023
Wysłać mu wezwanie do zapłaty.
Ale nie wiem właśnie jak to zrobić sama

Przedsądowe wezwanie do zapłaty. List polecony najlepiej.

anonim cytuj
25-09-2023
Co to znaczy: napisał mi kartkę i się podpisał? Jaka była data zwrotu pożyczki?
tak była data zwrotu ,napisał takie oświadczenie z sumą i data i że pożycza

I ten czas upłynął?
Tak

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania od osoby, która straciła pełnomocnictwo.
Zastała mnie niemiła niespodzianka - dowiedziałem się, że wynajmuję mieszkanie od osoby, która nie jest jego właścicielem. W zeszłym roku wynająłem mieszkanie od osoby A. Osoba ta poinformowała mnie podczas wynajmu, że jest właścicielem mieszkania i podpisaliśmy umowę, która zawiera taką właśnie informację. Niedawno zgłosiła się do mnie osoba B, która twierdzi, że jest właścicielem mieszkania. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że to prawda. Pr...
Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...
Ciągłość pracy a kredyt hipoteczny.
Dzień dobry, obecnie szukam mieszkania, które chciałbym kupić na kredyt hipoteczny. Wymagana jest ciągłość umów w miejscu pracy (lepsze wyliczenie zdolności kredytowej). Mam zawarta umowę o prace na czas określony jako lekarz stażysta do 1 października, kolejna umowę podpisze w tym samym miejscu najprawdopodobniej 5 października. Czy brak umowy przez 4 dni skutkuje brakiem ciągłości umowy?...
Sprawa o zapłatę umownych odsetek.
Witam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie: odsetki zapisane umownie i niezapłacone pomimo wezwania. Jaki byłby koszt założenia sprawy z zastępstwem procesowym? Kwota niezapłaconych odsetek około 3800 zł. Czy w takim układzie że mam umowę i konkretne zapisy jestem w praktyce wygrany? Czy koszty adwokata pokryje dłużnik po przegranym procesie. Ile może trwać sprawa w sądzie?...

Wyszukiwarka