L4 a koniec umowy.

23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada.
31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną.
6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada.
1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić.
2) A co jeśli 27 listopada dostanę kolejne l4? Znowu coś trzeba zgłaszać?
Przez ostatnie 15 lat praktycznie nie chorowałem, nie mam o tym pojęcia jak działa ZUS itp.
anonim cytuj
14-11-2023
1) Trzeba do ZUSu dostarczyć:
a) zaświadczenie Z-3 - poproś pracodawcę o te zaświadczenie (powinien je wypełnić i Ci dać)
b) oświadczenie Z-10 oraz ewentualnie wydruk L-4.
2) Jeśli dostaniesz kolejne L-4, to powinieneś wtedy złożyć wniosek ZAS-53 (jeśli na PUE nie będzie L-4, a lekarz dałby Ci wydruk L-4, to również te L-4 trzeba będzie dostarczyć do ZUSu)

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
Córka nie płaci za użyczone mieszkanie.
Dzień dobry. Mój partner od sześciu lat przebywa u mnie. Posiada duże mieszkanie w bloku. Do dwóch lat wstecz opłacał regularnie czynsz. Kiedy przeszedł na emeryturę, poprosił żeby koszty mieszkania wzięli na siebie córka z partnerem, którzy tam cały czas mieszkają. Niedawno okazało się, że nie płacili i mieszkanie jest zadłużone na sporą kwotę, są też już koszty sądowe razem ponad 20 tys. Oboje są dorośli. mają stałe i dobre prace. Partner o ni...
Najemca wyprowadził się nie płacąc czynszu.
Witam serdecznie. Czy jeśli była partnerka nie zapłaciła za mieszkanie (poprzednia umowa była na mnie, jednak po jej zakończeniu podpisywaliśmy aneks, na którym widnieje jej nazwisko) to mogę w jakiś sposób od niej te pieniądze wyciągnąć? Przedsądowe wezwanie do zapłaty? Komornik? Nie ukrywam, nie marzy mi się płacić za kogoś ponad 2 tysięcy złotych. Żeby była jasność, koszta dzieliliśmy po połowie, ona się wyprowadziła i swojej połowy nie chce...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...

Wyszukiwarka