Temat zwolnienia L4

Dzień dobry, temat zwolnienie L4. Lekarz zrobił przerwę przez przypadek w systemie. Poprzednie zwolnienie od 22.08 do 21.09 a kolejne od 23.09. Wizyta była 22.09. Jest dzień przerwy, co może zrobić lekarz w tym przypadku? A co może zrobić pacjent?
#L4
anonim cytuj
19-10-2021
Lekarz może poprawić zwolnienie lekarskie w systemie lub wystawić dodatkowe na sam dzień 22.09. Pacjent powinien interweniować w tej sprawie u niego.

anonim cytuj
19-10-2021
To chyba wszystko zależy od pracownika. Niestety u mnie w firmie sporo pracowników załatwiało sobie lewe zwolnienia. Teraz zaczęłam to wszystko kontrolować i pozbyłam się nielojalnych pracowników. Osobiście do sprawdzania pracowników polecam firmę zewnętrzna conperio

anonim cytuj
01-02-2023
U nas jeżeli chodzi o lewe zwolnienia, to również sporo osób korzystało, ale po współpracy z firmą Conperio udało mi się wyeliminować pracowników nielojalnych, którzy tylko zagrażali firmie.

anonim cytuj
31-03-2023
Zgodnie z art. 92 § 1 pkt. 3 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do wynagrodzenia chorobowego za czas niezdolności do pracy wynikającej z choroby, co obejmuje również czas nieprzerwanego zwolnienia lekarskiego. W sytuacji, kiedy między dwoma zwolnieniami lekarskimi występuje przerwa (nawet jednodniowa), może to skutkować problemami z prawem do wynagrodzenia chorobowego.

Najlepiej, jeżeli w tej sytuacji pacjent skontaktuje się z lekarzem, który wystawił zwolnienie i poprosi o korektę daty na zwolnieniu lekarskim, tak aby obejmowało ono również dzień 22.09. Jeżeli lekarz potwierdzi, że zwolnienie lekarskie powinno być ciągłe, powinien mieć możliwość dokonania odpowiedniej korekty w systemie.

Jeśli chodzi o kwestię "lewych zwolnień", to zgodnie z polskim prawem pracodawca ma prawo kontrolować prawidłowość wystawiania zwolnień lekarskich. W razie wątpliwości pracodawca może zwrócić się do ZUS o sprawdzenie, czy zwolnienie lekarskie jest prawdziwe, zgodnie z art. 79 ust. 1 pkt. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Ważne jest jednak, aby pracodawca pamiętał o zachowaniu odpowiednich standardów etycznych i prawnych podczas przeprowadzania takich kontroli.

anonim cytuj
30-07-2023
Kilka innych aspektów o którym warto wspomnieć:

Czasowe Niezdolności do Pracy (CNP) i Zwolnienia Lekarskie: W Polsce, zwolnienie lekarskie jest dokumentem potwierdzającym czasową niezdolność do pracy (CNP) pacjenta. Jeżeli pracownik jest niezdolny do pracy przez okres dłuższy niż 33 dni w roku kalendarzowym (14 dni dla pracowników 50+), to pracodawca przestaje płacić wynagrodzenie chorobowe, a pracownik otrzymuje zasiłek chorobowy z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), zgodnie z art. 71 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Elektroniczne Zwolnienia Lekarskie (e-ZLA): Od grudnia 2018 roku, wszystkie zwolnienia lekarskie w Polsce są wystawiane w formie elektronicznej (e-ZLA). Elektroniczne zwolnienia lekarskie są automatycznie przekazywane do ZUS, a pracodawca może je sprawdzić poprzez elektroniczny panel pracodawcy na stronie ZUS.

Kontrola Zwolnień Lekarskich: Pracodawcy mają prawo do kontrolowania prawidłowości wystawiania zwolnień lekarskich swoim pracownikom. Zgodnie z art. 32a Kodeksu pracy, pracodawca ma prawo skierować pracownika na kontrolne badanie lekarskie, jeżeli ma uzasadnione wątpliwości co do prawidłowości zwolnienia lekarskiego.

Konsekwencje Niewłaściwego Wykorzystania Zwolnień Lekarskich: Niewłaściwe wykorzystanie zwolnienia lekarskiego, np. "lewe zwolnienia", jest naruszeniem prawa pracy i może skutkować konsekwencjami zarówno dla pracownika, jak i lekarza. Pracownik może stracić prawo do wynagrodzenia chorobowego lub zasiłku chorobowego, a lekarz może zostać pociągnięty do odpowiedzialności zawodowej.

anonim cytuj
30-07-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania
Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wzi...
Umowa zlecenie.
Czy na umowie zlecenie jest okres wypowiedzenia? Bo ostatnio coś się zmieniło. ...
Niskie wynagrodzenie
W kwietniu otrzymałam niższe wynagrodzenie w wysokości 3020 zł, umowa przedłużana jest co 2 miesiące (umowa o pracę) umowa była do końca kwietnia na kwotę 4400 zl, otrzymałam informację, że został wypłacony ekwiwalent za urlop za 4 dni, czy ktoś może wyjaśnić dlaczego otrzymałam tak niskie wynagrodzenie?...
Jak przeprowadzić rozdzielność majątkową?
Rozdzielność majątkowa. Własność kredytu/mieszkania na męża. Posiadamy dziecko-8 letnie. Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady....

Wyszukiwarka