Ograniczenie praw rodzicielskich.

Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem)
Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo poznanego partnera i kolejną ciąże ... Czy jest i jaka jest możliwość aby pieniądze trafiły do uprawnionych osób (czyt. dziecka ->dziadków u których mieszka) czy to dziadkowie muszą zgłosić fakt czy musi matka...wiadomo że ZUS sam z siebie tego nie zrobi bo skąd ma wiedzieć że Dziecko nie mieszka z matką....
anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie musza sami złożyć wniosek a w załączniku dodać postanowienie sądu.

anonim cytuj
02-10-2023
Skoro dziadkowie potrafią obsłużyć PUE ZUS to po prostu tam zgłaszają dziecko do 500 plus załączając zaświadczenie z PCPR ,od kiedy dziecko u nich przebywa. Jeśli nie to wizyta z tym zaświadczeniem w ZUS i tyle.

anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie z wyrokiem muszą iść do ZUS i powiedzieć jaka jest sytuacja plus podać numer konta. W tym przypadku matka bezpodstawnie pobiera pieniądze i będzie niestety musiała oddać do ZUS. Dziecku przebywającemu w rodzinie zastępczej przysługuje 500+ i alimenty od matki-sądownie. Wiem bo koleżanka tez wychowuje swoje wnuki.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Pracujemy razem z partnerem w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie?
Pracujemy razem z partnerem w jednym dziale (3 osoby na stanowisko) w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie? Czy jest jakaś podstawa prawna, którą mogę przedstawić kierownikowi? Zatrudniając nas wiedzieli że jesteśmy parą. Jak to obejść abyśmy mogli wybrać się razem na urlop?...
Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
Kaucja rezerwacyjna.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...

Wyszukiwarka