Ograniczenie praw rodzicielskich.

Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem)
Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo poznanego partnera i kolejną ciąże ... Czy jest i jaka jest możliwość aby pieniądze trafiły do uprawnionych osób (czyt. dziecka ->dziadków u których mieszka) czy to dziadkowie muszą zgłosić fakt czy musi matka...wiadomo że ZUS sam z siebie tego nie zrobi bo skąd ma wiedzieć że Dziecko nie mieszka z matką....
anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie musza sami złożyć wniosek a w załączniku dodać postanowienie sądu.

anonim cytuj
02-10-2023
Skoro dziadkowie potrafią obsłużyć PUE ZUS to po prostu tam zgłaszają dziecko do 500 plus załączając zaświadczenie z PCPR ,od kiedy dziecko u nich przebywa. Jeśli nie to wizyta z tym zaświadczeniem w ZUS i tyle.

anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie z wyrokiem muszą iść do ZUS i powiedzieć jaka jest sytuacja plus podać numer konta. W tym przypadku matka bezpodstawnie pobiera pieniądze i będzie niestety musiała oddać do ZUS. Dziecku przebywającemu w rodzinie zastępczej przysługuje 500+ i alimenty od matki-sądownie. Wiem bo koleżanka tez wychowuje swoje wnuki.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Dziedziczenie na podstawie testamentu.
Miesiąc temu zmarł mój tata, nie został sporządzony testament więc na mnie i na siostrę przypada po 1/2 majątku. W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie które wcześniej wynajmowane było przez siostrę zmarłego (umowa podpisana jest do czerwca przyszłego roku). Moje pytania brzmią, jakie prawa mam do tego mieszkania (czy mogę mieszkać w nim itp.)? W jaki sposób podejść do podziału majątku w formie tego mieszkania?...
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ?
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ? Chodzi o to że 2 lata temu rozwiodłem się ze swoją żoną, moja była żona z racji tego że rozwód był z mojej winy wywalczyła dla siebie alimenty w kwocie 800zł miesięcznie i o ile na początku musiałem te alimenty płacić to w listopadzie nie przelałem żonie nic. Powody są tego dwa, po pierwsze nie rozumiem dlaczego mam to nadal robić kiedy ona żyje lepiej ode mnie, a drugim powo...
Praca w innym miejscu na urlopie.
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...

Wyszukiwarka