Ograniczenie praw rodzicielskich.

Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem)
Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo poznanego partnera i kolejną ciąże ... Czy jest i jaka jest możliwość aby pieniądze trafiły do uprawnionych osób (czyt. dziecka ->dziadków u których mieszka) czy to dziadkowie muszą zgłosić fakt czy musi matka...wiadomo że ZUS sam z siebie tego nie zrobi bo skąd ma wiedzieć że Dziecko nie mieszka z matką....
anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie musza sami złożyć wniosek a w załączniku dodać postanowienie sądu.

anonim cytuj
02-10-2023
Skoro dziadkowie potrafią obsłużyć PUE ZUS to po prostu tam zgłaszają dziecko do 500 plus załączając zaświadczenie z PCPR ,od kiedy dziecko u nich przebywa. Jeśli nie to wizyta z tym zaświadczeniem w ZUS i tyle.

anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie z wyrokiem muszą iść do ZUS i powiedzieć jaka jest sytuacja plus podać numer konta. W tym przypadku matka bezpodstawnie pobiera pieniądze i będzie niestety musiała oddać do ZUS. Dziecku przebywającemu w rodzinie zastępczej przysługuje 500+ i alimenty od matki-sądownie. Wiem bo koleżanka tez wychowuje swoje wnuki.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Zadłużona nieruchomość rodziców
Dzień dobry. Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców. Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Błąd sprzedawcy. była zła cena podana i anulował zamówienie, czy może tak zrobić? co w takiej sytuacji?
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia . Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...
Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....

Wyszukiwarka