Ograniczenie praw rodzicielskich.

Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem)
Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo poznanego partnera i kolejną ciąże ... Czy jest i jaka jest możliwość aby pieniądze trafiły do uprawnionych osób (czyt. dziecka ->dziadków u których mieszka) czy to dziadkowie muszą zgłosić fakt czy musi matka...wiadomo że ZUS sam z siebie tego nie zrobi bo skąd ma wiedzieć że Dziecko nie mieszka z matką....
anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie musza sami złożyć wniosek a w załączniku dodać postanowienie sądu.

anonim cytuj
02-10-2023
Skoro dziadkowie potrafią obsłużyć PUE ZUS to po prostu tam zgłaszają dziecko do 500 plus załączając zaświadczenie z PCPR ,od kiedy dziecko u nich przebywa. Jeśli nie to wizyta z tym zaświadczeniem w ZUS i tyle.

anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie z wyrokiem muszą iść do ZUS i powiedzieć jaka jest sytuacja plus podać numer konta. W tym przypadku matka bezpodstawnie pobiera pieniądze i będzie niestety musiała oddać do ZUS. Dziecku przebywającemu w rodzinie zastępczej przysługuje 500+ i alimenty od matki-sądownie. Wiem bo koleżanka tez wychowuje swoje wnuki.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku. Czy za nienarodzone dziecko muszę się zrzec?
Witam wszystkich. Zmarła siostra mamy. Mama jedzie w poniedzialek do notariusza zrzec się spadku. Wiem ze od tej chwili mam 6 miesiecy na to. Jestem w ciąży termin na marzec. Czy za nienarodzone dziecko musze sie zrzec? Jak to zrobić? Nie jestem mężatką i nie wiem czy ojciec dziecka je uzna, bo raz mówi tak a raz inaczej. ...
Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
Prawo spadkowe.
Mam do was pytanie, związane chyba z prawem spadkowym. Sprawa dotyczy działki. Zaczynając od początku działka należała do moich dziadków. Po śmierci babci, dziadek postanowił, ze przekaże działkę swojemu synowi czyli mojemu wujkowi. Wujek chciał oddać działkę mi, ale ja byłam jeszcze za młoda i stwierdziłam, że jest będzie problemem. Wujek umarł 6 lat temu i nie zostawił testamentu, więc działka należy do jego rodzeństwa i ojca (mojego dziadka...
Oddalenie zażalenia, co dalej?
Proszę o informację, co należy zrobić w przypadku umorzenia postępowania o wszczęcie, śledztwa przez prokuraturę rejonową, następnie podtrzymanie decyzji przez sąd rejonowy w złożonym zażaleniu. Sprawa dotyczy fałszowania dokumentów dla potrzeb sądu przez urzędników publicznych. Sprawa poważna i zależy mi aby taką patologię układu napiętnować. W związku z tym, że tzw. wszystkie drogi teoretycznie zostały zamknięte, to podobno istnieje tryb nadzwy...

Wyszukiwarka