Ograniczenie praw rodzicielskich.

Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem)
Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo poznanego partnera i kolejną ciąże ... Czy jest i jaka jest możliwość aby pieniądze trafiły do uprawnionych osób (czyt. dziecka ->dziadków u których mieszka) czy to dziadkowie muszą zgłosić fakt czy musi matka...wiadomo że ZUS sam z siebie tego nie zrobi bo skąd ma wiedzieć że Dziecko nie mieszka z matką....
anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie musza sami złożyć wniosek a w załączniku dodać postanowienie sądu.

anonim cytuj
02-10-2023
Skoro dziadkowie potrafią obsłużyć PUE ZUS to po prostu tam zgłaszają dziecko do 500 plus załączając zaświadczenie z PCPR ,od kiedy dziecko u nich przebywa. Jeśli nie to wizyta z tym zaświadczeniem w ZUS i tyle.

anonim cytuj
02-10-2023
Dziadkowie z wyrokiem muszą iść do ZUS i powiedzieć jaka jest sytuacja plus podać numer konta. W tym przypadku matka bezpodstawnie pobiera pieniądze i będzie niestety musiała oddać do ZUS. Dziecku przebywającemu w rodzinie zastępczej przysługuje 500+ i alimenty od matki-sądownie. Wiem bo koleżanka tez wychowuje swoje wnuki.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

zasiłek dla bezrobotnych
Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?...
Zniesiony dozór policji.
W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo: Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JA...
Stypendium na studiach.
Czy jeżeli skorzystam ze stypendium na studiach dla osób niepełnosprawnych ale nie będę uczęszczać na zajęcia to po skreśleniu z listy studentów między 1 a 2 semestrem poniosę jakieś konsekwencje? Będzie należało zwrócić kwotę stypendium do uczelni bądź ponieść karę za to?...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...

Wyszukiwarka