Urząd nie zgadza się na zmianę mojego imienia.

Witam państwa, piszę tutaj w bardzo ważnej dla mnie sprawie mianowicie od bardzo wielu lat zastanawiam się nad zmianą swojego imienia, którego szczerze nienawidzę byłam w swoim urzędzie stanu cywilnego gdzie kierownik powiedział mi że nie mam o czym marzyć ponieważ imię nie jest ani ośmieszające ani nie widzi innego powodu żeby taki wniosek został pozytywnie rozpatrzony. Nie ukrywam że jestem szczerze załamana już dwa razy próbowałam rozmawiać z panem kierownikiem na ten temat. Czy wiedzą państwo czy on rzeczywiście ma prawo mi odmówić czy może jest inny sposób żeby zmienić to imię? Przeczytałam że jeżeli mam złe wspomnienia z dzieciństwa i mogę poprosić psychologa o specjalne zaświadczenie czy to prawda? Słyszałam również że mogę wystąpić na drogę sądową ale tego chciałabym uniknąć bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
30-11-2022
Zmiany imienia mozna dokonać sądownie. Czemu uważa Pani to za ostateczne rozwiązanie?
Należy jednak napisać dość mocne uzasadnienie, żw nigdy to imię z panią nie rezonowało, zawsze wywoływało poczucie wstydu czy złości, było przyczyną kompleksów i hamulcem do rozwijania się, etc. Tu Pani wie najlepiej. Sąd wówczas może oczywiście nie przychylić się do Pani wniosku, ale jeśli ma się mocne argumenty to bez problemu da wyrok, a urząd musi już wówczas na podstawie wyroku sądowego dokonać zmian w aktach.
Nie wiem jak teraz, ale te dwadzieścia kilka lat temu był to koszt jedynie tzw znaczków sądowych, no i wtedy chyba za wydanie dowodu osobistego się płaciło , ale teraz należaloby to sprawdzić. Wówczas takie sprawy sąd rozpatrywał zaocznie.

anonim cytuj
30-11-2022
Witam państwa, piszę tutaj w bardzo ważnej dla mnie sprawie mianowicie od bardzo wielu lat zastanawiam się nad zmianą swojego imienia, którego szczerze nienawidzę byłam w swoim urzędzie stanu cywilnego gdzie kierownik powiedział mi że nie mam o czym marzyć ponieważ imię nie jest ani ośmieszające ani nie widzi innego powodu żeby taki wniosek został pozytywnie rozpatrzony.

W świetle prawa polskiego, osoba mająca ważne powody może wystąpić o zmianę imienia. Przepisy dotyczące zmiany imienia i nazwiska reguluje ustawa z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska. W art. 1 ust. 1 tej ustawy podkreślono, że zmianę imienia i nazwiska można dokonać z ważnych powodów. Ustawa nie definiuje, co należy rozumieć pod pojęciem "ważnych powodów", więc to do sądu należy ocena, czy powody przedstawione przez wnioskodawcę są ważne.

Jeśli zatem osoba uważa, że posiada ważne powody do zmiany imienia i nazwiska, winna zwrócić się z wnioskiem o to do sądu rejonowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania wnioskodawcy.

Przeczytałam że jeżeli mam złe wspomnienia z dzieciństwa i mogę poprosić psychologa o specjalne zaświadczenie czy to prawda? Słyszałam również że mogę wystąpić na drogę sądową ale tego chciałabym uniknąć bardzo proszę o pomoc.

Tak, zaświadczenie od psychologa lub psychiatry potwierdzające, że obecne imię negatywnie wpływa na Twoje samopoczucie, stan psychiczny lub relacje z otoczeniem, może stanowić jeden z "ważnych powodów" do zmiany imienia.

Zmiany imienia mozna dokonać sądownie. Czemu uważa Pani to za ostateczne rozwiązanie?

Procedura sądowa jest formalnym krokiem, który gwarantuje, że jeśli sąd uzna Twoje argumenty za przekonywujące, urząd stanu cywilnego będzie zobowiązany do zmiany imienia w dokumentach. Wnioskując do sądu, warto przygotować dobrze uzasadnione argumenty oraz, jeżeli to możliwe, dostarczyć dodatkowe dowody, takie jak wspomniane zaświadczenie od psychologa.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...
Dział spadku a choroba jednego ze spadkobierców
Co w przypadku gdy jeden ze spadkobierców jest chory - ma Alzheimera. ? Babcia nie poukladala spraw spadkowych przed śmiercią- zmarła nagle. Dziadek został sam. Nie podejmuje żadnych decyzji . Nie dysponuje i nie rozporządza pieniedzmi- opiekuje się nim ja( wnuczka ) i wujek. Chce założyć sprawdzę o nabycie spadku . Jak to będzie z dziadkiem ? ...
Zniesienie współwłasności.
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z ...
odrzucenie spadku
Dzień dobry, Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku. Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac s...

Wyszukiwarka