Prezes może zmusić do wzięcia urlopu bezpłatnego?

Witam, jeżeli pracownik jest na okresie wypowiedzenia do końca grudnia i w okresie świątecznym firma stoi, będzie "zamknięta" na cztery spusty a pracownik będący w okresie wypowiedzenia nie ma urlopu - co w takiej sytuacji?
anonim cytuj
30-11-2022
Postojowe
Urlop to jest twoja świętość i masz prawo wykorzystać go kiedy ty chcesz a nie kiedy pasuje pracodawcy
+1  
anonim cytuj
30-11-2022
Pracodawca może jednak potrzebować Cię na urlopie i może cofnąć Ci urlop albo się nie zgodzić na urlop.

anonim cytuj
30-11-2022
Ale nie może powiedzieć że masz iść w tym momencie na urlop. Owszem, może ci nie dać urlopu jeśli by to zaburzyło pracę. U nas tak jest, w danym miesiącu mogą na urlop zejść dwie pielęgniarki.

anonim cytuj
30-11-2022
Jak jest przestój to muszą płacić postojowe ewentualnie, do zwykłego urlopu te nie mogą zmusić tym bardziej do bezpłatnego

anonim cytuj
30-11-2022
Można go zwolnić ze świadczenia pracy. Oczywiście za ten czas zachowuje prawo do wynagrodzenia.

anonim cytuj
30-11-2022
Zwalnia ze świadczenia pracy. Nie może zmusić do złożenia wniosku o urlop bezpłatny.

anonim cytuj
30-11-2022

Zgodnie z Kodeksem Pracy w Polsce:

Pracodawca nie może zmusić pracownika do wzięcia urlopu bezpłatnego. Przyjmowanie takiego urlopu musi być oparte na dobrowolności pracownika.
W odniesieniu do wypowiedzi:

Postojowe

W sytuacji, kiedy zakład pracy tymczasowo zatrzymuje działalność (np. przerwy świąteczne), pracodawca jest zobowiązany wypłacić pracownikowi wynagrodzenie za czas przestoju, jeśli pracownik jest gotowy do pracy, a nie może jej wykonywać z przyczyn leżących po stronie pracodawcy.

Urlop to jest twoja świętość i masz prawo wykorzystać go kiedy ty chcesz a nie kiedy pasuje pracodawcy

To prawda. Każdy pracownik ma prawo do urlopu wypoczynkowego. Decyzja o terminie urlopu powinna zostać uzgodniona między pracodawcą a pracownikiem, ale pracodawca nie może odmówić przyznania urlopu bez ważnych przyczyn.

Pracodawca może jednak potrzebować Cię na urlopie i może cofnąć Ci urlop albo się nie zgodzić na urlop.

Tak, pracodawca ma prawo odmówić przyznania urlopu w konkretnym terminie, jeżeli zachodzi uzasadniona potrzeba prowadzenia działalności zakładu pracy. Jednak cofnięcie już wcześniej przyznanego urlopu jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach.

Jak jest przestój to muszą płacić postojowe ewentualnie, do zwykłego urlopu te nie mogą zmusić tym bardziej do bezpłatnego

Dokładnie. W przypadku przestoju pracodawca musi wypłacić wynagrodzenie, a nie może zmusić pracownika do korzystania z urlopu, ani tym bardziej urlopu bezpłatnego.

Można go zwolnić ze świadczenia pracy. Oczywiście za ten czas zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Tak, pracodawca może zwolnić pracownika ze świadczenia pracy w określonych sytuacjach, ale w takim przypadku pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia za okres, w którym był zwolniony z obowiązku świadczenia pracy.

Zwalnia ze świadczenia pracy. Nie może zmusić do złożenia wniosku o urlop bezpłatny.

To prawda. Jeśli pracodawca zwalnia pracownika ze świadczenia pracy, pracownik nadal ma prawo do wynagrodzenia. Jednocześnie, pracodawca nie może zmusić pracownika do złożenia wniosku o urlop bezpłatny.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Sprawa spadkowa
Witam Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi . Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy . Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został o...
Co zrobić w przypadku szkody parkingowej?
Córka miała samochód na parkingu stacji benzynowej, przejeżdżający gość tirem z naczepą zahaczył o jej samochód i go zniszczył, wysiadł zobaczył co się stało i odjechał. Córka ma wideo z tego zdarzenia ale Policja stwierdziła, że ponieważ nagrane są tylko numery naczepy która w dodatku była wypożyczona nie są w stanie znaleźć winowajcy, albo im się szukać nie chce. Co córka ma zrobić w takim wypadku i gdzie zgłosić?...
Rozstanie z partnerem a dziecko.
Dzień dobry. Proszę o informację w następującym temacie: para nie będąca małżeństwem rozstała się. Kwestie związane z dzieckiem mają uregulowane ustnie - dziecko jest u matki, ojciec zabiera dziecko w ustalone dni - podobnie jak przy rozwodach, przy czym oboje mają pełna władze rodzicielską. Pytanie czy trzeba to jakoś sformalizować? Czasami dochodzi do sporów w sensie matka wymusza określone zachowanie względem ojca (w sensie np. nie może zabier...

Wyszukiwarka