Staż z urzędu pracy

Dzień dobry! jestem w trakcie kończenia szkoły średniej i jestem zarejestrowana w urzędzie pracy aby być zwolnionym z opłaty za egzaminy, szukam pracy jako opiekunka do dziecka, pomoc nauczyciela ogólnie praca związana z dziećmi, po szkole średniej mam zamiar uczęszczać do szkoły policealnej własne na tym kierunku, na ostatniej wizycie rozmawiałam z doradcą o tym że gdy będę mieć już średnie to będę mogła zacząć u nich staż właśnie jako pomoc. Dzisiaj stety czy niestety trafiłam na innego doradcę oczywiście powiedziałam jej o tym co ustaliliśmy na poprzednim spotkaniu a ona odpowiedziała że to i tak nie zwalnia ich z szukana dla mnie formy pomocy i dała mi wniosek na staż jako stylista rzęs, co mam zrobić w takiej sytuacji? Nie chce tego stażu, nie czuje się w tym, chce czegoś w swoim zawodzie, jestem cała zestresowana i nie wiem co mam zrobić, pierwszy raz mam taką sytuację, jeśli mnie nie przyjmą to problem z głowy ale co jeśli zaakceptują mój wniosek co mam wtedy zrobić? Nie czuję się na siłach aby "grzebać komuś w oczach" ręce mi się trzęsą i po prostu boję się że zrobię komuś krzywdę. Czy u tego pracodawcy mogę powiedzieć że nie chce tego stażu, czy przez to mogą mnie wyrzucić z urzędu? Co mam zrobić? :( pomocy! Nie chce mieć żadnych konsekwencji z tym związanych
anonim cytuj
01-08-2023
Dzień dobry,

Chciałbym przedstawić Ci kilka punktów dotyczących Twojej sytuacji.

Wybór stażu
Zgodnie z art. 40 ust. 1 i 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, doradca zawodowy ma obowiązek dostosować propozycję stażu do Twoich kwalifikacji i predyspozycji. Przypominając im o tym przepisie, możesz zasugerować, że staż jako stylistka rzęs nie jest zgodny z Twoim wykształceniem ani zainteresowaniami.

Odmowa stażu
Jeżeli skierowanie na staż nie jest zgodne z Twoim wykształceniem lub zainteresowaniami, masz prawo do odmowy. Ustawa o promocji zatrudnienia nie zawiera przepisów, które by Cię zmuszały do przyjęcia każdego proponowanego stażu. W przypadku niewłaściwego skierowania, masz prawo złożyć odwołanie.

Skutki odmowy
Skierowanie na staż nie jest obligatoryjne. W przypadku odmowy, nie powinno to wpłynąć na Twoją sytuację w urzędzie pracy. Art. 72 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy stanowi, że skierowanie na staż nie jest równoznaczne z obowiązkiem jego przyjęcia. Odmowa nie powinna prowadzić do wykreślenia z rejestru bezrobotnych.

Kolejne kroki
Jeżeli nadal będziesz mieć problem z urzędem pracy, możesz złożyć skargę do Dyrektora Urzędu Pracy lub do Wojewódzkiego Inspektora Pracy. W skardze powinnaś szczegółowo opisać swoją sytuację, podając wszelkie szczegóły dotyczące proponowanego stażu i powołać się na wymienione wyżej przepisy.

Pamiętaj, że jako osoba poszukująca pracy masz prawo do szukania zatrudnienia, które jest zgodne z Twoimi kwalifikacjami i zainteresowaniami. Życzę powodzenia!

anonim cytuj
01-08-2023

Sugerowane Tematy

Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat. Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę. A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...
Czy komornik może zająć całą wypłatę?
Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej....
Darowizna mieszkania za dożywotnią opiekę.
Dzień dobry. Moja matka twierdzi, że dorosłe dzieci powinny sponsorować rodziców, gdyż Ci mają niskie emerytury. Moja matka ma 3700 netto emerytury (uważam ze nie jest tragicznie. Nie leczy się na nic. Nie kupuje żadnych lekarstw) Mój brat otrzymał od matki darowiznę mieszkania z dożywociem. Czy w takiej sytuacji, on jest zobowiązany do ewentualnego wsparcia finansowego matki ? Matka zawsze do mnie kieruje te słowa, jakby oczekiwała ode mni...
Spadek.
Dzień dobry. Piszę w imieniu cioci. W lipcu 2018 roku zmarł mój dziadek, a w lutym tego roku zmarła babcia (rodzice cioci). Ciocia posiada dwie siostry (jedna jest moją matką). We trzy u notariusza przyjęły spadek po dziadkach (po dziadku nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe od razu po śmierci, tylko po tych 4,5 roku). W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie i o nie właśnie chodzi. Moja matka podpisała swoim siostrom oświadczeni...

Wyszukiwarka