Staż z urzędu pracy

Dzień dobry! jestem w trakcie kończenia szkoły średniej i jestem zarejestrowana w urzędzie pracy aby być zwolnionym z opłaty za egzaminy, szukam pracy jako opiekunka do dziecka, pomoc nauczyciela ogólnie praca związana z dziećmi, po szkole średniej mam zamiar uczęszczać do szkoły policealnej własne na tym kierunku, na ostatniej wizycie rozmawiałam z doradcą o tym że gdy będę mieć już średnie to będę mogła zacząć u nich staż właśnie jako pomoc. Dzisiaj stety czy niestety trafiłam na innego doradcę oczywiście powiedziałam jej o tym co ustaliliśmy na poprzednim spotkaniu a ona odpowiedziała że to i tak nie zwalnia ich z szukana dla mnie formy pomocy i dała mi wniosek na staż jako stylista rzęs, co mam zrobić w takiej sytuacji? Nie chce tego stażu, nie czuje się w tym, chce czegoś w swoim zawodzie, jestem cała zestresowana i nie wiem co mam zrobić, pierwszy raz mam taką sytuację, jeśli mnie nie przyjmą to problem z głowy ale co jeśli zaakceptują mój wniosek co mam wtedy zrobić? Nie czuję się na siłach aby "grzebać komuś w oczach" ręce mi się trzęsą i po prostu boję się że zrobię komuś krzywdę. Czy u tego pracodawcy mogę powiedzieć że nie chce tego stażu, czy przez to mogą mnie wyrzucić z urzędu? Co mam zrobić? :( pomocy! Nie chce mieć żadnych konsekwencji z tym związanych
anonim cytuj
01-08-2023
Dzień dobry,

Chciałbym przedstawić Ci kilka punktów dotyczących Twojej sytuacji.

Wybór stażu
Zgodnie z art. 40 ust. 1 i 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, doradca zawodowy ma obowiązek dostosować propozycję stażu do Twoich kwalifikacji i predyspozycji. Przypominając im o tym przepisie, możesz zasugerować, że staż jako stylistka rzęs nie jest zgodny z Twoim wykształceniem ani zainteresowaniami.

Odmowa stażu
Jeżeli skierowanie na staż nie jest zgodne z Twoim wykształceniem lub zainteresowaniami, masz prawo do odmowy. Ustawa o promocji zatrudnienia nie zawiera przepisów, które by Cię zmuszały do przyjęcia każdego proponowanego stażu. W przypadku niewłaściwego skierowania, masz prawo złożyć odwołanie.

Skutki odmowy
Skierowanie na staż nie jest obligatoryjne. W przypadku odmowy, nie powinno to wpłynąć na Twoją sytuację w urzędzie pracy. Art. 72 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy stanowi, że skierowanie na staż nie jest równoznaczne z obowiązkiem jego przyjęcia. Odmowa nie powinna prowadzić do wykreślenia z rejestru bezrobotnych.

Kolejne kroki
Jeżeli nadal będziesz mieć problem z urzędem pracy, możesz złożyć skargę do Dyrektora Urzędu Pracy lub do Wojewódzkiego Inspektora Pracy. W skardze powinnaś szczegółowo opisać swoją sytuację, podając wszelkie szczegóły dotyczące proponowanego stażu i powołać się na wymienione wyżej przepisy.

Pamiętaj, że jako osoba poszukująca pracy masz prawo do szukania zatrudnienia, które jest zgodne z Twoimi kwalifikacjami i zainteresowaniami. Życzę powodzenia!

anonim cytuj
01-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy.
Prowadzę firmę budowlaną, kilka dni temu podpisałem umowę z generalnym wykonawcą na wykonanie robót budowlanych. Przemyślałem i zdecydowałem, że mi się nie opłaca. Czy mam prawo do rozwiązaniu umowy?...
brak zwrotu pieniędzy
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...
Cesja na większe mieszkanie.
Mieszkanie zakupione 01.2023, w międzyczasie pojawiła się możliwość pozyskania większej gotówki. Czy jest możliwość wykonania cesji na inne np. większe mieszkanie jeszcze przed odbiorami i przekazaniem własności? Jak to wygląda od strony prawnej. Dziękuję i pozdrawiam...
Adopcja/ rodzina zastępcza
Adopcja/ rodzina zastępcza Czy możliwe jest zabranie dziecka (13l) z Domu Dziecka bez wcześniejszego poznania się rodziców z dzieckiem, bez prób itp.? Jeśli tak, to na jakich zasadach? ...

Wyszukiwarka